Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ľudí, ktorí spomínali na Navaľného, poslali nakrátko do väzenia: Jeho manželka navštívi Brusel

Ľudia si spomínali na Navaľného. Zobraziť galériu (4)
Ľudia si spomínali na Navaľného. (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

MOSKVA - Ruské súdy odsúdili na krátky pobyt vo väzení desiatky ľudí, ktorých zadržali na podujatiach na pamiatku zosnulého kritika Kremľa Alexeja Navaľného. Vyplýva to z oznámení súdov, podľa ktorých len s Petrohrade padlo 154 takýchto verdiktov. Informovala o tom agentúra AFP.

Rozsudky zverejnené petrohradským súdom počas víkendu ukázali, že 154 osôb dostalo trest odňatia slobody v dĺžke do 14 dní za porušenie zákonov zameraných proti protestom. Skupiny pre ľudské práva a nezávislé médiá informovali o viacerých podobných rozhodnutiach súdov v iných mestách po krajine.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 725 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Na mnohých miestach v Rusku sa v piatok a sobotu konali spontánne zhromaždenia na pamiatku Navaľného. Bezpečnostné zložky na nich zadržali vyše 400 ľudí, najviac v Petrohrade a Moskve. Navaľného tím aj ľudskoprávni aktivisti označili jeho smrť za vraždu, ktorú pripisujú Kremľu.

Na snímke je veľvyslankyňa USA v Rusku Lynne Tracyová, kladie kvety na znak poslednej úcty Alexejovi Navaľnému k pamätníku.
Zobraziť galériu (4)
Na snímke je veľvyslankyňa USA v Rusku Lynne Tracyová, kladie kvety na znak poslednej úcty Alexejovi Navaľnému k pamätníku.  (Zdroj: SITA/Veľvyslanectvo USA v Rusku prostredníctvom agentúry AP)

O úmrtí Navaľného v trestaneckej kolónii IK-3 za polárnym kruhom informovala v piatok ruská väzenská služba. Po vychádzke mu údajne prišlo nevoľno, okamžite stratil vedomie a privolaným zdravotníkom sa ho nepodarilo oživiť.

Navaľnyj bol jedným z najvýraznejších kritikov režimu prezidenta Vladimira Putina a podarilo sa mu vyburcovať rozsiahle protesty. Uväznili ho na začiatku roka 2021 po tom, ako sa do Ruska vrátil z Nemecka, kde sa zotavoval z otravy nervovoparalytickou látkou novičok, z ktorej obviňoval Kremeľ.

Manželka Navaľného sa stretne s predstaviteľmi Európskej únie v Bruseli

Julija Navaľná, vdova po zosnulom ruskom opozičnom lídrovi Alexejovi Navaľnom, navštívi v pondelok Brusel a stretne sa s ministrami zahraničných vecí členských štátov Európskej únie. Oznámili to v nedeľu predstavitelia EÚ, informujú o tom správy z agentúr DPA a AFP.

Ľudia si spomínali na Navaľného.
Zobraziť galériu (4)
Ľudia si spomínali na Navaľného.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Navaľná sa stretne aj s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. "Ministri EÚ vyšlú silný odkaz podpory pre bojovníkov za slobodu v Rusku a uctia si pamiatku Alexeja" Navaľného, uviedol na sociálnej sieti šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani v nedeľu uviedol, že Navaľnej slová "nám dajú pocítiť hrozbu, ktorá dolieha na ruských občanov a na každý región našej Európy", kam sa "hanebne a nezodpovedne vrátilo násilie, brutalita a vojna". Navaľnyj, jeden z najvýraznejších kritikov Kremľa, zomrel podľa ruských úradov v piatok v trestaneckej kolónii IK-3 za polárnym kruhom. Mal 47 rokov.

Ľudia si spomínali na Navaľného.
Zobraziť galériu (4)
Ľudia si spomínali na Navaľného.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Navaľná, ktorá svojho manžela nevidela dva roky, v piatok niekoľko hodín po oznámení o jeho úmrtí uviedla, že považuje za osobne zodpovedného ruského prezidenta Vladimira Putina. Vo vystúpení na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby sa "zjednotilo a porazilo tento zlý, desivý režim". Navaľnyj podľa ruských úradov zomrel.

Viac o téme: StretnutieRuskoBruselAlexander NavaľnyjManželkaSpomienkaJulija NavaľnáEÚ predstavitelia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu