Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Navaľnyj bol v kontakte s viacerými ľuďmi: TOTO prežíval vo väzení! V poslednom liste vyjadril nádej

Blízko ruského konzulátu vo Frankfurte si ľudia uctili pamiatku na opozičného politika a najväčšieho kritika ruského režimu ALexeja Navaľného Zobraziť galériu (4)
Blízko ruského konzulátu vo Frankfurte si ľudia uctili pamiatku na opozičného politika a najväčšieho kritika ruského režimu ALexeja Navaľného (Zdroj: SITA/AP/Michael Probst)

MOSKVA – Ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj zomrel podľa vyhlásenia väzenských dozorcov v piatok 16. februára 2024. Počas života bojoval za lepší život pre Rusko a jeho obyvateľstvo. Za mreže putoval pre založenie údajnej extrémistickej skupiny, ktorá vystupovala proti vládnemu režimu. Jeho posledné roky života by nechcel zažiť asi nikto. Napriek všetkému bol v slušnom kontakte aj so životom mimo múrov väznice.

archívne video

Europoslanec Vladimír Bilčík v Európskom parlamente po rozprave o zatykači na Vladmira Putina a deportáciách ukrajinských detí do Ruska (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Mnohé podrobnosti o posledných mesiacoch života Alexeja Navaľného, priblížili listy, ktoré písal z väzenia viacerým ľuďom. Ruský opozičný politik, kritik prezidenta Vladimira Putina aj vládneho režimu zahynul v piatok 16. februára vo väzení za polárnym kruhom. Podľa slov dozorcov mal byť po prechádzke vyčerpaný.

Keďže ale išlo o najväčšieho Putinovho rivala v nadchádzajúcich prezidentských voľbách, mnohí Navaľného podporovatelia sa domnievajú, že režim ho dal odstrániť. Myslí si to aj Dmitrij Novikov, opozičný politik z Kazane, ktorý emigroval do Litvy. Novikov strávil 10 rokov v ruských väzniciach, pričom dva roky aj v tom, kde bol uväznený Navaľnyj. Podľa jeho slov sa Navaľného na sto percent zbavili.  

Mohol písať

Posledné roky života Alexeja Navaľného sa podarilo zozbierať redakcii The New York Times vďaka ľuďom, ktorí si s ním pravidelne písali. V ruských väzniciach totiž platí zákon o digitalizácii, kedy sa stovky ručne písaných listov posielajú cez webové stránky. Ľudia z vonku môžu písať väzňom, pričom jedna A4 stojí 40 centov. Dostávajú aj následné odpovede vo formáte skenov, ktoré prichádzajú najneskôr dva týždne od napísania. Celá korešpondencia je samozrejme kontrolovaná.  

Navaľnyj bol v kontakte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Moscow City Court)

Takýmto spôsobom mal Navaľnyj celkom slušný prehľad o tom, čo sa deje vonku. Známemu Iljovi Krasilščikovi v auguste minulého roku napísal, že vo väzení spravia odsúdeným všetko, čo im vedenie rozkáže. "Keď dostanú rozkaz, aby vás nakŕmili kaviárom, na druhý deň dostanete kaviár. Keď vás majú uškrtiť v cele, verte, že to spravia. Nikto nemôže pochopiť ruský život za mrežami bez toho, aby to skutočne zažil. Nie je však nevyhnutné tu byť," spomenul Navaľnyj. 

Viac o téme: ListyúmrtieKorešpondenciaRuskoAlexej NavaľnyjVäzenieIľja KrasilščikJevgenij FeldmanKerry Kennedyová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu