Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pápež vyhlásil za svätú Mamu Antulu: Stretol sa aj s argentínskym prezidentom

(Zdroj: X/MailOnline)

VATIKÁN - Pápež František v nedeľu počas omše vo Vatikáne kanonizoval prvú sväticu zo svojej krajiny - argentínsku rímskokatolícku rehoľníčku Máriu Antóniu od svätého Jozefa, prezývanú Mama Antula. Na kanonizácii sa zúčastnil aj nový argentínsky prezident Javier Milei. Informujú o tom agentúry AP a AFP.

Ide o prvú oficiálnu návštevu argentínskeho prezidenta v Ríme od prevzatia úradu. Po omši v Bazilike svätého Petra sa František, ktorý používa invalidný vozík, nakrátko pri Mileiovi zastavil. Podali si ruky a povedali pár slov. Milei tiež pápeža objal. Vatikán uviedol, že obaja sa nakrátko stretli aj pred omšou.

archívne video

Na pápežovu omšu prišli veriaci z Bratislavy i Podunajskej nížiny (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Javier Milei sa stretne aj s talianskym prezidentom

Oficiálna audiencia u pápeža sa uskutoční v pondelok. V ten istý deň sa Milei stretne aj s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom a premiérkou Giorgiou Meloniovou. Očakáva sa, že Milei počas audiencie zopakuje pozvanie pre Františka na návštevu Argentíny - 87-ročný pápež nebol vo svojej vlasti od zvolenia za hlavu katolíckej cirkvi v roku 2013.

Mária Antónia od svätého Jozefa (María Antonia de Paz y Figueroa) sa narodila v roku 1730 v bohatej rodine v meste Tucumán v Argentíne, ale vo veku 15 rokov sa pridala ku komunite žien inšpirovaných jezuitmi. Po tom, čo bola Spoločnosť Ježišova v roku 1767 potlačená a jej kňazi zo španielskych kolónií vyhnaní, Mama Antula udržiavala jezuitské duchovné cvičenia pri živote tým, že ich organizovala po celej Argentíne, a to aj s rizikom uväznenia.

František vo svojej homílii označil Mamu Antulu za vzor lásky a vyzval veriacich, aby sa skutočne dotýkali rán chudobných, keďže aj Ježiš prekonal strach a predsudky a dotýkal sa malomocných. "Koľko trpiacich mužov a žien stretávame na chodníkoch našich miest. A koľko strachu, predsudkov a nedôslednosti je aj medzi tými, ktorí veria a hlásia sa ku kresťanstvu, a tieto strachy ich aj naďalej zraňujú," uviedol pápež.

Viac o téme: PápežArgentínaVatikánKanonizáciaJavier MileiMama Antula
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu