Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Izraelský minister obrany chce odvody aj pre ultraortodoxných židov

Joav Galant
Joav Galant (Zdroj: SITA/Menahem Kahana/Pool Photo via AP)

JERUZALEM - Izraelský minister obrany Joav Galant vyzval členov ultraortodoxnej židovskej komunity, aby tiež nastupovali na vojenskú službu. TASR o tom informuje na základe štvrtkovej správy agentúry AFP.

"Všetci musíme niesť bremeno (vojny)," povedal v stredu Galant. Téma povinnej vojenskej služby pre všetkých je v Izraeli dlhodobo politicky sporná, hoci väčšina občanov vrátane žien ju vykonáva. Od založenia Izraela v roku 1948 sa ortodoxným židovským mužom, ktorí sa naplno venujú štúdiu Tóry v ješive (náboženskej škole), udeľuje ročný odklad pre výkon vojenskej služby až do veku 26 rokov. Po dovŕšení tohto veku sú od vojenskej služby oslobodení.

Galantove vyjadrenia vyvolali obavy z možnej politickej krízy

Po vypuknutí vojny v Pásme Gaze po teroristickom útoku hnutia Hamas na území Izraela 7. októbra sa však táto téma stala opäť politicky horúcou. Galant poukázal na to, že vzhľadom na operácie v Gaze vzniká naliehavá potreba predĺženia vojenskej služby či času tzv. aktívnych záloh. V tomto smere by nápomocná mohla byť aj ultraortodoxná komunita. Minister avizoval, že pripraví návrh zákona a premiéra Benjamina Netanjahua vyyzval, aby sa v tomto smere najskôr snažil dosiahnuť názorový konsenzus vo vládnej koalícii. 

Galantove vyjadrenia vyvolali obavy z možnej politickej krízy. Minister vojnového kabinetu Benny Ganc, ktorý je Ganatovým predchodcom v úrade, vyjadrenia privítal. Mohlo by to však ohroziť krehkú vládnu koalíciu zloženú z ultraortodoxných a náboženských nacionalistických strán. Nesúhlas s odvodmi ortodoxných študentov Tóry už vyjadril minister pre záležitosti Jeruzalema a kultúrne dedičstvo Amichaj Elijahu, člen krajne pravicovej strany Židovská sila (Ocma Jehudit) a dokonca pohrozil možným pádom vlády. Počet odvodových výnimiek pre ultraortodoxných židovských študentom stále rastie, pretože sa rozrastá aj ich komunita. Ich oslobodenia od vojenskej služby však vyvoláva hnev v časti spoločnosti. AFP pripomína, že Izrael povolal do armády od vypuknutia vojny v Gaze viac ako 300.000 záložníkov.

Viac o téme: ŽidiaOdvodyIzraelJoav Galant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu