Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

al-Kájda znovu zaútočila na Irak!

(Zdroj: SITA)

BAGDAD 17. júna (SITA/AP) - Pri bombových útokoch v irackom hlavnom meste Bagdad prišlo v utorok o život najmenej 50 ľudí.

Podľa bezpečnostných síl 51 ľudí zahynulo, keď o 16:30 SELČ v blízkosti zastávky autobusu v šiitskej štvrti Hurríja explodovala výbušnina umiestnená v aute. 75 ďalších osôb pritom utrpelo zranenia. K nešťastiu došlo na trhovom priestranstve, ktoré bolo v tom čase plné nakupujúcich ľudí.

K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nik neprihlásil, akcia však nesie poznávacie znaky al-Kájdy, ktorá je známa využívaním autobômb a samovražedných atentátov. Išlo pritom o najhorší útok za viac ako tri mesiace. Výbuch v irackej metropole otriasol relatívnym pokojom, ktorý sa sem vrátil po zvýšení bezpečnostných opatrení.

Niekoľko hodín pred týmto incidentom vybuchla bomba na motorke na kontrolnom stanovišti v severnej časti Bagdadu. Zomreli štyria príslušníci skupiny, ktorá po boku americkej armády bojuje proti teroristickej sieti al-Kájda.

Al-Kájda sa v minulosti opakovane sústreďovala na irackých spojencov medzinárodných jednotiek pod vedením Spojených štátov. Mnohí militanti, ktorí ešte do konca roka 2006 bojovali na strane teroristickej siete proti USA, však potom prezliekli kabáty. Zvýšením počtu amerických jednotiek v Iraku začiatkom minulého roka sa počet útokov podstatne znížil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu