Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pozemný personál leteckej spoločnosti štrajkuje: Mnohé lety môžu byť zrušené!

Lietadlo leteckej spoločnosti Lufthansa
Lietadlo leteckej spoločnosti Lufthansa (Zdroj: FOTO TASR/DPA)

BERLÍN - Už druhý štrajk pozemného personálu Lufthansy za vyššie platy v ostatnom čase sa na nemeckých letiskách začal v pondelok večer. Ovplyvniť by mal podľa tejto leteckej spoločnosti vyše 100-tisíc cestujúcich, keďže sa očakáva zrušenie stoviek letov. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

Spoločnosť už zrušila množstvo spojení na svojom letisku vo Frankfurte nad Mohanom. Štrajk má postihnúť dovedna sedem nemeckých letísk, a to vo Frankfurte, Mníchove, Hamburgu, Berlíne, Düsseldorfe, Stuttgarte, ako aj Letisko Kolín/Bonn. Začať sa mal v utorok o 4.00 h ráno a skončiť v stredu o 7.10 h ráno. Lufthansa však v pondelok večer na platforme X hlásila, že akcia sa sčasti začala už o 20.00 h a celkovo má tak trvať 35 hodín.

archívne video

Lufthansa bomba

Nemecké odborové hnutie Verdi, ktoré štrajk v nedeľu ohlásilo, informovalo, že doň už večer vstúpili technici, logistickí pracovníci, zamestnanci sektorov IT aj nákladnej dopravy a ďalší sa pripoja v nasledovných hodinách. Hnutie Verdi ešte v nedeľu ohlásilo, že do štrajku bol povolaný všetok pozemný personál zmienených letísk, a to od zamestnancov vykonávajúcich údržbu lietadiel až po tých, ktorí odbavujú cestujúcich.

Lufthansa očakáva, že z utorňajších približne 1000 plánovaných letov sa podarí zrealizovať 10 až 20 percent. DPA pripomína, že počas prvého štrajku pred takmer dvoma týždňami bolo zrušených približne 900 letov, čo sa dotklo viac ako 100-tisíc cestujúcich, ktorí tak museli letieť v inom termíne. Lufthansa vyzvala cestujúcich, ktorým zrušili lety, aby nechodili na letisko, keďže štrajkujú aj zamestnanci vybavujúci za "prepážkou" zmeny letov.

Pozemní zamestnanci už dlhšie žiadajú vyššie platy

Približne 25-tisíc zamestnancov patriacich k tzv. pozemnému personálu Lufthansy požaduje podľa Verdi už dlhšie zvýšenie platov. V rokovaniach so zamestnávateľmi však dosiaľ nedospeli k prijateľnej dohode. Doterajšie ponuky Lufthansy väčšina zamestnancov odmietla. Odbory pritom tvrdia, že ponúkané zvýšenia miezd boli príliš nízke v porovnaní s inými zamestnancami spoločnosti, napríklad s pilotmi.

Verdi žiada pre pozemný personál zvýšenie platov o 12,5 percenta alebo minimálne o 500 eur mesačne a tiež jednorazový príspevok vo výške 3000 eur ako kompenzáciu za infláciu v posledných rokoch. Rokovania odborov so spoločnosťou by mali pokračovať v stredu.
 

Viac o téme: ŠtrajkZrušené letyLetecká spoločnosťLufthansaVyššie platy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu