Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNY ONLINE Za smrť Alexeja Navaľného je zodpovedný Putin, tvrdí väznený politik Kara-Murza

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (9)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Kremlin Pool Photo/Sputnik/Kristina Kormilitsyna)

OTTAWA - Kanadská vláda v pondelok oznámila, že pošle Ukrajine vyše 800 dronov a s dodávaním začne už túto jar. Informovala o tom správa z tlačovej agentúry AP. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 726

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 726 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:55 Poľského farmára, ktorý si na traktor vyvesil provokatívny plagát a sovietsku vlajku, polícia zadržala.

21:25 Väznený ruský opozičný politik Vladimir Kara-Murza, ktorý si odpykáva 25-ročný trest za údajnú vlastizradu, je presvedčený, že za smrť Alexeja Navaľného vo väzení je osobne zodpovedný ruský prezident Vladimir Putin.

21:00 Ombudsman: Ďalších 11 ukrajinských detí nezákonne zadržiavaných Ruskom sa vracia domov.

20:51 Ruský dron dnes zaútočil na auto s tromi civilistami, dvaja muži neprežili, zranená žena je v nemocnici, uviedol na sociálnej sieti Telegram šéf Charkovskej oblasti Oleg Synehubov. Útok na civilné vozidlo s miestnymi roľníkmi sa podľa neho stal v dedine Petropavlivka pri Kupjansku, ktorý je terčom ruských úderov v regióne.

20:40 Mladá Ruska s americkým občianstvom, ktorá sa podľa ruskej FSB dopustila vlastizrady, keď zbierala peniaze na pomoc Ukrajine, v skutočnosti previedla na bankové konto ukrajinskej nadácie Spolu pre Ukrajinu sumu 51,8 amerických dolárov. S odvolaním sa na zistenia ľudskoprávnych aktivistov z Ruska o tom v utorok informovala britská stanica BBC.

20:25 Lídri krajín združených v skupine G7 sa v sobotu prostredníctvom videokonferencie stretnú s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Virtuálna schôdzka sa uskutoční v deň druhého výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Jej konanie ohlásilo v utorok Taliansko, ktoré G7 aktuálne predsedá. Informuje správa agentúry DPA.

20:00 Estónska tajná služba v utorok oznámila, že od decembra do februára zadržala desať osôb podozrivých zo sabotáže, šírenia strachu a vytvárania napätia v krajine, ktoré podľa všetkého konali na príkaz Ruska. Informuje agentúra AP.

19:53 Európania cítia všeobecne nižšiu úroveň psychickej pohody, odkedy Rusko vo februári 2022 rozpútalo vojnu na Ukrajine. Vyplýva to zo štúdie, ktorú v utorok zverejnila Univerzita v Münsteri v Nemecku.

19:45 Európska únia si v súvislosti s úmrtím opozičného predstaviteľa Alexeja Navaľného vo väzení predvolala ruského chargé d'affaires v Bruseli Kirilla Logvinova. Podľa webu denníka Le Figaro o tom v utorok informovala diplomatická služba EÚ.

19:25 Šéf Kremľa Vladimir Putin v utorok poprel tvrdenia Spojených štátov, podľa ktorých Moskva vyvíja kozmickú protisatelitnú jadrovú zbraň. Rusko podľa neho vždy odmietalo umiestňovanie jadrových zbraní do vesmíru, informuje agentúra AFP.

18:50 Nemecké médiá: Nemecko plánuje vyslať raketové systémy dlhého doletu, rakety Taurus nespomínajú. Nemecké koaličné strany pripravujú návrh zbraní pre Ukrajinu, ktorý nezahŕňa riadené strely Taurus, informovali 20. februára nemecké médiá.

18:20 Šéf Kremľa Vladimir Putin v utorok označil stiahnutie ukrajinských jednotiek z mesta Avdijivka vo východoukrajinskej Doneckej oblasti za "chaotický útek". Informuje agentúra AFP.

18:10 Spojené štáty v piatok, v predvečer druhého výročia ruskej invázie na Ukrajinu, oznámia uvalenie nových sankcií na Rusko v reakcii na smrť opozičného lídra Alexeja Navaľného, informoval v utorok Biely dom.

18:00 Putin povedal, že v Rusku "sa ľudia s netradičnou sexuálnou orientáciou zaobchádzajú s toleranciou".  Podľa neho ich „nikto neobmedzuje“, kľúčové je, aby sa nedotýkali detí.

17:20 Slovensko na stredajšom (21. 2.) hlasovaní v orgánoch EÚ nepodporí návrh Európskej komisie (EK) na predĺženie režimu liberalizácie obchodu s Ukrajinou, pokiaľ neprejdú pripomienky chrániace slovenských poľnohospodárov. Po utorkovom stretnutí s ministrom pôdohospodárstva Richardom Takáčom to uviedol premiér Robert Fico (obaja Smer-SD).

17:05 Ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL) na zoznam zahraničných a medzinárodných mimovládnych organizácií, ktorých činnosť je na území krajiny nežiaduca. 

17:00 Ruský prezident Vladimir Putin povýšil námestníka riaditeľa federálnej väzenskej služby (FSIN) Valerija Bojarineva do hodnosti generálplukovníka. Výnos o povýšení bol podpísaný 19. februára - tri dni po smrti opozičného politika Alexeja Navaľného v trestaneckom tábore IK-3 na Ďalekom severe Ruska. 

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (9)
Ruský prezident Vladimir Putin  (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

16:55 Poľské ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolalo ruského veľvyslanca v reakcii na smrť ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Informuje správa agentúry AFP.

16:42 Berlínsky súd v utorok zakázal premietanie vojnových záberov na budovu ruského veľvyslanectva v nemeckom hlavnom meste. Mal to byť protestný krok plánovaný ukrajinskými aktivistami pri príležitosti druhého výročia invázie ruských síl na Ukrajinu v plnom rozsahu, informuje agentúra DPA.

16:35 Francúzsko v utorok vyzvalo na okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých politických väzňov v Rusku. Paríž je pritom obzvlášť znepokojený osudom opozičného politika a publicistu Vladimira Kara-Murzu, ktorý bol v apríli 2023 odsúdený na 25 rokov väzenia na základe obvinenia z vlastizrady.

16:18 Zástupca Hlavného spravodajského riaditeľstva Ukrajiny Andriy Yusov kritizoval kroky poľských farmárov na hranici. "Akékoľvek zneužívanie obilia a chleba pre ľudí, ktorí prežili hladomor, je vedomým, verejným prejavom xenofóbie a ospravedlnením genocídy voči Ukrajincom. Je jednoducho nemožné dovoliť a tolerovať takéto nechutné činy," napísal Jusov.

16:15 Fínska vláda v utorok uviedla, že na ruskej strane spoločnej hranice čakajú tisícky migrantov z tretích krajín, ktorí chcú vstúpiť na fínske územie. Informuje správa agentúry Reuters.

15:50 Väčšina Ukrajincov, ktorí v dôsledku ruskej invázie utiekli z krajiny alebo boli vnútorné vysídlení, sa chce vrátiť do svojich domovov. Vyplýva to z prieskumu Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorého výsledky zverejnili v utorok. Informuje agentúra DPA.

15:35 Ruské ministerstvo vnútra opäť zaradilo Olega Navaľného, brata ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, na zoznam hľadaných osôb. Informácia o tom sa objavila v databáze ministerstva. Správu o tom v utorok priniesla britská stanica BBC.

15:17 Ľudmila Navaľná, matka zosnulého ruského opozičného politika, poslala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi video, ktorom ho žiada o vydanie tela svojho syna, ktorý zomrel v piatok vo väznici na severe Ruska. Informuje agentúra DPA.

15:00 X účet Yulie Navalnej bol obnovený Dôvody dočasného pozastavenia zatiaľ nie sú známe.

14:30 X pozastavil účet Yulie Navalnayi, ktorý vytvorila po smrti svojho manžela, údajne pre porušenie pravidiel platformy.

14:00 Americký senátor Lindsey Graham bol zaradený na ruský zoznam teroristov a extrémistov.

13:54 Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že na humanitárnu pomoc pre ľudí postihnutých vojnou Ruska proti Ukrajine na rok 2024 vyčlenila počiatočnú sumu 83 miliónov eur. Komisia pripomenula, že cielené útoky Ruska na energetickú a civilnú infraštruktúru Ukrajiny, ako sú nemocnice, školy a rozvodné siete, vážne bránia Ukrajincom v prístupe k základným službám. S každým ďalším ostreľovaním zostáva viac a viac Ukrajincov bez domova a v mrazivých podmienkach potrebujú pomoc a prístrešie.

13:09 Ruský prezident Vladimir Putin vystúpi 29. februára v ruskom parlamente s každoročným príhovorom o stave krajiny. O dva týždne neskôr sa uskutočnia prezidentské voľby, v ktorých sa bude uchádzať o ďalší šesťročný mandát. Oznámil to v utorok Kremeľ, informuje agentúra DPA.

12:56 Kremeľ odsúdil v utorok vyhlásenia vdovy po ruskom opozičnom lídrovi Alexejovi Navaľnému, podľa ktorej je za smrťou jej manžela ruský prezident Vladimir Putin. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

"Samozrejme sú to úplne nepodložené a grobianske obvinenia proti hlave ruského štátu. No vzhľadom na to, že Julija Navaľná ovdovela len pred niekoľkými dňami, to nebudem komentovať," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

12:49 Ruské úrady konajú v súlade so zákonom, keď zadržiavajú ľudí pokladajúcich kvety za zosnulého predáka ruskej opozície Alexeja Navaľného, vyhlásil dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Hovorkyňa Navalného Kira Jarmyšová následne poukázala na to, že vyjadrenie o zatýkaní ľudí kvôli kladeniu kvetov vyznieva absurdne. Podľa serveru OVD-Info, ktorý monitoruje policajné zásahy v Rusku, bolo od 16. do 19. februára na pietnych akciách za Navaľného zadržaných v 39 ruských mestách 396 ľudí a desiatky ďalších ľudí boli zadržané dnes.

12:21 Moskovský súd v utorok zamietol odvolanie proti predĺženiu vyšetrovacej väzby amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorý čelí v Rusku obvineniam zo špionáže. Vo vyšetrovacej väzbe zotrvá do 30. marca 2024, oznámil moskovský súd. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

12:06 So zvládaním tráum spojených s ruskou agresiou i adaptáciou v cudzej krajine pomáha v Brne svojim krajanom ukrajinská psychologička Olena Strojanovská. Sama pred necelými dvoma rokmi pred vojnou do Česka utiekla. Prišla s deťmi, jej manžel ale zostal v Kyjeve, hrozí mu, že pôjde do vojny. Pocitom mnohých Ukrajincov tak Strojanovská dobre rozumie. Záujemcov o jej služby je viac, ako môže prijať, povedala v rozhovore pre ČTK.

12:01 Najmenej päť civilistov prišlo o život v utorok počas ruského útoku v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Informuje o tom správa z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na velenie ukrajinskej armády.

Operačné velenie ukrajinskej armády pre sektor Sever v aplikácii Telegram uviedlo, že na základe predbežných správ boli zabití piati civilisti a poškodený jeden súkromný dom v dedine asi 10 kilometrov od hraníc s Ruskom.

11:42 Slovinské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo ruského veľvyslanca v Ľubľane v súvislosti s úmrtím ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného vo väzení. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry STA.

11:09 Líder krajne pravicovej Strany za slobodu (PVV) Geert Wilders v pondelok vyhlásil, že Holandsko je "hlupákom Európy", pretože prijíma priveľa ukrajinských utečencov. PVV zvíťazila v parlamentných voľbách pred troma mesiacmi, ale zatiaľ nedokázalo zostaviť novú koaličnú vládu. Informovala o tom správa z tlačovej agentúry Reuters.

11:06 Väznený ruský opozičný politik Iľja Jašin prisľúbil v utorok v reakcii na smrť Alexeja Navaľného, že bude pokračovať vo svojom boji za slobodu v Rusku. Informuje o tom agentúra AFP.

"Alexej bol mojim priateľom... Pracovali sme na spoločnej veci a zasvätili život tomu, aby sa Rusko stalo mierumilovným, slobodným a šťastným," napísal na sociálnej sieti Facebook. Spomenul aj ďalšieho opozičného politika Borisa Nemcova, ktorého zabili neďaleko Kremľa v roku 2015. "Obaja moji priatelia sú mŕtvi," napísal.

11:04 Poľskí poľnohospodári plánujú v utorok zintenzívniť protesty na hraniciach s Ukrajinou, kde budú blokovať všetku dopravu. Informuje správa z agentúry Reuters. "Na priechodoch bude úplná blokáda všetkej dopravy," uviedol hovorca odborovej organizácie farmárov Solidarita Adrian Wawrzyniak. Okrem nákladných áut budú blokovať osobnú dopravu, prejazd vojenskej pomoci však podľa jeho slov umožnia. Štrajk sa mal začať ráno a na niektorých miestach potrvá až do večera, píše spravodajský web Wiadomości.

10:39 Ukrajina si pripomína desať rokov, odkedy po dlhotrvajúcich a krvavých občianskych protestoch zbavili funkcie dovtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča. V reakcii na tieto udalosti Rusko na jar 2014 anektovalo Krym a začala sa občianska vojna v Doneckej a Luhanskej oblasti. V nadväznosti na tento dlhodobý konflikt Rusko vojensky napadlo Ukrajinu 24. februára 2022.

10:38 Ukrajina potrebuje rakety dlhého dosahu a ďalšiu muníciu na ukončenie ruskej invázie, uviedol v utorok ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ. Informuje o tom agentúra AP. Ukrajina má moderné vybavenie, cvičí vojakov a bojuje podľa štandardov NATO, uviedol Šmyhaľ na tlačovej konferencii v Tokiu deň po konferencii o obnove Ukrajiny.

9:45 Výsledok vojny na Ukrajine predznamená, v akom svete budeme žiť, povedal v úvode dnešného armádneho veliteľského zhromaždenia náčelník generálneho štábu Karol Řehka. Podpora Ukrajiny rozhodne neprestane, len pred niekoľkými dňami dodalo Česko krajine napadnutej Ruskom ďalší materiál z vojenských zásob, dodal. Za svoju hlavnú prioritu označil bojaschopnosť armády. Zdôraznil, že členstvo v NATO z jednotlivých krajín nezobralo zodpovednosť budovať vlastnú silnú armádu.

9:32 Švédsko oficiálne predstavilo balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote 680 USD, vrátane lodí a granátov. Informuje o tom portál The Kyiv Independent. 

9:31 Ekvádor ustúpil od svojho plánu odovzdať Ukrajine cez Spojené štáty zbrane sovietskej výroby. Vyplýva to z vyjadrenia ekvádorskej ministerky zahraničných vecí Gabriely Sommerfeldovej. Pôvodný plán vyvolal roztržku medzi Quitom a Moskvou, informuje správa agentúry AFP.

8:40 Ruská Federálna bezpečnostná (FBS) služba zadržala ženu s dvojakým, ruským aj americkým, občianstvom pre podozrenie z vlastizrady. Informujú o tom v utorok správy z agentúr AFP a Reuters, ktoré sa odvolali na ruské štátne médiá.

8:10 Švédska vláda oznámi balík vojenskej pomoci v hodnote 7,1 miliardy švédskych korún (682 miliónov dolárov), čo je doteraz najväčší príspevok krajiny, informovali 19. februára švédske noviny Dagens Nyheter (DN). Informuje o tom portál The Kyiv Independent. 

8:09 Ukrajina minulý rok dostala externé financovanie vo výške 42,5 miliardy USD, z čoho 11,6 miliardy USD tvorili nenávratné granty, oznámilo ministerstvo financií 19. februára. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

7:18 Ukrajina zostrelila 23 z 23 ruských bezpilotných lietadiel vypustených cez noc. Ruské sily odpálili v noci aj dve riadené protilietadlové strely S-300/S-400 a raketu Kh-31. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

7:06 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ po smrti ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného vyzval v utorok v Tokiu Európsku úniu a Japonsko na uvalenie nových ekonomických sankcií proti Rusku. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.

6:28 Desiatky ľudí, ostro sledovaných policajtmi, aj v pondelok prinášali kvety k dvom pamätníkom obetiam politických represií v Moskve, aby si uctili pamiatku Alexeja Navaľného, informovala agentúra AFP. Na rozdiel od predchádzajúcich dní policajti voči nim nezasiahli, doplnila AFP.

Francúzsky veľvyslanec v Rusku Pierre Lévy kladie kvety, aby vzdal poslednú úctu Alexejovi Navaľnému.
Zobraziť galériu (9)
Francúzsky veľvyslanec v Rusku Pierre Lévy kladie kvety, aby vzdal poslednú úctu Alexejovi Navaľnému.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

6:27 Ruská opozičná politická strana Občianska iniciatíva (GRANI) požiadala moskovskú radnicu o povolenie na konanie pochodu na pamiatku opozičných politikov Alexaja Navaľného, ktorý minulý piatok zomrel vo väzení, a Borisa Nemcova, ktorý bol zavraždený 27. februára 2015 pri hradbách Kremľa v centre Moskvy.

6:26 Paríž si po smrti Alexeja Navaľného v ruskom trestaneckom tábore za polárnym kruhom predvolal ruského veľvyslanca vo Francúzsku, oznámil v pondelok francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné počas návštevy Argentíny. Rovnaký krok oznámilo aj Nórsko. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

6:25 Ruského pilota vrtuľníka, ktorý pred šiestimi mesiacmi dezertoval na Ukrajinu, našli mŕtveho v Španielsku. Hovorca ukrajinskej vojenskej tajnej služby (HUR) Andrij Jusov to povedal v pondelok pre verejnoprávnu stanicu. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry DPA.

6:24 Holandsko 14. februára oznámilo, že sa zúčastní na koalícii vedenej Lotyšskom s cieľom poskytnúť Ukrajine pokročilú technológiu vojenských dronov. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

Kanada poskytne Ukrajine drony

Ministerstvo národnej obrany v oznámení uviedlo, že drony sa stali pre Ukrajinu v boji proti inváznym ruským vojakom životne dôležitou spôsobilosťou. Ministerstvo dodalo, že drony sú dôležité pre prieskum a zhromažďovanie spravodajských informácií a môžu sa tiež využívať na presun zásob vrátane munície.

Budú stáť vyše 95 miliónov kanadských dolárov (70 miliónov USD) a sú súčasťou predtým oznámenej vojenskej pomoci Kanady Ukrajine za 500 miliónov kanadských dolárov (370 miliónov USD). Mnohoúčelové bezpilotné systémy SkyRanger R70 vyrába spoločnosť Teledyne v meste Waterloo v kanadskej provincii Ontario.

Oznámenie prišlo niekoľko dní pred druhým výročím ruskej invázie na Ukrajinu. Kanada predtým venovala Ukrajine 100 kamier pre drony s vysokou rozlišovacou schopnosťou a za posledné dva roky sa zaviazala, že Ukrajine dodá vojenskú pomoc za 2,4 miliardy kanadských dolárov (1,8 miliardy USD).

Veľká Británia skončila vízový program pre Ukrajincov

Británia ukončila vízový program, ktorý dovoľoval dlhodobo pobývať v krajine rodinným príslušníkom ukrajinských utečencov. Podľa stanice BBC o tom dnes informovalo ministerstvo vnútra. Britská opozícia vopred neohlásený krok konzervatívnej vlády kritizuje ako nepriateľský k Ukrajincom čeliacim už dva roky ruskej invázii.

Británia po začiatku vojny umožnila Ukrajincom v krajine zdržiavať sa, pracovať a poberať dávky až tri roky, ak nájdu hostiteľa, ktorým môže byť súkromná osoba či akákoľvek organizácia. Na základe druhého programu za nimi mohli prísť aj ich rodinní príslušníci. Podľa britských štatistík oboch možností doteraz spolu využilo na 200-tisíc ľudí.

Londýn zrušil druhý program

Londýn však oznámil zrušenie druhého z programov. Námestník ministra vnútra Tom Pursglove to zdôvodnil snahou o dlhodobú "udržateľnosť" ústretového prístupu k Ukrajincom. Kým hostiteľský program podľa neho zaručuje Ukrajincom, že budú mať kde bývať, program pre príbuzných nie. Vznikol ako "okamžitá reakcia na ruskú inváziu" a dnes bol ukončený príjem nových žiadostí, uviedol Pursglove.

Oznámil tiež, že nové žiadosti o víza v rámci pokračujúceho programu s hostiteľmi umožnia Ukrajincom zostať v krajine namiesto troch rokov iba rok a pol. Krok konzervatívnej vlády vyvolal kritiku medzi opozičnými politikmi. Podľa tieňového labouristického ministra pre imigráciu Stephena Kinnocka "obmedzovanie rodinných práv" v čase pokračujúcej invázie "vysiela Ukrajincom zlý signál o našej ochote stáť pri nich".

Hovorkyňa Škótskej národnej strany pre otázky vnútornej politiky zdôraznila fakt, že ministerstvo zrušenie programu ohlásilo až po tom, ako skončil. "Ministerstvo vnútra skôr prisľúbilo stáť bok po boku s Ukrajinou. Ale teraz, keď sa blíži druhé výročie Putinovej nelegálnej vojny, sa pokúša prijať toto opatrenie nepozorovane," uviedla hovorkyňa Alison Thewlissová.

Viac o téme: VojnaBojeRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu