Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Minister Taraba navštívil Keňu, chce užšiu spoluprácu s africkými krajinami

Tomáš Taraba
Tomáš Taraba (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba absolvoval pracovnú cestu do Kene, počas ktorej sa stretol okrem iného s prezidentom Williamom Rutom. Dohodli sa na užšej spolupráci v oblasti kybernetickej bezpečnosti, ekonomickej podpory a rozvoja všeobecne prospešných projektov. Taraba tvrdí, že Slovensko by malo viac spolupracovať s africkými krajinami. V piatok o tom informoval komunikačný odbor ministerstva životného prostredia.

Taraba odovzdal Keni humanitárnu pomoc, ďalej asistoval pri podpise dohody o kybernetickej bezpečnosti a vyjednal s predstaviteľmi Kene a Rwandy dohodu o vojenskej spolupráci. Dohodu by malo Slovensko podpísať v blízkej budúcnosti.

"Afrika už dávno nie je len o chorobách, chudobe a negramotnosti. Niektoré krajiny napredujú obrovským tempom. Je chybou, že slovenskí politici do týchto štátov častejšie nechodili a nevyužívajú obrovský potenciál, ktorý máme. Nie sme koloniálna veľmoc, nemáme koloniálnu minulosť a ani postranné úmysly," zdôraznil Taraba. Podľa vlastných slov jeho návštevu sprevádzal mimoriadny záujem štátnych a miestnych médií, čo potvrdzuje, že tento priateľský vzťah je potrebné využiť v prospech spolupráce.

Vicepremiér taktiež odovzdal so svojou delegáciou humanitárnu pomoc generálnemu tajomníkovi Kenského Červeného kríža Ahmedovi Idrisovi. Humanitárnu potravinovú a materiálnu pomoc bude Kenský Červený kríž distribuovať cieľovej komunite žijúcej v povodí rieky Tana, kde bolo v dôsledku minuloročných ničivých záplav zasiahnutých viac ako trištvrte milióna ľudí, pričom viac ako 140.000 ich muselo byť vysídlených. Na záver pracovnej cesty sa Taraba zúčastnil na Environmentálnom zasadnutí OSN pre životné prostredie UNEA-6 v Nairobi.

Viac o téme: SpoluprácaSNSAfrikaTomáš Taraba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu