Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Trump vyjadril podporu Izraelu vo vojne v Pásme Gazy pred americkými médiami

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Rebecca Blackwell)

WASHINGTON - Americký republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump v utorok v rozhovore pre stanicu Fox News vyjadril podporu vojne Izraela v Pásme Gazy. Takisto uviedol, že je potrebné túto záležitosť ukončiť. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP a stanice NBC News.

Trump na otázku, či je v "tábore" Izraela, odpovedal "áno". Na otázku, či súhlasí so spôsobom, akým Izrael uskutočňuje svoju ofenzívu v Pásme Gazy, odvetil, že je potrebné záležitosť dokončiť. AFP dodala, že išlo o jeho najpriamejšie vyjadrenie k tomuto konfliktu.

archívne video

Naša vojna je proti Hamasu – nie proti ľudu Gazy, tvrdí Izraelská armáda (Zdroj: Twitter/ Israel Defense Forces)

"Mali ste tu príšernú inváziu, ku ktorej by nikdy nedošlo, ak by som bol prezidentom ja," dodal Trump. K podpore prímeria v Pásme Gazy sa exprezident jednoznačne nevyjadril. Súčasný prezident USA Joe Biden čelí narastajúcej kritike medzinárodne i medzi svojimi demokratickými podporovateľmi z dôvodu podpory Izraela v konflikte, v ktorom počet obetí prudko narastá a zvyšuje sa hrozba hladomoru v Pásme Gazy. Biden bude pravdepodobne Trumpovým súperom v novembrových prezidentských voľbách.

Protestné hnutia v USA vyzývajú voličov, aby Bidena v hlasovaniach potrestali za jeho podporu Izraela. Viac než 100-tisíc ľudí v minulotýždňových primárkach v štáte Michigan svoj hlas odovzdalo bez toho, aby uviedli meno kandidáta. Michigan patrí k tzv. "swing states" s tradične vyrovnanou podporou oboch veľkých strán.

Viac o téme: PodporaVojnaMédiáDonald TrumpIzraelPásmo Gazy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu