Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Smutná správa! Slovenský horolezec Peter (†39) zahynul pri zdolávaní najvyššieho vrchu Ameriky

Najvyšší vrch Ameriky sa stal pre slovenského horolezca osudným Zobraziť galériu (4)
Najvyšší vrch Ameriky sa stal pre slovenského horolezca osudným (Zdroj: Getty Images)

MENDOZA/BRATISLAVA - Z Ameriky dorazila na Slovensko smutná správa. 39-ročný Slovák zomrel pri zostupe z vrcholu najvyššieho vrchu Ameriky Aconcagua s výškou 6 959 metrov nad morov v pohorí Ánd. Stalo sa tak v sobotu neskoro večer v oblasti La Canaleta (6 730 m. n. m.). Ide o piatu obeť tejto hory za sezónu.

V policajnej správe sa píše, že 39-ročný turista Peter Knapo si postavil stan v tábore Nido de Cóndores. V sobotu (17. 2.) odtiaľ odišiel na vrchol Aconcagua, no keď sa do polnoci nevrátil, zalarmovali záchranné zložky. Tie začali okamžite po ňom pátrať. Informoval o tom denník Mendoza Post.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Skupina čílskych horolezcov uviedla, že ho videli zostupovať cez Filo del Guanaco, oblasť s nadmorskou výškou 6 900 metrov, pred dosiahnutím vrcholu, takže sa predpokladá, že sa mu podarilo tento vrchol dosiahnuť.

Jeho telo neskôr objavili v oblasti La Canaleta vo výške 6 730 metrov nad morom ležať na skalách a ľade. Keď ho našli, bol už mŕtvy. Smrť európskeho horolezca potvrdilo aj tamojšie ministerstvo. Dodalo však, že je nezvyčajné, že sa rozhodol zdolať najvyššiu horu Ameriky bez sprievodcu či za prítomnosti iných horolezcov. 

Smutná správa! Slovenský horolezec
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Slovák je piatou obeťou tejto hory v sezóne

Táto sezóna, ktorá sa začala v novembri 2023 a skončí v marci 2024, zaznamenala predtým štyri smrteľné tragédie. Prvou obeťou bol Američan Raúl Alexander Tarter. Tarterovi (30) sa podarilo dostať 31. decembra na vrchol, no zomrel pri zostupe. Druhou obeťou bol ruský horolezec Minaev Andrei, ktorého 3. januára našli mŕtveho vo svojom stane v tábore Plaza de Mulas.

Treťou obeťou bol 56-ročný Mihaela Gabi Ian i., ktorý prišiel o život 25. januára po tom, čo skolaboval. Štvrtou osobou je 49-ročný americký lekár Kshamata Skeete, ktorý pri zostupe z kopca dostal infarkt. 

Viac o téme: úmrtieAconcaguaPeter Knapo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu