Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Nemecku sa začal dvojdňový štrajk zamestnancov verejnej dopravy

Zamestnanci verejnej dopravy demonštrujú v centre mesta Erfurt, Nemecko, vo štvrtok 29. februára 2024 počas výstražného štrajku v deň Verdiho akcie. Zobraziť galériu (3)
Zamestnanci verejnej dopravy demonštrujú v centre mesta Erfurt, Nemecko, vo štvrtok 29. februára 2024 počas výstražného štrajku v deň Verdiho akcie. (Zdroj: SITA/Martin Schutt/dpa via AP)

BERLÍN - Vo viacerých spolkových krajinách Nemecka sa vo štvrtok ráno začal dvojdňový štrajk pracovníkov verejnej dopravy. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

V spolkových krajinách a mestách ako Berlín, Hamburg, Dolné Sasko, Sasko-Anhaltsko, Severné Porýnie-Vestfálsko a Porýnie-Falcko bude v dôsledku štrajku obmedzená verejná doprava. Vo viacerých mestách boli na štvrtok zvolané demonštrácie.

archívne video

Protest dopravcov na hraničnom priechode na diaľnici D2 (Zdroj: TASR/Vladimír Miček)

Štrajkom nebude ovplyvnená väčšina prímestských vlakov alebo regionálnych autobusov, ktoré nie sú prevádzkované samosprávami. Štrajk sa nedotkne ani regionálnej či diaľkovej železničnej dopravy, ktorá bude premávať podľa bežného cestovného poriadku.

Zamestnanci verejnej dopravy demonštrujú v centre mesta Erfurt, Nemecko, vo štvrtok 29. februára 2024 počas výstražného štrajku v deň Verdiho akcie.
Zobraziť galériu (3)
Zamestnanci verejnej dopravy demonštrujú v centre mesta Erfurt, Nemecko, vo štvrtok 29. februára 2024 počas výstražného štrajku v deň Verdiho akcie.  (Zdroj: SITA/Jan Woitas/dpa via AP)

V posledných týždňoch zorganizovali zamestnanci verejnej dopravy niekoľko štrajkov v súvislosti s kolektívnym vyjednávaním s takmer všetkými podnikmi verejnej dopravy v krajine. Zamestnanci v spolkovej krajine Bavorsko sa taktiež zúčastňujú na rokovaniach, avšak naďalej majú platnú zmluvu, a preto sa nemôžu zúčastňovať na štrajkoch.

V Nemecku sa začal
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Martin Schutt/dpa via AP)

Štrajky sú naplánované aj na budúci týždeň, pričom odborový zväz Verdi uviedol, že hlavným dňom štrajku bude piatok. Skupina klimatických aktivistov Piatky za budúcnosť oznámila, že v piatok plánuje usporiadať demonštrácie, na ktorých bude požadovať agresívnejšie opatrenia proti zmene klímy a tiež väčšie investície do verejnej dopravy. V Nemecku bolo tento rok už niekoľko štrajkov zamestnancov v doprave. Štrajkoval letiskový personál, pracovníci verejnej dopravy a rušňovodiči.

Viac o téme: DopravaProtestŠtrajkVerejná dopravaDopravcoviaNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu