Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tajomstvo smrti? Navaľnyj mal byť čoskoro súčasťou veľkej výmeny väzňov medzi Ruskom a Západom!

Protest pred ruským veľvyslanectvom v Berlíne
Protest pred ruským veľvyslanectvom v Berlíne (Zdroj: TASR/AP/Ebrahim Noroozi)

MOSKVA - Tím okolo nepriateľa Kremľa Alexeja Navaľného, ​​ktorý nedávno zomrel vo väzbe, zverejnil senzačné video. Opisuje, že opozičný politik mal byť čoskoro prepustený!

Šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi bola predložená zodpovedajúca ponuka, povedala Navaľného podporovateľka Maria Pevčičová. Na oplátku sa mal vrátiť do Ruska vrah Vadim Krasikov, ktorý bol väznený v Nemecku. Putin nedávno naznačil ochotu vymeniť Navaľného za Krasikova.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 732 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Okrem Navaľného mohli byť z väzby prepustení aj dvaja občania USA, prezradil prívrženkyňa politika, ktorý 16. februára zomrel v ruskom zajateckom tábore. "Navaľnyj bol zabitý, pretože mal byť prepustený v rámci výmeny väzňov," povedal Pevčičová. Pre šéfa Kremľa bol príliš nebezpečný: „Navaľnyj bol skutočný politik. Mal milióny nasledovníkov. Navaľnyj bol všetkým, čím Putin nikdy nebude."

Putin zošalel kvôli svojej nenávisti k Navaľnému. Kremeľský vládca ho tak nenávidel, že v konečnom dôsledku konal na vlastnú škodu a proti svojim vlastným logickým záujmom, povedala Pevčičová.

Špekulácie podnietené rozhovorom s Carlsonom

Putin podporil špekulácie o výmene začiatkom februára vyhláseniami v rozhovore s americkým moderátorom Tuckerom Carlsonom. Putin bez toho, aby ho menoval, naznačil, že chce Krasikovo prepustenie. Zároveň bol otvorený prepusteniu amerického novinára Evana Gershkovicha z Wall Street Journal, ktorý bol vlani uväznený v Rusku. Nemecký kancelár Olaf Scholz bol vo svojej prvotnej reakcii opatrný. "Verím, že o takýchto chúlostivých otázkach treba na mnohých miestach diskutovať veľmi dôverne," povedal na margo stretnutia s americkým prezidentom Joeom Bidenom vo Washingtone 9. februára.

Vražda v zoo v Berlíne

Krasikova v roku 2021 odsúdili na doživotie za vraždu Gruzínca v berlínskej zoologickej záhrade. Súd zistil, že za zločinom stojí ruská vláda. Navaľnyj bol prevezený do Berlínskej Charité a ošetrený po tom, čo ho ruské tajné služby v roku 2020 otrávili. V januári 2021 sa rozhodol vrátiť do Ruska, kde bol okamžite uväznený a odsúdený na dlhoročné tresty odňatia slobody v niekoľkých politicky kontrolovaných procesoch.

Pohreb je naplánovaný na tento týždeň

Medzitým bolo oznámené, že Navaľného pochovajú tento týždeň. Momentálne hľadajú miesto na verejný pohreb, uviedol v pondelok v Moskve prívrženkyňa Navaľného. Pohreb by sa mal konať do konca pracovného týždňa. Kremeľ poprel, že by úrady chceli prinútiť príbuzných k tajnému pohrebu. Navaľného matka dostala telo svojho syna cez víkend po tom, čo predtým vyzvala šéfa Kremľa Vladimira Putina, aby ho odovzdal, a verejne sa sťažovala na tlak vyšetrovateľov. Chceli na ňu zatlačiť, aby svojho syna pochovala tajne, povedala.

Podľa úradov Navaľnyj zomrel 16. februára vo väzenskom tábore s neoficiálnym názvom „Arctic Wolf“ v sibírskej arktickej oblasti Jamal. Okolnosti jeho smrti nie sú jasné. Politik, oslabený útokom jedu v roku 2020 a opakovanou samotkou v tábore, údajne skolaboval počas prechádzky na zľadovatenom väzenskom dvore a zomrel napriek pokusom o jeho resuscitáciu. Podľa Navaľného tímu sa v úmrtnom liste spomínajú „prirodzené“ príčiny. Politik mal v čase smrti 47 rokov.

Viac o téme: Vladimir PutinKremeľAlexej NavaľnyjVýmena zajatcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu