Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V nemeckom Mníchove protestovali ľudia proti rasizmu, antisemitizmu a nenávistným prejavom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

MNÍCHOV - Približne 75-tisíc až 100-tisíc ľudí protestovalo podľa odhadov polície v nedeľu večer v Mníchove proti rasizmu, antisemitizmu a nenávistným prejavom. Účastníci podujatia s názvom More svetiel za demokraciu mali so sebou svetelné reťaze, lampáše alebo baterky, no väčšina svietila mobilmi, informovala agentúra DPA.

„Nedovolíme, aby boli ľudia v našej krajine vyčleňovaní a prenasledovaní. Sme proti pravicovému extrémizmu a nechutným fantáziám o deportáciách. Mlčiaca väčšina už nemlčí!“ uvádzalo sa v pozvánke na demonštráciu, ktorú iniciovala organizácia Piatky za budúcnosť a podporilo ju množstvo občianskych združení.

archívne video

Na proteste v Bratislave je množstvo ľudí (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Proti pravicovému extrémizmu sa cez víkend demonštrovalo aj na iných miestach Nemecka. V Itzehoe vyšlo v sobotu podľa polície do ulíc asi 4 000 ľudí, vo Flensburgu okolo 2 500. Menšie zhromaždenia sa konali aj v Sinsheime v Bádensku-Württembersku, vo Werne a Fröndenbergu v Severnom Porýní-Vestfálsku, v Hamburgu a v Einbecku v Dolnom Sasku.

Celoštátna vlna protestov proti krajne pravici trvá v Nemecku už niekoľko týždňov. Ich spúšťačom bolo zverejnenie informácií investigatívnej platformy Correctiv o novembrovom stretnutí radikálnych pravičiarov s politikmi z Alternatívy pre Nemecko (AfD), Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a Únie hodnôt v Postupime. Bývalý šéf pravicovo-extrémistického hnutia identitárov v Rakúsku Martin Sellner na ňom hovoril o koncepte takzvanej reemigrácie, pod čím pravicoví extrémisti zvyčajne majú na mysli odsun veľkého množstva ľudí cudzieho pôvodu do svojej vlasti, a to aj nedobrovoľne.

Viac o téme: ProtestRasizmusAntisemitizmusNemeckoMníchovNenávistné prejavyMore svetiel za demokraciu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu