Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

USA podporili okamžité prímerie v Pásme Gazy: Izraelskí osadníci sú prekážkou pre mier, tvrdí Erdogan

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Bebeto Matthews)

NEW YORK/ANKARA - Po mesiacoch sporov o zastavenie bojov v Pásme Gazy predložili Spojené štáty Bezpečnostnej rade OSN upravený návrh rezolúcie požadujúci "okamžité prímerie". Informovala o tom v noci na stredu agentúra DPA, ktorá návrh získala.

 V návrhu rezolúcie sa uvádza, že je potrebná "dohoda o okamžitom prímerí v Gaze na asi šesť týždňov a o prepustení všetkých rukojemníkov, len čo sa na tom strany dohodnú". Takáto formulácia prišla po vyjadrení americkej viceprezidentky Kamaly Harrisovej, ktorá cez víkend vyzvala na okamžité prímerie trvajúce najmenej šesť týždňov z dôvodu nesmierneho utrpenia v Gaze.

archívne video

Sväté miesta, ako sú mešity, by sa nemali využívať ako fronty na terorizmus. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Od začiatku vojny v Gaze, vyvolanej rozsiahlym útokom hnutia Hamas na Izrael v októbri minulého roka, sa Washington ako blízky spojenec Izraela staval proti slovu "prímerie" a trikrát vetoval príslušné rezolúcie. Vzhľadom na rastúci počet civilných obetí a varovania pred hladomorom v Pásme Gazy teraz USA zvyšujú tlak na Izrael.

Zvyšných 14 členov BR OSN môže iniciovať zmeny návrhu. Nie je jasné, kedy by sa o ňom mohlo hlasovať. Rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN sú záväzné na základe medzinárodného práva. Ak ich dotknutý štát ignoruje, môže rada pristúpiť k uvaleniu sankcií.

Izraelskí osadníci sú veľkou prekážkou pre mier, tvrdí Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok povedal, že izraelskí osadníci patria k hlavným prekážkam vyriešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu. Vyjadril sa po stretnutí s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom, informuje agentúra AFP.

"Jednou z najväčších prekážok riešenia sú činy uchvatiteľov zvaných osadníci, ktorí vtrhli na územie, ktoré patrilo Palestínčanom, a ukradli ho," vyhlásil Erdogan na spoločnej tlačovej konferencii v Ankare.

Erdogan tiež vyzval na neobmedzený prístup do mešity al-Aksá v Jeruzaleme počas islamského pôstneho mesiaca ramadán, ktorý sa tento rok začne 10. alebo 11. marca. "Požiadavky radikálnych izraelských politikov na obmedzenie vstupu moslimov... sú úplne absurdné," povedal turecký líder s tým, že následky takéhoto kroku by boli vážne.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vpravo) a palestínsky prezident Mahmúd Abbás
Zobraziť galériu (2)
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vpravo) a palestínsky prezident Mahmúd Abbás  (Zdroj: SITA/Mert Gokhan Koc/DIA Images via AP)

Izrael v utorok oznámil, že v priebehu prvého týždňa ramadánu umožní vstup do mešity al-Aksá rovnakému počtu moslimských veriacich ako v predošlých rokoch, pričom bude situáciu posudzovať každý týždeň.

Ramadánové modlitby v mešite al-Aksá každoročne vykonávajú desaťtisíce moslimov. Mešita sa nachádza v komplexe Chrámovej hory, posvätnom mieste pre židov i moslimov. Izrael od októbra minulého roka vedie vojenskú operáciu v palestínskom Pásme Gazy, ktorou reagoval na rozsiahly krvavý útok hnutia Hamas.

Viac o téme: PrímerieRezolúciaUSATureckoIzraelPalestínaPásmo GazyBezpečnostná rada OSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu