Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Schyľuje sa k otvoreniu druhého frontu v Európe? Separatisti v Moldavsku prosia Rusko o ochranu!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KIŠIŇOV - Moldavský separatistický región Podnestersko požiadal v stredu Rusko o "ochranu". Vyplýva to z uznesenia, ktoré bolo tamojším parlamentom prijaté na mimoriadnom zasadaní, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V rezolúcii sa uvádza, že predstavitelia tohto proruského odštiepeneckého regiónu požiadajú ruskú Radu federácie a Štátnu Dumu o "zavedenie opatrení na ochranu Podnesterska tvárou v tvár zvýšenému tlaku zo strany Moldavska", citovali miestne i ruské tlačové agentúry. Podnesterský parlament sa v stredu zišiel na mimoriadnom zasadaní prvýkrát od roku 2006. Išlo len o siedme zasadanie zákonodarného zboru tejto medzinárodne neuznanej republiky vyhlásenej v septembri 1990, pripomína AFP.

Na predchádzajúcom mimoriadnom zasadaní separatisti vyhlásili referendum o pripojení k Rusku, v ktorom drvivá väčšina zúčastnených hlasovala za. Samozvaná Podnesterská republika, ktorú ovládajú proruskí separatisti, sa nachádza na juhozápade Moldavska pri hraniciach s Ukrajinou. Existujú obavy, že v Podnestersku by sa mohol otvoriť nový front vo vojne Ruska s Ukrajinou. Ukrajinská armáda varovala, že Rusko by mohlo z Podnesterska zaútočiť na neďaleké ukrajinské prístavné mesto Odesa.

Napätie v odštiepeneckom Podnestersku je nebezpečné pre celý región

Napätá situácia v moldavskom separatistickom regióne Podnestersko je nebezpečná pre celý región. Poľský premiér Donald Tusk takto v stredu reagoval na jeho  žiadosť o "ochranu". Informuje agentúra AFP. "Problém Moldavska a Podnesterska nie je nový a hrozba ruskej intervencie alebo prinajmenšom nejakej provokácie je tam niečo dlhotrvajúce. Nie som prekvapený. Ale ukazuje to, aká nebezpečná je situácia nielen pre Ukrajinu," povedal Tusk novinárom. 

archívne video

Summit Vyšehradskej skupiny V4 v Prahe (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

V rezolúcii podnesterského parlamentu sa uvádza, že predstavitelia regiónu, ktorý sa odštiepil od Moldavska, požiadajú ruskú Radu federácie a Štátnu Dumu o "zavedenie opatrení na ochranu Podnesterska tvárou v tvár zvýšenému tlaku zo strany Moldavska", citovali miestne i ruské tlačové agentúry.

Parlament sa zišiel prvýkrát od roku 2006

Podnesterský parlament sa v stredu zišiel na mimoriadnom zasadaní prvýkrát od roku 2006. Išlo len o siedme zasadanie zákonodarného zboru tejto medzinárodne neuznanej republiky vyhlásenej v septembri 1990, pripomína AFP. Na predchádzajúcom mimoriadnom zasadaní separatisti vyhlásili referendum o pripojení k Rusku, v ktorom drvivá väčšina zúčastnených hlasovala za. Samozvaná Podnesterská republika leží na juhozápade Moldavska pri hraniciach s Ukrajinou a ovládajú ju proruskí separatisti. 

Existujú obavy, že práve tu by sa mohol otvoriť nový front vo vojne Ruska s Ukrajinou. Ukrajinská armáda varovala, že Rusko by mohlo z Podnesterska zaútočiť na neďaleké ukrajinské prístavné mesto Odesa.

Ochrana hraníc s Ruskom a Bieloruskom je pre Poľsko životne dôležitá

Poľský premiér Donald Tusk v stredu vyhlásil, že účinná ochrana poľskej hranice s Ruskom a Bieloruskom je otázka toho, či Poľsko "bude, alebo nebude" existovať. Informuje agentúra PAP.

Tusk to povedal novinárom po stretnutí s nórskym kolegom Jonasom Gahrom Störem, s ktorým diskutovali o zabezpečení hraníc. "Možno v tejto chvíli to pre Nórsko neplatí, ale pre Poľsko nie je účinná ochrana jeho hraníc s Ruskom a Bieloruskom len otázkou migračnej politiky, ale aj otázkou toho, či poľský štát bude, alebo nebude," uviedol Tusk.

"Preto bude pre nás každá skúsenosť veľmi cenná, ako bude aj výmena skúseností s Nórskom," dodal.  Tusk pripomenul, že Poľsko hraničí okrem ruskej enklávy Kaliningrad aj s Bieloruskom, ktoré "fakticky uplatňuje Putinovu migračnú politiku".

Poľský premiér ďalej povedal, že sa snaží zavádzať opatrenia, ktoré umožnia "účinnú reakciu na migračnú agresiu organizovanú Moskvou a Minskou", ale zároveň zachovávajú "humanitárne princípy", pretože ľudia pokúšajúci sa prekročiť hranice sú tiež obeťami Putina a Alexandra Lukašenka, prezidenta Bieloruska".

Viac o téme: Donald TuskPodnesterskoNapätie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu