Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

AKTUÁLNE Poľsko ukončí kontroly na hraniciach so Slovenskom: TOTO je dôvod

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/ Maroš Černý)

VARŠAVA - Poľsko od polnoci na nedeľu ukončí kontroly na hraniciach so Slovenskom, uviedlo dnes poľské ministerstvo vnútra. Stabilizovala sa podľa neho situácia na balkánskej migračnej trase a znížilo sa nebezpečenstvo súvisiace s ilegálnou migráciou na poľsko-slovenskej časti hranice.

archívne video

EÚ teraz nemá odpoveď pre kamionistov blokujúcich ukrajinské hranice, hovorí Jozef Ráž (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

"Kontroly budú trvať do polnoci 2. marca," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení zverejnenom na jeho internetových stránkach. Poľsko a Slovensko budú situáciu ohľadom migrácie priebežne sledovať a v prípade nárastu ohrozenia môžu byť kontroly obnovené, upozornil poľský rezort vnútra.

Poľsko kontroly na hraniciach so Slovenskom začalo vlani 4. októbra. Krok koordinovalo s Českom, ktoré ich vtedy zaviedlo tiež a režim na svojej hranici sprísnilo aj Rakúsko. Štáty, ktoré sa nachádzajú v schengenskom priestore voľného pohybu osôb, k dočasným kontrolám na svojich hraniciach pristúpili kvôli prílivu utečencov z krízových oblastí na Blízkom východe alebo napríklad z Afganistanu. Slovensko, Poľsko aj Česko sú tranzitnými krajinami, migranti cez ne prechádzajú ďalej na západ.

Viac o téme: SlovenskoPoľskoKontrolyHranice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu