Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kampaň na zviditeľnenie služby profesionálnych vojakov nenaplnila očakávania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Minuloročná kampaň na zviditeľnenie služby profesionálnych vojakov nenaplnila očakávania, zhodnotil rezort obrany. Pripúšťa však, že zvyšovanie záujmu je dlhodobý proces a zvýšený počet žiadostí možno očakávať s časovým oneskorením. Do Ozbrojených síl (OS) SR vlani prijali 1154 vojakov, služobný pomer ukončilo 1129. Uviedol to komunikačný odbor Ministerstva obrany (MO) SR. Ambíciou bolo zvýšiť stavy v armáde o 1000 miest.

archívne video 

Minister obrany Sklenár tvrdí, že vojaci sa dočkajú mierneho zvýšenia platov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Naplnenosť v OS SR ovplyvňuje niekoľko faktorov, ako je rotácia personálu (skončenie služobného pomeru profesionálnych vojakov), zmeny v organizačných štruktúrach OS SR, ako aj prijímacie procesy. Porovnaním uvedených faktorov je možné konštatovať, že stav naplnenosti a plán zvýšenia personálu v OS SR nezodpovedá stanoveným cieľom," zhodnotilo ministerstvo. Šírenie dobrého mena ozbrojených síl a zvyšovanie záujmu o vstup do OS SR je podľa rezortu dlhodobý proces. Ku kontinuálnemu procesu podpory regrutácie prispievajú napríklad aktivity v rámci prezentácie samotných profesionálnych vojakov na rôznych verejných podujatiach či na školách, načrtlo MO SR.

Najviac chýbajú vodiči skupiny C a kuchári

Poukázalo napríklad na dlhodobú spoluprácu so strednými školami a konzervatóriami. Spoznávanie vojenského prostredia a vojenskej práce študentami stredných škôl umožňuje podľa neho ľahšie rozhodovanie sa stredoškolákov pri výbere vojenského povolania po ukončení školy. V OS SR najviac chýbajú najmä vodiči skupiny C, kuchári, elektrotechnické odbornosti (spojári, elektrošpecialisti systémov), strojnícke odbornosti (mechanici lietadiel) či IT špecialisti.

Viac o téme: KampaňOčakávaniaVojaci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu