Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Maďarská polícia predviedla štyroch účastníkov neonacistických zhromaždení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarská polícia v súvislosti s neonacistickými zhromaždeniami k 79. výročiu neúspešného pokusu o prelomenie obkľúčenia Červenou armádou v Budapešti predviedla v sobotu štyri osoby. Z piatich demonštrácií nahlásených krajne pravicovými skupinami polícia dve zakázala. S odvolaním sa na server police.hu o tom informuje spravodajca v Budapešti.

Policajti v sobotu skontrolovali 173 osôb. K násilným trestným činom v súvislosti s podujatiami neonacistov nedošlo. Polícia do 8.00 h v pondelok nariadila zvýšené bezpečnostné kontroly na území hlavného mesta.

archívne video

Spolupráca V4 bola úmyselne znefunkčnená, je to tragédia, hovorí Fico (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Dvaja zo štyroch predvedených porušili pravidlá týkajúce sa strelných zbraní. Polícia u nich našla pravdepodobne airsoftové zbrane, ktoré skúma znalec. U jedného účastníka zhromaždení našli nôž a ďalšia osoba bola predvedená po tom, čo neuposlúchla výzvu polície, aby si z tváre dala dole masku.

Cieľ bitky o Budapešť

Cieľom bitky o Budapešť, ktorá trvala od 29. októbra 1944 do 13. februára 1945, bolo obsadenie maďarského hlavného mesta. Jednotky nacistických oddielov Schutzstaffel (SS) podnikli spolu s ich maďarskými fašistickými spojencami, tzv. Stranou šípových krížov, 11. februára 1945 neúspešný pokus o prelomenie sovietskeho obkľúčenia. Krajne pravicové skupiny a neonacisti organizujú pochody v Budapešti pravidelne každoročne od roku 1997 v čase okolo výročia tzv. Dňa cti, ktorým označujú udalosti z 11. februára 1945.

Viac o téme: ZhromaždenieDemonštráciePolícia ObkľúčenieMaďarskoBudapešť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu