Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pozemný personál Lufthansy vstúpi do celodenného štrajku: Predpokladajú rušenie letov

(Zdroj: SITA/AP Photo/Michael Probst)

BERLÍN - Nemecké odborové hnutie Verdi ohlásilo v nedeľu 27-hodinový štrajk pozemného personálu spoločnosti Lufthansa za vyššie platy, ktorý má od utorňajšieho (20. 2.) skorého rána prebiehať na siedmich nemeckých letiskách vrátane tých najväčších. Informujú o tom agentúry DPA a AFP.

Štrajk zasiahne letiská vo Frankfurte na Mohanom, Mníchove, Hamburgu, Berlíne, Düsseldorfe, Stuttgarte, ako aj Letisko Kolín/Bonn. Začať sa má v utorok o 4.00 h ráno a skončiť v stredu o 7.10 h ráno. Hnutie Verdi informovalo, že do štrajku bol povolaný všetok tamojší pozemný personál, od zamestnancov vykonávajúcich údržbu lietadiel až po tých, ktorí odbavujú cestujúcim. Protestná akcia tak pravdepodobne povedie k rozsiahlemu rušeniu či omeškaniu letov.

archívne video

Štrajk zamestnancov UniCredit Bank v Bratislave (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Žiadajú zvýšenie platov

Dvadsaťpäť tisíc zamestnancov patriacich k tzv. pozemnému personálu Lufthansy požaduje už dlhšie zvýšenie platov. V rokovaniach so zamestnávateľmi však dosiaľ nedospeli k prijateľnej dohode. Doterajšie ponuky Lufthansy väčšina zamestnancov odmietla. Odbory pritom tvrdia, že ponúkané zvýšenia miezd boli príliš nízke v porovnaní s inými zamestnancami spoločnosti, ako napríklad pilotmi. Verdi žiada pre pozemný personál zvýšenie platov o 12,5 percenta alebo minimálne o 500 eur mesačne a tiež jednorazový príspevok vo výške 3000 eur ako kompenzáciu za infláciu v posledných rokoch.

Viac o téme: ŠtrajkLetiskáPersonálNemeckoLufthansa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu