Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Medvedev v rozhovore vyzval na anexiu Odesy, prípadne aj obsadenie Kyjeva

Dmitrij Medvedev Zobraziť galériu (4)
Dmitrij Medvedev (Zdroj: foto: SITA/Yekaterina Shtukina, Sputnik, Government Pool Photo via AP)

KYJEV - Zatiaľ čo ukrajinská vojna vstupuje do tretieho roka, pechota 59. brigády ukrajinských síl čelí neradostnej realite - chýbajú jej vojaci aj munícia na to, aby mohla vzdorovať ruským vojakom. Napísala to agentúra Reuters. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 728

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 728 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE 

21:53 Autor knihy Všetci mocní Kremľa Michail Zygar i ruský rocker Andrej Makarevič a ďalší predstavitelia ruskej vedy a kultúry nahrali videá, v ktorých vyzývajú ruské úrady, aby vydali telo ruského opozičného politika Alexeja Navaľného jeho rodine. Informovala o tom britská stanica BBC s tým, že ide o ľudí zaradených v Rusku na zoznam tzv. zahraničných agentov a žijúcich v zahraničí.

21:52 Francúzsky prezident Emmanuel Macron bude v pondelok hostiť medzinárodnú konferenciu na podporu Ukrajiny, oznámila vo štvrtok jeho kancelária. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

21:01 Moskovská radnica zamietla žiadosť o povolenie pochodu na pamiatku ruských opozičných politikov Alexeja Navaľného a Borisa Nemcova. Odvolala sa pri tom na obmedzenia súvisiace s chorobou COVID-19. Informovala o tom vo štvrtok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), pričom citovala vyhlásenie Andreja Nečajeva, predsedu strany Občianska iniciatíva (GRANI), ktorá požiadala o povolenie podujatia naplánovaného na 2. marca.

20:43 Ruský vojnový bloger Andrej Morozov, ktorý slúžil ako vojak na ukrajinskom fronte, zrejme spáchal samovraždu po tom, ako čelil kritike za odhalenie rozsiahlych strát ruskej armády na Ukrajine. Priaznivci 44-ročného blogera obvinili z jeho smrti Kremeľ. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

20:22 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba sa vo štvrtok vo Varšave poďakoval
Poľsku za jeho rozhodnutia, ktoré - ako uviedol - zaručia neprerušené dodávky vojenského a humanitárneho tovaru na Ukrajinu

19:47 Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) trvá na tom, aby sa pohreb opozičného politika Alexeja Navaľného konal "výhradne v kruhu rodiny". Podľa britskej stanice BBC o tom vo štvrtok informoval riaditeľ Navaľným založenej nadácie Fond boja proti korupcii (FBK) Ivan Ždanov.

19:08 Ruský prezident Vladimir Putin reagoval na hanlivé označenie zo strany amerického prezidenta Joea Bidena sarkastickou poznámkou o tom, že ho v Bielom dome uprednostnil pred exprezidentom Donaldom Trumpom. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

18:19 Bez ohľadu na vojenský výsledok vojny Putin Ukrajinu prehral. Nebude existovať Ukrajina, ktorá by smerovala k Rusku, hovorí profesor Rajan Menon v rozhovore pre Kanadský inštitút ukrajinských štúdií.

17:15 Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom sa vo štvrtok ohradila voči výrokom ruského exprezidenta Dmitrija Medvedeva, ktorý v rozhovore pre ruské médiá vyhlásil, že Julija Navaľná po smrti svojho manžela vraj chodí "celá šťastná", lebo celé roky čakala iba na toto.

17:04 Bývalý ruský prezident a súčasný zástupca tajomníka Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev v rozhovore, ktorý vo štvrtok zverejnil na sieti Telegram, vyzval na anexiu ukrajinského mesta Odesa a prípadne aj na neskoršie obsadenie Kyjeva. TASR informuje na základe správy agentúry DPA. "Odesa, vráť sa domov," povedal Medvedev v rozhovore, v ktorom uviedol, že mesto je z hľadiska histórie, jazyka a ľudí, ktorí v ňom žijú, ruské. "Je to naše ruské mesto," zdôraznil bývalý prezident. V rozhovore taktiež povedal, že by bolo potrebné dobyť aj ukrajinské hlavné mesto Kyjev.

17:02 Ruský prezident Vladimir Putin absolvoval vo štvrtok, dva dni pred druhým výročím začiatku invázie ruských síl na Ukrajinu, cvičný let nadzvukovým strategickým bombardérom s dlhým doletom Tu-160M schopným niesť rakety s jadrovými hlavicami. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ruské štátne médiá.

16:09 Odporcovia vojny z radov kňazov ruskej pravoslávnej cirkvi spustili petíciu, ktorou ruské vedenie žiadajú, aby telo opozičného politika Alexeja Navaľného bolo vydané jeho rodine na poslednú rozlúčku a pochovanie.

15:27 Leonid Volkov z ruskej exilovej opozície vyzval vo štvrtok Západ, aby na smrť Alexeja Navaľného reagoval zmrazením majetku ľudí blízkych ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Žiadal tiež, aby Západ zvážil neuznanie výsledkov marcových prezidentských volieb v Rusku. Apeloval i na posilnenie pomoci ruským občanom v ich boji proti putinovskému režimu.

15:09 Británia ohlásila vo štvrtok nový balík sankcií voči Rusku. Spravila tak pri príležitosti druhého výročia začiatku invázie na Ukrajinu, ktoré pripadá na tento víkend. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

14:49 Nemecký parlament vo štvrtok zamietol návrh opozície dodať Ukrajine riadené strely Taurus. TASR prevzala správu z agentúry DPA. Nemecký kancelár Olaf Scholz blokuje dodávky rakiet Taurus nemeckej výroby na Ukrajinu. Ako dôvod uvádza obavy, že tieto rakety dlhého doletu by mohli byť použité na útoky v rámci Ruska, čo by prípadne vyostrilo vojnu.

14:14 Dánsko vo štvrtok oznámilo, že uzavrelo bezpečnostnú dohodu s Ukrajinou s platnosťou na desať rokov. Podobné dohody už s Kyjevom uzavreli Británia, Nemecko i Francúzsko. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

14:07 V dôsledku vojny na Ukrajine opustilo svoje domovy už vyše 14 miliónov ľudí, čo je takmer tretina z celkového počtu obyvateľov. Oznámila to vo štvrtok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), TASR správu prevzala z agentúry AFP.

14:06 Poľsko preklasifikuje hraničné priechody s Ukrajinou na objekty "kritickej infraštruktúry". Varšava tak chce zaistiť, že sa na Ukrajinu dostane bez omeškania vojenská i humanitárna pomoc, oznámil vo štvrtok poľský premiér Donald Tusk. TASR o tom informuje podľa správ agentúr PAP a AFP.

14:05 Vojna na Ukrajine vrátila bezpečnostný systém v Európe späť do 60. rokov minulého storočia. V relácii CD Klub Pavla Demeša v TASR TV to uviedol zahraničnopolitický analytik a profesor na Prešovskej univerzite Alexander Duleba.

13:47 Ruské jednotky doteraz odpálili viac ako 20 rakiet severokórejskej výroby, ktorými zaútočili na Ukrajinu, pričom zabili najmenej 24 civilistov a vyše 100 zranili, uviedla 22. februára Bezpečnostná služba Ukrajiny. Informuje o tom portál The Kyiv Independent. 

13:46 Ruské ministerstvo obrany hlási dobytie obce Pobeda neďaleko Marjinky v ukrajinskej Doneckej oblasti. Kyjev sa k tomuto tvrdeniu Moskvy zatiaľ nevyjadril. Ukrajinský generálny štáb predtým vo svojej operačnej zvodke uviedol, že ukrajinskí vojaci v tomto mieste útoky ruských inváznych síl odrážajú. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno v podmienkach vojny nezávisle overiť.

13:45 Poľsko pridá hraničné priechody s Ukrajinou na zoznam kritickej infraštruktúry, aby zabezpečilo, že na ukrajinskú stranu bude bez zdržiavania prúdiť vojenská, humanitárna a zdravotnícka pomoc. Dnes to podľa serveru Onet.pl povedal poľský premiér Donald Tusk. Krok ohlásil v čase, keď poľskí poľnohospodári blokujú hraničné priechody s Ukrajinou na znamenie protestu proti dovozu lacnejšieho tovaru z Ukrajiny a klimatickej politiky Európskej únie.

12:46 Ruského vojaka Klima Keržajeva odsúdili v neprítomnosti na Ukrajine na 15 rokov väzenia a platbu 32 miliónov hrivien ako morálne odškodné za streľbu na auto, v ktorom sa pri meste Izium v Charkovskej oblasti viezol ukrajinský manželský pár. Tlačovej agentúre Agerpres to vo štvrtok potvrdil šéf oddelenia charkovskej polície pre vyšetrovanie trestných činov Serhij Bolvinov.

12:34 Jednostranné zvýhodnenie Ukrajiny má vážne ekonomické vplyvy na SR, osobitne v oblasti poľnohospodárstva. Pre slovenskú vládu je jedinou cestou pokračovať v realizácii zákazu dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny. Vyhlásil to vo štvrtok premiér Robert Fico (Smer-SD).

12:02 Organizácia Človek v ohrození od začiatku vojny na Ukrajine pomohla vyše 218-tisíc ľuďom. Deklaruje, že je pripravená pomáhať aj naďalej. TASR o tom informovala Katarína Barošová z organizácie.

11:02 Ukrajina má podľa generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga vo vojne s Ruskom právo na sebaobranu, vrátane útokov na legitímne ruské armádne ciele mimo Ukrajiny. Podľa stanice Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE-RL) to šéf NATO povedal v rozhovore, ktorého časť stanica zverejnila v stredu.

10:39 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bagatelizoval stratu Avdijivky, ktoru minulý týždeň dobyli ruské sily, a vyzval spojencov na rýchlejšie posielanie pomoci Ukrajine. Povedal to v interview pre americkú televíziu Fox News, ktoré bude odvysielané vo štvrtok, pred blížiacim sa druhým výročím rozpútania vojny na Ukrajine. Pasáže z rozhovoru už boli zverejnené. Informovali o tom portál britského denníka The Guardian a tlačová agentúra Reuters.

10:16 Ukrajinská armáda 22. februára oznámila, že zaútočila na ruské vojenské cvičisko v okupovanej časti Chersonskej oblasti, pričom zabila približne 60 ruských vojakov. Informuje o tom portál The Kyiv Independent. 

9:25 Väznený ruský opozičný politik Vladimir Kara-Murza vyzval vo štvrtok Rusov, aby pokračovali v boji za demokraciu aj napriek smrti kritika Kremľa Alexeja Navaľného. Informuje agentúra AFP.

Kara-Murza podľa svojich vyjadrení stále nedokáže pochopiť, čo sa stalo - rozumovo a ani emocionálne. "Ak sa však poddáme skleslosti a zúfalstvu, bude to presne to, čo chcú," uviedol. "Nemáme na to právo, dlžíme to našim padlým druhom," dodal.

9:07 Vláda na svojom štvrtkovom zasadnutí znížila príspevok pre ubytovacie zariadenia na ubytovanie odídencov z Ukrajiny bez ohľadu na ich vek na 6 eur za noc. Vyplýva to návrhu na zmenu nariadenia vlády o príspevku za poskytnutie ubytovania odídencovi v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý kabinet Roberta Fica (Smer-SD) schválil.

7:59 Ukrajinské jednotky protivzdušnej obrany zničili v noci nadnes osem z 10 bezpilotných lietadiel Shahed, ktoré Rusko spustilo, informovalo letectvo 22. februára. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

6:41 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyzvala v stredu ekonomicky najvyspelejšie krajiny sveta združené v skupine G20, aby sa snažili o vyriešenie konfliktov na Ukrajine a Blízkom východe. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

6:40 Predstavitelia Medzinárodného menového fondu (MMF) v týchto dňoch rokujú vo Varšave o uvoľnení 890 miliónov dolárov (31 miliárd korún) pre Ukrajinu. Píše to agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj. O rokovaniach píše aj agentúra Bloomberg, podľa ktorej môže Kyjev očakávať 900 miliónov dolárov z pôžičky MMF, ktorej celková hodnota predstavuje 15,6 miliardy dolárov.

6:30 Americký prezident Joe Biden v stredu označil ruskú hlavu štátu Vladimira Putina za "šialeného hajzla". Výraz, ktorý použil, by sa však dal preložiť tiež ako zkurvysyn. O Bidenovom výroku, ktorý padol v San Francisku pri stretnutí s podporovateľmi jeho kampane, informovala dnes agentúra Reuters.

Ukrajinu zráža ruská početná a zbrojná prevaha, opisujú ľudia na fronte

Veliteľ čaty s prezývkou Tigr odhaduje, že z niekoľkých tisíc mužov, ktorí v brigáde pôsobili na začiatku vojny, stále slúži asi len 60 alebo 70 percent. Ostatní padli, utrpeli zranenia alebo boli prepustení z dôvodu veku či choroby.

K ťažkým stratám sa pridávajú tiež hrozné podmienky na východnom fronte, keď sa zmrznutá pôda počas nezvyčajne vysokých teplôt tohtoročnej zimy premieňa na hlboké bahno a výkyvy počasia sa podpisujú aj na zdraví vojakov. "Strieda sa dážď, sneh, dážď, sneh. Výsledok je, že ľudia majú obyčajnú chrípku alebo angínu. Po nejaký čas sú mimo akcie a nie je nikto, kto by ich nahradil," uviedol veliteľ roty v brigáde s prezývkou Limuzyn. "Nejakýmtnejším problémom v každej jednotke je nedostatok ľudí," dodal.

Reuters hovoril s viac ako 20 vojakmi a veliteľmi pôsobiacimi v pechote alebo dronových a delostreleckých jednotkách na rôznych úsekoch pozdĺž asi 1000 kilometrov dlhej frontovej línie na východe a juhu Ukrajiny. Ukrajinskí vojaci, ktorí sa stále cítia motivovaní bojovať proti ruskej okupácii, hovorili o výzvach, ktorým čelia v snahe zadržať početnejšieho a lepšie vybaveného nepriateľa. Podpora od Západu aj napriek prosby ďalšej pomoci od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského spomalila.

Skupinky vojakov sa snažia preraziť asi desaťkrát za deň

Ďalší veliteľ pôsobiaci v 59. brigáde, ktorý chcel zverejniť iba svoje krstné meno Hryhorij, opísal vytrvalé útoky skupiniek o veľkosti piatich alebo siedmich ruských vojakov. Skupinky sa snažia preraziť asi desaťkrát za deň ukrajinské pozície pri akciách, ktorým Hryhorij hovorí "útoky mäsa". Za tieto útoky Rusi platia vysokú cenu v podobe strát, zároveň ale nimi značne ohrozujú Hryhorijove vojská.

"Keď chlapi na jednej alebo dvoch obraných pozíciách bojujú proti týmto útokom celý deň, tak sa unavia," uviedol Hryhorij, keď sa spolu so svojimi vyčerpanými mužmi mohol na krátky čas počas rotácie vzdialiť od frontovej línie blízko Ruskom okupovaného Donecka na východe Ukrajiny. "Zbrane sa ničia a nie je žiadna možnosť, ako im dopraviť viac munície. Takže chápete, k čomu to vedie," opísal tiež Hryhorij.

Kyjev silno závisí od peňazí a vybavenia zo zahraničia, aby mohol financovať svoju vojnovú kampaň, vzhľadom na zadržiavanie americkej pomoci vo výške 61 miliárd dolárov (asi 1,4 bilióna korún) kvôli politickým ťahúňom vo Washingtone je ale teraz zraniteľnejší ako kedykoľvek predtým od začiatku invázie.

Vojak s prezývkou Škorpión slúžiaci v jednotke raketového delostrelectva GRAD uviedol, že jeho odpaľovacie zariadenie, ktoré využíva muníciu sovietskeho typu, teraz funguje len asi na 30 percent svojej kapacity. Muníciu tohto typu má k dispozícii niekoľko málo ukrajinských spojencov.

V dôsledku toho, že západné štáty nedokázali udržať počas dlhotrvajúcej vojny tempo dodávok, sa nedostáva ani delostreleckej munície. S pomlkou zo strany USA ide ruka v ruke aj priznanie Európskej únie, že nedokáže ani z polovice splniť svoj cieľ dodať Ukrajine do marca milión kusov delostreleckej munície.

Paľba ruského delostrelectva je päťkrát intenzívnejšia ako toho ukrajinského

Michael Kofman, špecialista na Rusko pôsobiaci vo washingtonskom think-tanku Carnegie, odhaduje, že paľba ruského delostrelectva je päťkrát intenzívnejšia ako toho ukrajinského. Tento pomer potvrdzuje aj Hryhorij. "Ukrajina nedostáva dostatočné množstvo delostreleckej munície, aby mohla naplniť svoje minimálne obranné potreby, a situácia nie je do budúcnosti udržateľná," uviedol Kofman.

Frontové línie sa v posledných 14 mesiacoch síce príliš nehýbali, ale aj tak Moskva teraz kontroluje asi pätinu ukrajinského územia vrátane polostrova Krym, ktorý anektovala v roku 2014. Ukrajinskí predstavitelia uvádzajú, že ukrajinské ozbrojené sily čítajú zhruba 800-tisíc ľudí, zatiaľ čo ruský prezident Vladimir Putin v decembri nariadil navýšenie ruských síl o 170-tisíc na 1,3 milióna.

Výdavky Moskvy na obranu okrem toho prevyšujú tie ukrajinské. V roku 2024 vyčlenilo Rusko na tento sektor 109 miliárd dolárov (2,6 bilióna korún), viac ako dvojnásobok ukrajinského cieľa vo výške 43,8 miliardy dolárov (asi bilión korún). Nový zákon, ktorého cieľom je mobilizovať ďalších 450-tisíc až 500-tisíc Ukrajincov, si pomaly razí cestu parlamentom, pre niektorých vojakov, ktorí sú teraz nasadení v bojoch, sa ale významné posilnenie ich radov zdá ako vzdialená nádej.

Ukrajinský minister obrany Rustom Umerov v nedávnom liste Európskej únii označil nedostatok delostreleckej munície za kritický a vyzval lídrov jednotlivých krajín, aby pre zvýšenie dodávok robili viac. V liste Umerov uviedol, že "minimálnou kritickou dennou požiadavkou" je 6-tisíc delostreleckých granátov, ale že ukrajinské sily môžu denne vypáliť iba 2-tisíc granátov, informoval denník Financial Times.

Zelenskyj sa poďakoval vzdušným silám za zostrelenie ruských stíhačiek

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa poďakoval vzdušným silám svojej krajiny za to, že v uplynulých dňoch zostrelili dovedna sedem ruských stíhačiek. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

"Som vďačný našim vzdušným silám a všetkým, ktorí chránia náš vzdušný priestor," povedal Zelenskyj s tým, že v priebehu týždňa bolo na Ukrajine zostrelených sedem ruských stíhačiek Suchoj. Za jednu z najdôležitejších úloh vo vojne označil ukrajinský prezident práve ochranu vzdušného priestoru krajiny a pozícií na fronte pred ruskými leteckými a raketovými údermi.

Zelenskyj zároveň ohlásil - krátko pred sobotným druhým výročím spustenia ruskej invázie na Ukrajinu - aj dosiahnutie nových bezpečnostných dohôd so spojencami Kyjeva. Uviedol však zatiaľ bez bližších podrobností len to, že sa týkajú vojenskej pomoci a tiež veľmi konkrétnych finančných záruk pre Ukrajinu. Ukrajina nedávno dosiahla bezpečnostné dohody s Britániou, Nemeckom či Francúzskom, pripomína DPA. Zelenskyj avizoval, že v najbližších týždňoch budú nasledovať aj ďalšie takéto dohody.

Viac o téme: VojnaBojeútok RuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu