Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Globálne vojenské výdavky dosiahli vlani rekordnú sumu: Pohybuje sa v biliónoch dolárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Globálne výdavky na zbrojenie dosiahli vlani 2,44 bilióna dolárov, čo je nový rekord, uviedol v pondelok vo svojej správe Štokholmský medzinárodný inštitút pre mierový výskum (SIPRI). Píše o tom agentúra DPA.

Ide o zvýšenie o 6,8 percenta v porovnaní s rokom 2022, keď krajiny na zbrojenie vynaložili 2,24 trilióna dolárov. SIPRI uviedol, že je to najväčší medziročný nárast od roku 2009. "Tento bezprecedentný nárast v zbrojných výdavkoch je priamou odpoveďou na globálne zhoršenie situácie v oblasti mieru a bezpečnosti," povedal Nan Tian zo SIPRI. Svoje výdavky výrazne navýšilo 10 krajín, ktoré na oblasť zbrojenia míňajú najviac.

archívne video

Zbraňový priemysel Hamasu v centre Gazy – nad zemou aj pod zemou (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Lorenzo Scarazzato zo SIPRI pre DPA doplnil, že svoje výdavky zvýšili všetky regióny, ktoré tento inštitút sleduje. Krajiny si podľa neho uvedomujú napätie a nestabilitu a preto namiesto úsilia o diplomatické prostriedky radšej navyšujú výdavky na zbrojenie.

Scarazzato dodal, že jedným z hlavných hnacích činiteľov je ruská invázia na Ukrajinu, ktorá viedla k navýšeniu výdavkov na zbrojenie v Európe.

Najviac vlani na oblasť armády vynaložili Spojené štáty, až 916 miliardy dolárov. Na druhom mieste bola Čína s 296 miliardami dolárov nasledovaná Ruskom, Indiou a Saudskou Arábiou. Na šiestej priečke bolo Spojené kráľovstvo a siedma patrila Nemecku.

Viac o téme: ZbrojenieRekordGlobálne výdavkyŠtokholmský medzinárodný inštitút pre mierový výskum (SIPRI)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu