Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Za útokmi na iránske plynovody stál Izrael, je to eskalácia

(Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Za výbuchmi, ktoré v týždni poškodili dôležité plynovody v Iráne, stál Izrael, uviedol denník The New York Times (NYT) s odvolaním sa na západných činiteľov. Útoky označil za eskaláciu a významný posun v tieňovej vojne medzi Izraelom a Iránom. Tel Aviv sa k tomu nevyjadril.

Ako poznamenáva NYT, Izrael sa roky zameriava na vojenské a jadrové zariadenia v Iráne a ich personál, ale odpálenie časti "energetickej infraštruktúry krajiny, na ktorej sa spoliehajú priemysel, továrne a milióny civilistov, predstavuje podľa činiteľov a analytikov eskaláciu v tieňovej vojne a otvorenie nového frontu".

archívne video

Sulík informoval, že Slovensko má od dnes prepojenie plynovodov so všetkými susednými štátmi (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Iránske úrady uviedli, že výbuchy v noci na stredu poškodili významné plynovody v provincii Čahármahál a Bachtejárí na západe krajiny a spôsobili výpadky dodávok plynu pre priemysel a firmy v niektorých iránskych provinciách. Minister pre ropný priemysel Džavád Oudží neskôr uviedol, že išlo o sabotáž, šéf iránskej siete plynovodov Saíd Ághlí hovoril o sabotáži a teroristickom čine.

Dva plynovody boli zasiahnuté súčasne

Západní predstavitelia NYT oznámili, že izraelské útoky na plynovody si vyžadovali hlbokú znalosť iránskej infraštruktúry a dôkladnú koordináciu, najmä preto, že boli zasiahnuté dva plynovody na viacerých miestach súčasne. Podľa jedného zo západných činiteľov bol útok, ktorého následky bolo možné pomerne ľahko opraviť, predovšetkým varovaním pred ďalšími škodami, ktoré by mohol Izrael spôsobiť Iránu, a to v čase, keď v regióne najmä v dôsledku vojny v Pásme Gazy prudko vzrástlo napätie.

Irán a Izrael sú dlhodobo znepriatelené krajiny, ktoré sa vzájomne obviňujú zo špionáže. Izrael považuje Irán za najväčšiu hrozbu, predovšetkým kvôli jeho jadrovému programu. Iránsky režim Izrael neuznáva a viní ho z vrážd iránskych vedcov a predstaviteľov. Izrael podobné obvinenia zvyčajne nepopiera, ani nepotvrdzuje.

Viac o téme: IránPlynovodyIzraelVýbuch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu