Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Americký torpédoborec v Červenom mori zničil drony a raketu povstalcov húsíov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

SANÁ - Americký torpédoborec zničil drony a raketu, ktoré naň v Červenom mori vypustili jemenskí povstalci húsíovia. V stredu o tom informovali zástupcovia americkej armády. Informuje agentúra AP.

Cieľom utorkového útoku sa stal americký torpédoborec USS Carney triedy Arleigh Burke, ktorý sa zúčastňuje americkom ťažení proti jemenským povstalcom. Spojené štáty na útok odpovedali náletom, pri ktorom zničili tri protilodné strely a tri lodné bombové drony, vyhlásilo velenie americkej armády v regióne (CENTCOM).

archívne video

Juraj Blanár v Bruseli o vojenskej misii EÚ v Červenom mori (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Útok potvrdil aj hovorca húsíjských ozbrojených síl, brigádny generál Jahjá Sarí. Dodal, že húsíovia zaútočili na dve lode, podrobnosti však neuviedol a nevyjadril sa ani k americkým náletom. Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO) ohlásila, že v Červenom mori pravdepodobne došlo k ďalšiemu pokusu o útok, pretože bezpečnostná spoločnosť Ambrey nahlásila explóziu neďaleko lode, s ktorou sa nikto pokúšal o nadviazanie rádiového kontaktu. Bližšie podrobnosti však bezprostredne neboli známe.

Indické námorníctvo zverejnilo zábery, na ktorých vidno príslušníkov tohto námorníctva z raketového torpédoborca INS Kolkata ako bojujú s požiarom na palube kontajnerovej lode MSC Sky II. Táto loď sa v pondelok stala terčom raketového útoku húsíov v Adenskom zálive počas plavby zo Singapuru do Džibutska.

Raketa spôsobila na palube požiar

"Raketa spôsobila na palube menší požiar, ktorý sa podarilo uhasiť. Žiadny člen posádky neutrpel zranenia," vyhlásila švajčiarska spoločnosť Mediterranean Shipping Co., ktorá loď MS Sky II prevádzkuje.

Iránom podporovaní húsíovia útočia dronmi a raketami na komerčnú lodnú dopravu v Červenom mori na protest proti izraelskej vojenskej ofenzíve v Pásme Gazy, ktorá vypukla v reakcii na útok radikálneho hnutia Hamas na Izrael z vlaňajšieho októbra. Jemenskí povstalci tvrdia, že sa zameriavajú predovšetkým na plavidlá prepojené s Izraelom, ale podľa AP pravidelne podnikajú útoky aj na ostatné lode.

AP v tejto spojitosti pripomína, že nákladná loď Rubymar sa potopila v sobotu po tom, ako po februárovom zásahu raketou začala naberať vodu. Ropné produkty unikajúce z lode spôsobili škvrnu dlhú približne 30 kilometrov. Na palube tejto lode sa nachádzalo aj približne 41.000 ton hnojiva.

Viac o téme: PovstalciTorpédoborecDronyČervené more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu