Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Poľský prezident vyzval štáty NATO na zvýšenie výdavkov na obranu: USA ho krotia

poľský prezident Andrzej Duda Zobraziť galériu (2)
poľský prezident Andrzej Duda (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda v pondelok vyzval ostatných členov aliancie NATO, aby zvýšili svoje výdavky na obranu na tri percentá hrubého domáceho produktu (HDP). Americké ministerstvo zahraničných vecí reagovalo, že najskôr by mali všetky členské krajiny splniť aktuálnu požiadavku – výdavky na obranu vo výške aspoň dvoch percent HDP.

"Tvárou v tvár vojne na Ukrajine a rastúcim imperiálnym ambíciám Ruska musia krajiny tvoriace NATO konať odvážne a nekompromisne," vyhlásil Duda a poukázal na to, že Ruská federácia vyčleňuje na zbrojenie takmer 30 percent svojho ročného rozpočtu.

Poľský prezident vyzval štáty
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Jeho výzva prišla v čase, keď si Poľsko pripomína 25. výročie svojho vstupu do NATO spolu s Českou republikou a Maďarskom z 12. marca 1999.

Členovia NATO sa dohodli na zvýšení svojich výdavkov na obranu na dve percentá HDP v roku 2014 po tom, ako Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym. Väčšina členských štátov Aliancie vrátane Nemecka však stále nedosahuje túto hranicu. Poľsko v súčasnosti vynakladá na obranu až štyri percentá svojho HDP, čo je zo všetkých členov NATO najviac.

Viac o téme: VýdavkyObranaNATOPoľskoAndrzej Duda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu