Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Súd v Minsku nariadil likvidáciu nezávislej tlačovej agentúry BelaPAN

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MINSK - Súd v Minsku dal do likvidácie nezávislú tlačovú agentúru BelaPAN. Predtým ju úrady v Bielorusku vyhlásili za extrémistickú organizáciu. S odvolaním sa na minskú prokuratúru o tom v pondelok informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Dôvodom príkazu na súdnu likvidáciu bolo zaradenie agentúry BelaPAN do zoznamu organizácií, ktoré podľa bieloruských úradov vykonávajú extrémistické aktivity, ako aj jej označenie za "extrémistickú formáciu".

archívne video

Vyjadrenie Kristiána Čekovského k odvolaniu z funkcie predsedu výboru NR SR pre kultúru a média (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Stanica RFE/RL na svojom webe pripomenula, že súd v Minsku v októbri 2022 odsúdil vedenie agentúry na nepodmienečné tresty väzenia v trvaní od štyroch do 14 rokov. Predtým ich súd uznal za vinných z vlatizrady, extrémizmu a z organizovania nepokojov.

Šéfredaktorkka agentúry BelaPAN Iryna Levšynová v rámci tohto súdneho procesu dostala štyri roky väzenia, bývalý riaditeľ Dzmitryj Navažylaj bol odsúdený na šesť rokov straty slobody a jeho zástupca Andrej Aľaksandrav dostal trest 14 rokov väzenia. Aľaksandravovej manželke Iryne Zlobinovej súd udelil deväť rokov väzenia.

Viacerých zamestnancov redakcie polícia prehľadala už v minulosti

Zväz bieloruských novinárov označil prípad BelaPAN za politicky motivovaný. "Novinári si v súlade so zákonom plnili svoje povinnosti a až do okamihu svojho zatknutia zostávali príkladom vysokej úrovne bieloruskej žurnalistiky," dodala novinárska asociácia.

Agentúra BelaPan sa otvorene hlásila k bieloruskej opozícii a často zverejňovala materiály, ktoré sa v iných bieloruských médiach nenachádzali. Redakciu agentúry už polícia v uplynulých rokoch niekoľkokrát prehľadala, pričom zatkla niekoľko jej zamestnancov, ktorých neskôr obvinila z vlastizrady.

Tlak na nezávislé médiá v Bielorusku sa zintenzívnil v lete a na jeseň roku 2020 počas protestov proti Alexandrovi Lukašenkovi a proti jeho vyhláseniu sa za víťaza vtedajších sporných prezidentských volieb. Po potlačení týchto protestov sa v Bielorusku začali represie proti nezávislým novinárom, aktivistom opozície a ich sympatizantom.

Viac o téme: MédiáTlačová agentúraLikvidáciaSúd BieloruskoBelaPAN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu