Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zákulisné odhalenie z Paríža: Poľský prezident priznal búrlivú debatu k vyslaniu vojakov na Ukrajinu

Andrzej Duda a Emmanuel Macron
Andrzej Duda a Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Lewis Joly)

PARÍŽ - Najbúrlivejšia diskusia sa na pondelkovom parížskom summite o pomoci Ukrajine viedla ohľadom vyslania vojakov západných armád na Ukrajinu, povedal poľský prezident Andrzej Duda novinárom. K žiadnemu rozhodnutiu táto diskusia podľa neho neviedla a samotná otázka nevyvolala žiadne nadšenie.

"Najvášnivejšia debata sa viedla ohľadom vyslania vojakov na Ukrajinu," povedal Duda v závere svojho vystúpenia, zverejneného na webe prezidentskej kancelárie. "Tu tiež vôbec nenastalo porozumenie v tejto veci. Názory sa líšia. Musím zdôrazniť, že k žiadnemu rozhodnutiu nedošlo," vyhlásil. "Nadšenie nebolo," dodal na otázky novinárov s tým, že nemôže zabíjať do podrobností. Účastníci podľa neho boli otvorenejší ohľadom vyslania síl, ktoré by Ukrajine pomohli pri odmínovaní či pri strážení hraníc.

archívne video

Fico po stretnutí lídrov v Paríži: Bola tam čisto bojová atmosféra, nepadlo ani slovo o mieri (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Poľský prezident tiež pripustil rozdielne názory na dodávky zbraní ďalekého doletu, ale upozornil, že to sú jednotlivé štáty, ktoré rozhodujú, akú pomoc Ukrajine poskytnú.

Za najdôležitejší záver pondelkového summitu, ktorý zvolal francúzsky prezident Emmanuel Macron, označil dojednanie, ktoré podľa neho budí nádej, že sa v krátkom čase podarí spoločnými silami zorganizovať významné dodávky munície Ukrajine. "Zaznel veľmi konkrétny návrh. Nemôžem povedať podrobnosti, ale naozaj je to niečo, čo Ukrajina ohromne potrebuje," povedal. "Počítam s tým, že v najbližšom čase sa to povedie uskutočniť," dodal.

Viac o téme: Stretnutie premiérovParížVojna na UkrajineVyslanie vojakov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu