Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ruský pilot, ktorý utiekol vrtuľníkom na Ukrajinu, je mŕtvy! Zastrelený v Španielsku, nezachránila ho ani nová utajená identita

Maxim Kuzminov dezertoval s vrtuľníkom na Ukrajinu. Zobraziť galériu (2)
Maxim Kuzminov dezertoval s vrtuľníkom na Ukrajinu. (Zdroj: profimedia.sk)

KYJEV - Ruského pilota Maxima Kuzminova, ktorý vlani vo vrtuľníku Mi-8 preletel do neokupovanej časti Ukrajiny, našli v Španielsku mŕtveho, napísala dnes agentúra Unian. Podľa nej a ďalších médií potvrdila letcovo úmrtie ukrajinská vojenská rozviedka HUR.

Ukrajinské médiá s odvolaním sa na zdroje tajnej služby vlani v auguste uviedli, že vojenská rozviedka prinútila Kuzminova preletieť na Ukrajinu aj s najnovšou verziou vojenského transportného vrtuľníka Mi-8AMTŠ. Stalo sa tak pri špeciálnej operácii, ktorá údajne trvala dlhšie ako pol roka.

archívne video

Fico na summite EÚ o dohode o finančnej pomoci Ukrajine (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Pilot vo výpovedi zverejnenej HUR vyhlásil, že jeho motívom bol nesúhlas s ruskou inváziou na Ukrajinu. Výmenou za zbehnutie mu podľa neho boli ponúknuté bezpečnostné záruky, vrátane nových dokladov. HUR vtedy tiež oznámila, že pilot za svoj čin dostane pol milióna dolárov.

"Môžem potvrdiť skutočnosť, že zomrel," informoval podľa Unian hovorca ukrajinskej vojenskej rozviedky Andrij Jusov. Bližšie podrobnosti k okolnostiam úmrtia však neoznámil.

"Namiesto toho, aby bol tu, rozhodol sa odísť do Španielska. Podľa toho čo vieme k sebe pozval bývalú priateľku a našli ho zastreleného," povedal denníku Ukrajinska pravda nemenovaný zdroj z prostredia ukrajinských tajných služieb.

V októbri minulého roka bola v Rusku o Kuzminovovi odvysielaná reportáž. Podľa nej ruské úrady nariadili jeho likvidáciu, pripomenula Unian.

Podľa španielskeho denníka ABC bolo Kuzminovovo telo nájdené v meste Villajoyosa neďaleko španielskeho prímorského letoviska Alicante. Miestne úrady zatiaľ nepotvrdili, že totožnosť mŕtveho.

Viac o téme: úmrtieTragédieDezertérRuskoŠpanielskoUkrajinaRuský pilot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu