Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Macron oznámil dohodu lídrov EÚ: Rusko nesmie zvíťaziť, nevylúčil ani vyslanie vojakov na Ukrajinu

Emmanuel Macron Zobraziť galériu (3)
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Gonzalo Fuentes/Pool via AP)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron nevylučuje v budúcnosti nasadenie pozemných jednotiek svojej krajiny na Ukrajine. Na dosiahnutie toho, aby Rusko nemohlo zvíťaziť v útočnej vojne na Ukrajine, nie je nič vylúčené, povedal v závere konferencie o podpore Ukrajiny, ktorú hostil v pondelok večer v Paríži. Informujú o tom správy z agentúr DPA, AP a AFP.

Na stretnutí vyše 20 hláv štátov a vlád nepanovala zhoda, pokiaľ ide o prípadné vyslanie vojakov západných krajín, uviedol Macron. Doplnil však, že v dynamike vývoja v budúcnosti nemožno "nič vylúčiť". Každá krajina o tom podľa neho môže rozhodnúť samostatne a zvrchovane.

Fico po stretnutí lídrov v Paríži: Bola tam čisto bojová atmosféra, nepadlo ani slovo o mieri (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Macron tiež oznámil, že vznikne nová koalícia štátov, ktoré budú Ukrajine dodávať rakety a muníciu so stredným a dlhým dosahom. V krátkodobom hľadisku by okrem toho mali mobilizovať ďalšiu muníciu pre Ukrajinu zo zásob tretích štátov.

"Sme presvedčení, že porážka Ruska je nevyhnutá pre bezpečnosť a stabilitu v Európe," vyhlásil francúzsky líder. "Zaisťujeme našu bezpečnosť pre dnešok a zajtrajšok," uviedol a doplnil: "Nechceme vstúpiť do vojny s ruským ľudom." Macron odmietol spresniť, ktoré krajiny zvažujú vyslanie vojakov. Zdôraznil, že v tejto veci uprednostňuje zachovanie "strategickej nejednoznačnosti".

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (3)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/Gonzalo Fuentes/Pool via AP)

Francúzsky prezident v úvode stretnutia vyzval prítomných európskych lídrov, aby zaistili kolektívnu bezpečnosť kontinentu poskytovaním neochvejnej pomoci Ukrajine vo svetle zosilnených ruských ofenzív. Hovoril tiež o potrebe upevniť obranu s cieľom odvrátiť prípadné ruské útoky na iné krajiny v budúcnosti.

Účastníci konferencie sa v zásade dohodli na iniciatívach týkajúcich sa kybernetickej obrany, spoločnej výroby zbraní či obrany krajín priamo ohrozených ruskou ofenzívou na Ukrajine, najmä Moldavska. Okrem toho chcú podporiť Ukrajinu na hranici s Bieloruskom nevojenskými zložkami, uviedol Macron. Hovorili aj o odmínovaní.

V záujme porážky Ruska "nie je nič vylúčené," tvrdí francúzsky premiér

V rámci úsilia Západu zabrániť ruskému víťazstvu vo vojne na Ukrajine nie je vylúčené nič, uviedol v utorok francúzsky premiér Gabriel Attal. TASR informuje podľa agentúry AFP. Vyjadrenia predsedu francúzskej vlády prichádzajú deň po tom, čo francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že v tejto súvislosti nie je vylúčené ani vyslanie západných pozemných jednotiek.

"Vo vojne nemôžete vylúčiť nič," zopakoval v utorok Attal. Pre stanicu RTL francúzsky premiér zároveň spresnil, že doposiaľ neexistuje "žiadny konsenzus" o akomkoľvek "oficiálnom" nasadení pozemných síl. "Nedá sa však vylúčiť žiadna dynamika. Urobíme všetko, čo bude treba, aby sme zaistili, že Rusko v tejto vojne nebude môcť zvíťaziť," dodal, pričom použil rovnaké slová, ako deň predtým Macron.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (3)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/Gonzalo Fuentes/Pool via AP)

Francúzsky prezident v pondelok v Paríži hostil schôdzku dvoch desiatok európskych lídrov, ktorí diskutovali o Ukrajine, pripomína AFP. Macron pritom vykreslil ponurý obraz Ruska s tým, že pozícia Moskvy je stále "ťažšia" ako v samotnom Rusku, tak aj na ukrajinských bojiskách.

"Sme presvedčení, že porážka Ruska je nevyhnutná pre bezpečnosť a stabilitu v Európe," podotkol Macron. Podrobnosti týkajúce sa pozície Francúzska odmietol uviesť s odvolaním sa na potrebu "strategickej nejednoznačnosti"; dodal však, že otázka západných vojakov na Ukrajine bola spomenutá medzi ostatnými "možnosťami", cituje AFP.

Viac o téme: VojaciStretnutie premiérovRuskoParížEmmanuel MacronVojna na UkrajinePozemné jednotky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu