Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ukrajinskí ministri prišli na hranicu s Poľskom, poľskí nedorazili: Je to poľutovaniahodné, tvrdí Šmyhaľ

Robert Fico počas stretnutia s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom
Robert Fico počas stretnutia s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom (Zdroj: Úrad vlády SR)

KYJEV - Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ, ktorý v piatok prišiel na hranicu s Poľskom s cieľom rokovať s poľskými predstaviteľmi o ukončení blokády poľnohospodármi, označil za "poľutovaniahodné," že nikto z poľskej strany sa s ním neprišli stretnúť. Protestujúcich zároveň vyzval na prehodnotenie blokády, keďže podľa neho škodí obom krajinám. Informuje správa agentúr AFP a DPA.

"Poľskí vládni predstavitelia, žiaľ, neprišli, ale verejne sme ich vyzvali, dali sme im naše návrhy a budeme v tejto práci pokračovať," povedal ukrajinský premiér. Uviedol, že ukrajinská vláda je v kontakte s premiérom Poľska Donaldom Tuskom. Zopakoval, že krízu musia čo najskôr vyriešiť.

archívne video

Farmári zo Zemplína vyrazili blokovať hraničný priechod s Ukrajinou (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Šmyhaľ podľa svojho vyjadrenia na sociálnej sieti Telegram protestujúcim poľnohospodárom vysvetlil, že Ukrajina nepredáva Poľsku obilie už päť mesiacov a obilie prekračuje poľské hranice len v rámci tranzitu. "Cez poľské hranice prechádza len päť percent nášho poľnohospodárskeho exportu," napísal premiér. 

Stretnutie s Ukrajincami na hranici nemá zmysel, tvrdí Poľsko

Poľsko a Ukrajina sú ďaleko od uzavretia dohody o dovoze poľnohospodárskych produktov, proti ktorému na priechodoch z poľskej strany spoločnej hranice protestujú tamojší poľnohospodári, uviedol v piatok vedúci kancelárie poľského premiéra Jan Grabiec. Vyplýva to zo správy agentúry AFP. Poľnohospodári už niekoľko týždňov blokujú hraničné priechody a protestujú proti nekalej konkurencii zo strany ukrajinskej agroprodukcie, zvýšeným daniam a nariadeniam Európskej únie.

Súčasný stav rokovaní "nám neumožňuje povedať, že máme uspokojivé riešenie pre poľskú stranu alebo poľských poľnohospodárov," povedal Grabiec a dodal, že od takejto dohody sú ďaleko. "Žiaľ, zatiaľ neexistuje ukrajinský návrh, ktorý by umožnil dúfať v ukončenie patovej situácie v obchodných vzťahoch," uviedol.

Zelenskyj v stredu navrhol stretnutie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu navrhol stretnutie s poľskou vládou na spoločnej hranici s cieľom vyriešiť situáciu. Tusk vo štvrtok oznámil, že stretnutie oboch vlád sa uskutoční 28. marca vo Varšave.

Poľskí poľnohospodári blokujú hraničné priechody s Ukrajinou a protestujú tak proti podľa nich nespravodlivej konkurencii a dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny. V piatok informovala poľská polícia o tom, že na tamojšej železnici pri hraniciach s Ukrajinou neznáme osoby vysypali z troch vagónov repku. K podobnému incidentu došlo aj v utorok, keď protestujúci poľnohospodári na hraničnom priechode Medyka vysypali obilie z ukrajinských nákladných vagónov.    

Viac o téme: VládaHranicaPoľskoDenys Šmyhaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu