Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Demokrat Suozzi nahradí v Snemovni vylúčeného republikána Santosa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

NEW YORK - Tom Suozzi z Demokratickej strany v utorok zvíťazil v doplňujúcich voľbách v štáte New York do Snemovne reprezentantov amerického Kongresu. Nahradí republikána Georgea Santosa, ktorý bol z Kongresu vylúčený.

Souzzi (61) bol členom Snemovne aj v rokoch 2017-2023. V utorkových doplňujúcich voľbách porazil republikánku Mazi Pilipovú.Úspechom Suozziho sa zmenší prevaha republikánov v Snemovni, kde im v súčasnosti patrí 219 kresiel, konštatuje AP. Demokrati majú 212 zákonodarcov.

Suozziho víťazstvo by takisto mohlo demokratov uistiť, že sú schopní dosiahnuť dobrý výsledok aj v prímestských komunitách v Spojených štátoch. To bude podľa AP dôležité pri ich úsilí získať v novembrových voľbách opäť kontrolu nad Snemovňou a zabezpečiť víťazstvo demokratického kandidáta Joea Bidena v prezidentských voľbách. Santos bol do Snemovne zvolený v novembri 2022. Vlani v máji bol však obžalovaný z klamania sponzorov počas volebnej kampane, keď peniaze prevádzal na svoj vlastný osobný účet.

Tiež sa mal dopustiť nepravdivých vyjadrení na pôde snemovne o svojich aktívach a príjme, a pred zvolením poberal podporu v nezamestnanosti, na ktorú nemal nárok. Santos obvinenia odmieta. Kongres však v decembri v hlasovaní rozhodol o jeho vylúčení.Souzzi sa kresla v Kongrese vzdal, keď sa v roku 2022 uchádzal o post guvernéra štátu New York. Neuspel však v demokratických primárkach v súboji so súčasnou guvernérkou Kathy Hochulovou.

Viac o téme: USASnemovňaGeorge SantosTom Suozzi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu