Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Poslanci schválili novelu Trestného zákona: Vracia doterajšie premlčacie doby pri znásilnení

Národná rada Zobraziť galériu (3)
Národná rada (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA - Pri trestných činoch, ako je znásilnenie či sexuálne zneužívanie, sa budú uplatňovať doterajšie premlčacie doby, a to 20 rokov. Vyplýva to z novely Trestného zákona, ktorú v stredu schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Rokovali o nej v skrátenom legislatívnom konaní. Nová legislatíva má byť účinná od 15. marca, keď má nadobudnúť účinnosť "veľká novela" Trestného zákona schválená 8. februára. Novelu podporilo všetkých 136 prítomných poslancov.

"Uvedomujúc si spoločenskú objednávku, cieľom predkladaného návrhu zákona je, aby pri trestných činoch proti životu a zdraviu, trestných činoch proti slobode a ľudskej dôstojnosti, trestných činoch proti rodine a mládeži a trestných činoch proti iným právam a slobodám zostala zachovaná doterajšia právna úprava zániku trestnosti v dôsledku premlčania," ozrejmilo ministerstvo spravodlivosti, ktoré novelu predložilo.

archívne video

Poslanci rokujú o premlčacích dobách v novele Tretného zákona, pozmeňujúci návrh navrhuje pri znásilnení a vražde premlčacie doby zrušiť úplne (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Doterajšie premlčacie doby

Pri týchto trestných činoch sa tak budú uplatňovať doterajšie premlčacie doby, a to najmä 20-ročná doba v prípade zločinov, za ktoré Trestný zákon dovoľuje uložiť trest odňatia slobody najmenej desať rokov. Medzi takéto zločiny patria najmä vražda, zabitie, ublíženie na zdraví, hrubý nátlak, zavlečenie do cudziny, znásilnenie, sexuálne násilie, sexuálne zneužívanie, týranie blízkej osoby a zverenej osoby, obchodovanie s ľuďmi, únos a výroba detskej pornografie.

Vláda navrhla účinnosť úpravy od 15. marca, čiže k rovnakému dátumu, ku ktorému má nadobudnúť účinnosť "veľká novela" Trestného zákona schválená 8. februára. "Formálno-právne sa tak zamedzí tomu, aby nastalo premlčanie trestného stíhania v prípade plynúcich premlčacích dôb vymedzených trestných činov, respektíve zamedzí sa tak skráteniu premlčacej doby v prípade týchto trestných činov do budúcna," vysvetlil vládny kabinet.

Opozícia sa zhodla,že novelou Trestného zákona sa napravila chyba koalície

Opozičné strany vítajú schválenú novelu Trestného zákona, ktorá vrátila doterajšie premlčacie doby pri trestných činoch znásilnenia či vraždy. Zhodujú sa, že sa tak napravila chyba vládnej koalície. "Vláda si fakticky priznala chybu a je dôležité, že sme ju včas napravili," reagovala poslankyňa Mária Kolíková (SaS). Schválená úprava je podľa nej veľmi dôležitá osobitne pre prípady znásilnení či vrážd. 

Poslanci schválili novelu Trestného
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aj podľa hnutia PS sa ukázalo, že skracovanie premlčacích dôb bolo chybou vládnej koalície. Obete a preživší násilných trestných činov si už môžu podľa hnutia vydýchnuť. "Nemusia mať obavy, že trestné činy, ktoré boli na nich spáchané, budú premlčané a že páchatelia nebudú potrestaní," povedala novinárom Zuzana Števulová (PS).

Pôvodná novela podľa predsedníčky poslaneckého klubu KDH Martiny Holečkovej vykazovala veľmi veľa nedostatkov. Myslí si, že ešte sa môžu ukázať ďalšie chyby. Vláda pristúpila k tejto novele podľa Holečkovej len preto, že mala strach pred ľuďmi a ich reakciami na schválenú novelu. "Vláda potom, ako zistila, že znížením premlčacích dôb za znásilnenie prerazila dno, tak zo strachu pred ľuďmi musela cúvnuť," uviedla. Poďakovala sa všetkým ľuďom, ktorí dali vláde najavo, že znižovať premlčacie doby za znásilnenie je za čiarou, a takisto sa poďakovala všetkým obetiam znásilnenia, "ktoré sa nebáli prehovoriť a nastaviť vláde zrkadlo".

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič kritizuje, že PS a SaS nepodporili pozmeňujúce návrhy od poslancov hnutia na úplné zrušenie premlčacích dôb. Ondrej Dostál (SaS) reagoval, že hnutie Slovensko s nikým neprediskutovalo tieto návrhy. 

Igor Matovič
Zobraziť galériu (3)
Igor Matovič  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Kolíková zároveň dodala, že podania na Ústavnom súde SR v súvislosti s "veľkou" novelou Trestného zákona majú viacero dôvodov na pozastavenie účinnosti novely ako celku. Myslí si, že rozhodnutie súdu bude dôležité pre budúcnosť novely. PS takisto uviedlo, že na opodstatnenosti podnetu na Ústavný súd voči novele toto rozhodnutie parlamentu nič nemení. Skrátenie premlčacích dôb bolo podľa PS len jedným z mnohých dôvodov, pre ktoré táto novela nikdy nesmie byť účinná.

Pri trestných činoch, ako je znásilnenie či sexuálne zneužívanie, sa budú uplatňovať doterajšie premlčacie doby, a to 20 rokov. Vyplýva to z novely Trestného zákona, ktorú v stredu schválili poslanci. Rokovali o nej v skrátenom legislatívnom konaní. Nová legislatíva má byť účinná od 15. marca, keď má nadobudnúť účinnosť "veľká novela" Trestného zákona schválená 8. februára. Pôvodná novela skracovala premlčacie doby. Novú právnu úpravu v stredu podporilo všetkých 136 prítomných poslancov.

Potvrdzujú sa naše slová, že trestná novela je aj protiústavná, tvrdí Šimečka

Potvrdzujú sa slová, že novela Trestného zákona je nielen nebezpečná, ale aj protiústavná. Predseda PS a podpredseda Národnej rady SR Michal Šimečka to uviedol po medializovaných informáciách, že Ústavný súd SR pozastavil účinnosť časti trestnej novely. 

"Už zajtra by sme mali vedieť viac. Ale jedna vec je jasná. Náš odpor a boj má zmysel. V parlamente, na námestiach po celom Slovensku aj ústavnou sťažnosťou. Nikdy sa nesmieme vzdať. Slovensko si nenecháme ukradnúť ani Ficom, ani Dankom, ani Pellegrinim," dodal.      

Viac o téme: ZnásilnenieTrestný činNárodná radaTrestný zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu