Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNY ONLINE Cieľom Ruska je zničiť Ukrajinu: Matka Alexeja Navaľného dostala ultimátum

Vladimir Putin Zobraziť galériu (5)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/(Mikhail Voskresensky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

WASHINGTON - Spojené štáty plánujú uvaliť sankcie na viac ako 500 cieľov zapojených do ruskej vojny na Ukrajine, keďže boje pokračujú aj dva roky po invázii Moskvy, uviedlo vo štvrtok americké ministerstvo financií. Informuje agentúra AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 729

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 729 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:58 Poľsko a Ukrajina sú ďaleko od uzavretia dohody o dovoze poľnohospodárskych produktov, proti ktorému na priechodoch z poľskej strany spoločnej hranice protestujú tamojší poľnohospodári, uviedol v piatok vedúci kancelárie poľského premiéra Jan Grabiec. Informuje správa agentúry AFP. 

21:40 Ukrajinské deti žijúce v oblastiach vojnového frontu boli za posledné dva roky nútené stráviť v pivniciach a podzemných staniciach metra 3000 až 5000 hodín, čo sa rovná štyrom až siedmim mesiacom ich života . Informovala Slovenská nadácia pre Detský fond OSN (UNICEF).

21:23 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v piatok pred Valným zhromaždením OSN vyhlásil, že cieľom pokračujúcej ruskej invázie je zničiť Ukrajinu. Moskva podľa neho nerešpektuje vôľu väčšiny krajín sveta, ktoré si želajú ukončenie ruskej agresie, informuje správa agentúr DPA a AFP.

21:20 Pred sobotňajším druhým výročím začiatku ruskej invázie na Ukrajinu predstavila v piatok ukrajinská centrálna banka pamätnú bankovku s mottom "Jednota zachraňuje svet". Má nominálnu hodnotu 50 hrivien a do obehu ju uviedli už v piatok. Informuje webová stránka Národnej banky Ukrajiny.

21:15 Médiá: Zelenskyj môže v blízkej budúcnosti navštíviť Arménsko. Prezident Volodymyr Zelenskyj môže navštíviť Arménsko v „blízkej budúcnosti“, informoval arménsky spravodajský kanál FactorTV 23. februára.

20:43 Operačné veliteľstvo Krasnodarského kraja hlási zostrelenie dvoch „lietajúcich strojov“.

20:22 Rusko spúšťa sériovú výrobu nových hypersonických striel Zirkon s plochou dráhou letu, vyhlásil v piatok šéf Kremľa Vladimir Putin. Podľa odborníkov je takmer nemožné tieto rakety zostreliť, informuje stanica CNN.

20:00 Ministerstvo obrany Ukrajiny oficiálne oznámilo zostrelenie ruského lietadla A-50 nad Azovským morom.

19:30 Kanada v piatok v súvislosti s vojnou rozpútanou Ruskom na Ukrajine oznámila uvalenie sankcií na ďalších desať jednotlivcov a 153 subjektov. Tieto sankcie podľa kanadskej vlády pokrývajú oblasti ovplyvňujúce schopnosť Ruska pokračovať v nezákonnej a neospravedlniteľnej invázii na Ukrajinu.

19:00 Pri Azovskom mori bolo zostrelené ruské lietadlo A-50, informujú médiá.  Zatiaľ neexistujú žiadne oficiálne informácie.

18:45 Advokáti matky ruského politika Alexeja Navaľného v piatok doručili Vyšetrovaciemu výboru (Sledkom) podnet na začatie vyšetrovania pre podozrenie z hanobenia tela zosnulého. 

18:25 Česká zbrojovka sa dohodla s ukrajinskou štátnou spoločnosťou Ukroboronprom na montáži pušiek CZ BREN 2 na Ukrajine. Cieľom dohody je vybaviť ukrajinské ozbrojené sily zbraňou, ktorá spĺňa štandardy NATO a zvýši operačné schopnosti ukrajinského vojska. Uviedla to v piatok v tlačovej správe Česká zbrojovka. Cenu transakcie firmy nezverejnili. Informoval o tom portál novinky.cz.

18:17 Spolupracovníci ruského opozičného politika Alexeja Navaľného ponúkajú odmenu 20.000 eur za akékoľvek informácie súvisiace s jeho "vraždou" vo väzenskom tábore IK-3 za polárnym kruhom. V prípade záujmu ponúkajú informátorovi aj zorganizovanie jeho bezpečného odchodu z Ruska.

18:05 Neexistuje vojenské riešenie konfliktu na Ukrajine, píše sa vo vyhlásení maďarskej vlády k druhému výročiu vypuknutia vojny na Ukrajine, ktoré zverejnila agentúra MTI. Kabinet premiéra Viktora Orbána preto žiada okamžité prímerie a mierové rokovania, informuje spravodajca v Budapešti.

17:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyzval západné krajiny, aby urýchlili dodávky sľúbených systémov protivzdušnej obrany a stíhačiek. Urobil tak v predvečer druhého výročia ruskej invázie na Ukrajinu. Iinformuje správa agentúry AFP. 

17:33 Predstavitelia Rady Európy (RE) v piatok - deň pred druhým výročím začiatku ruskej in vázie na Ukrajinu - potvrdili "neochvejnú podporu pre nezávislosť, suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny". Informuje o tom agentúra AFP. 

17:15 Francúzske Generálne riaditeľstvo pre vnútornú bezpečnosť (DGSI) zaslalo polícii obežník, v ktorom ju žiada, aby nahlásila akékoľvek signály o zasahovaní Ruska do diania vo Francúzsku. 

17:00 Matka Alexeja Navaľného dostala ultimátum: buď súhlasí s tajným pohrebom bez verejnej rozlúčky do 3 hodín, alebo Alexeja pochovajú vo väzení.

16:45 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ príde v piatok na poľské hranice, kde chce s poľskou stranou rokovať o blokáde organizovanej poľskými poľnohospodármi, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje správa agentúry AFP. "Skupina na čele s premiérom bude dnes na hraniciach s Poľskom. To, či prídu aj poľskí kolegovia, bude ich osobné rozhodnutie," povedal prezident Zelenskyj.

16:40 Rusko v reakcii na ďalší balík sankcií EÚ rozšírilo zákaz vstupu na svoje územie na ďalších predstaviteľov európskych orgánov činných v trestnom konaní, obchodných organizácií a občanov členských krajín EÚ, ktoré poskytujú vojenskú podporu Ukrajine. 

16:10 Predseda Európskej rady Charles Michel, šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell si v piatok v spoločnom vyhlásení pripomenuli druhé výročie rozsiahlej agresívnej vojny Ruska proti Ukrajine. 

16:00 Ukrajinská armáda predvádza pôsobenie tankov „Abrams“ v smere Avdiivka.

15:45 Propagandistické weby v Rusku šíria falošnú výzvu matky zosnulého politika Alexeja Navaľného adresovanú jeho manželke Juliji. S odvolaním sa na ruský portál na overovanie faktov Provereno.medija (Overené.médiá) o tom v piatok informovala britská stanica BBC. Ide o zvukovú nahrávku, ktorá sa začína slovami: "Drahá Julija Borisovna Abrosimovová, teraz sa obraciam k vám" - Abrosimovová priezvisko Julije Navaľnej za sloboda. Ľudmila Navaľná v nahrávke svoju nevestu údajne ostro kritizuje. 

15:30 Už vyše 25 predstaviteľov ruskej kultúry, vedy a žurnalistiky vyzvalo ruské vedenie, aby rodine vydali telo opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorý zomrel pred týždňom vo väzenskej kolónii za polárnym kruhom.

15:25 V Rusku je súčasnosti zadržiavaných takmer 30 nemeckých občanov, pričom približne polovica z nich má aj ruské občianstvo. Uviedla to nemecká vláda v odpovedi na písomnú otázku poslanca nemeckého Spolkového snemu (Bundestag) Andreja Hunka. Informuje agentúra DPA.

15:12 Rusko zintenzívnilo svoje útoky v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a po obsadení Avdijivky sa zameriava na dobytie mesta Marjinka. Informuje agentúra AFP.

15:00 Spojené štáty v piatok oznámili viac ako 500 nových sankcií voči Rusku v reakcii na smrť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného a v súvislosti s druhým výročím začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Sankcie sa dotknú aj troch predstaviteľov ruskej vlády, informuje agentúra DPA a AFP.

14:47 Indické ministerstvo zahraničných vecí potvrdilo správy miestnej tlače, že niektorí indickí štátni príslušníci sa nechali zamestnať ruskou armádou, pre ktorú vykonávajú "podporné práce". India v tejto súvislosti svojich občanov vyzvala, aby sa od vojny na Ukrajine, ktorú Rusko začalo nevyprovokovanou inváziou spred dvoch rokov, držali späť. Informovala o tom dnes agentúra AFP.

14:35 Aktivisti zo skupiny Kaputin namaľovali dnes dopoludnia ukrajinskú vlajku na dlažbu v blízkosti domov v pražskej Bubenči, v ktorých bývajú Rusi. Zástupca skupiny Otakar Van Gemund ČTK povedal, že tak chceli upozorniť na nedostatočnú podporu Ukrajiny zo strany západných krajín a vyzvať českú vládu, aby zabavila zmrazené majetky Rusov v Česku a výnos z nich poslala Ukrajine. Kvôli namaľovaniu vlajky policajti zaistili osem ľudí a previezli ich na vysvetlenie na stanicu. Polícia sa prípadom zaoberá, povedal ČTK policajný hovorca Ján Rybanský.

14:13 Nové americké sankcie uvalené na Rusko prinútia šéfa Kremľa Vladimira Putina zaplatiť ešte vyššiu cenu za vojnu na Ukrajine a smrť lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného. Vyhlásil to v piatok americký prezident Joe Biden, ktorý ohlásil uvalenie vyše 500 nových sankcií proti Rusku. Informuje  webová stránka Bieleho domu.

14:00 Ukrajina a Dánsko podpísali bezpečnostnú dohodu.  Dánsko sľubuje pomoc s presunom stíhačiek F-16, munície a zbraní.

13:52 Český prezident Petr Pavel sa stretol v piatok na Pražskom hrade s utečencami z Ukrajiny. Stretnutie sa konalo deň pred druhým výročím začiatku invázie na Ukrajinu, pričom ocenil ich odolnosť a poukázal na ich prínos pre českú spoločnosť, informuje TASR podľa správy portálu Novinky.cz.

13:48 Biden oznámil nový balík sankcií proti Rusku. Americký prezident Joe Biden oznámil dnes dodatočný balík sankcií proti Rusku pred druhým výročím rozsiahlej invázie na Ukrajinu.

Joe Biden
Zobraziť galériu (5)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin)

13:47 Ukrajina a Dánsko dokončujú dlhodobú bezpečnostnú dohodu.

12:27 Ak by sa vojna skončila teraz, rekonštrukcia Ukrajiny by mohla trvať až desať rokov, vyhlásil ukrajinský vicepremiér a minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov. TASR správu prebrala od agentúry DPA.

12:26 Indické ministerstvo zahraničných vecí v piatok potvrdilo, že niekoľko občanov Indie sa prihlásilo do ruskej armády na "podporné pracovné miesta". Zároveň oznámilo, že rokuje s Moskvou o ich uvoľnení, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

12:25 Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell v piatok uviedol, že nový balík sankcií EÚ spôsobuje ruskému hospodárstvu vážne škody. Predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka EK Ursula von der Leyenová podporili Ukrajinu, ktorá už dva roky odoláva ruskej invázii. TASR o tom informuje na základe ich vyjadrení na sociálnej sieti X.

11:37 Európska komisia (EK) v piatok privítala rozhodnutie Rady EÚ schváliť 13. balík sankcií voči Rusku, informuje o tom spravodajca TASR.

10:06 Ruský prezident Vladimir Putin vyzdvihol v piatok "pravých hrdinov" bojujúcich na Ukrajine. Spravil tak pri príležitosti ruského Dňa obrancov vlasti a deň pred druhým výročím začiatku invázie 24. februára 2022. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP.

9:56 Straty ukrajinskej armády vo vojne sú päťkrát menšie ako straty ruskej armády. Desaťtisíce mŕtvych. Desaťtisíce ľudí bolo vyhnaných. Pomer je jedna ku piatim. Na jedného nášho vojaka zabitého v boji pripadá päť ruských vojakov, povedal prezident Zelenskyj pre FOX News. Konkrétne čísla však ukrajinský líder neuviedol.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Roman Koksarov)

9:54 Pri ruských útokoch na ukrajinské oblasti Cherson a Doneck za posledný deň zahynuli dvaja ľudia a ďalších 21 bolo zranených, informovali dnes regionálne úrady.

9:53 Parlamentný výbor podporuje návrh zákona o podmienkach demobilizácie brancov. Prezident Volodymyr Zelenskyj predložil návrh zákona včera. Podľa návrhu sa branci, ktorým uplynula doba služby počas vojnového stavu a ktorým bola vojenská služba predĺžená nad stanovenú dobu, prepustia zo služby do zálohy "v termínoch určených prezidentským dekrétom".

8:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval americký Kongres, aby schválil ďalšiu pomoc pre Ukrajinu. Ak sa tak nestane, Ukrajinci za to zaplatia svojimi životmi, povedal v rozhovore pre americkú televíziu Fox News odvysielanom vo štvrtok. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

8:07 Podľa vzdušných síl boli drony zostrelené nad Odeskou, Dnepropetrovskou, Poltavskou, Mykolajivskou a Charkovskou oblasťou.

8:06 Arménsko zmrazuje účasť v bezpečnostnej koalícii pod vedením Ruska.

7:03 Medvedev povedal, že ukrajinskí občania na okupovanej Ukrajine, ktorí sa pokúsia o sabotáž proti Rusku, by mali byť "odhalení a potrestaní, poslaní na Sibír... na prevýchovu do táborov nútených prác".

7:02 V sobotu 24. februára uplynú dva roky od okamihu, keď ruský prezident Vladimir Putin skoro ráno v televíznom prejave oznámil začiatok vojenskej invázie na Ukrajinu. Označil ju za "špeciálnu vojenskú operáciu" s cieľom vykonať "demilitarizáciu a denacifikáciu Ukrajiny".

6:17 Vojna s Ruskom "nie je patová situácia", tvrdi Zelenskyj. Prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril s reportérom Fox News Bretom Baierom neďaleko frontovej línie v Charkovskej oblasti, kde bolo neďaleko počuť delostreleckú paľbu.

6:16 Pri útoku ruského dronu na Odesu zahynuli traja civilisti, informoval na Telegrame gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper.

Spojené štáty uvalia sankcie na vyše 500 cieľov zapojených do ruskej vojnovej mašinérie

Opatrenia, ktoré majú byť zverejnené v piatok, zasiahnu "Rusko, jeho podporovateľov, ako aj jeho vojnovú mašinériu", uviedol hovorca tohto rezortu s tým, že sankcie zavedie ministerstvo financií aj ministerstvo zahraničných vecí. Pôjde o "najväčší jednorazový balík od začiatku Putinovej plnej invázie na Ukrajinu", uviedlo ministerstvo financií s odkazom na ruského prezidenta Vladimira Putina. Odkedy Rusko vo februári 2022 napadlo susednú Ukrajinu, Washington a jeho spojenci uvalili množstvo sankcií zameraných na príjmy a vojensko-priemyselný systém Moskvy. Medzi tieto snahy patrí aj cenový strop, ktorý zaviedli Spojené štáty a ich spojenci s cieľom znížiť príjmy Moskvy z vývozu ropy a ropných produktov.

Koalícia v uplynulých mesiacoch oznámila plány na sprísnenie dodržiavania cenového stropu. Nové sankcie prichádzajú po tom, ako minulý týždeň zomrel vo väzení líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj. Americký prezident Joe Biden už potvrdil plány na sankcie a uviedol, že budú "namierené proti Putinovi, ktorý je zodpovedný za jeho smrť". Ruské úrady oznámili, že 47-ročný Navaľnyj náhle zomrel 16. februára vo väzenskom tábore na krajnom severe Ruska. Odvtedy si viaceré európske vlády predvolali ruských diplomatov. Americká vláda si vo štvrtok pripomenula blížiace sa druhé výročie ruskej invázie a vzniesla obvinenia voči viacerým bohatým Rusom, aby pomohla zastaviť "tok nelegálnych finančných prostriedkov, ktoré podporujú" Putinovu vojnu.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojnaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu