Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sopečná erupcia na Islande sa zastavila: Spôsobila značné škody

(Zdroj: SITA/AP Photo /Marco Di Marco)

REYKJAVÍK - Tretia vulkanická erupcia na juhozápade Islandu sa v sobotu skončila, oznámili tamojšie úrady. Potrvá však ešte niekoľko dní, kým opravia škody, ktoré spôsobila na infraštruktúre zabezpečujúcej dodávky teplej vody. Informuje agentúra AFP.

Štvrtková erupcia spôsobila prerušenie dodávok teplej vody v postihnutej oblasti na polostrove Reykjanes ležiacom juhozápadne od metropoly Reykjavík. Láva, ktorá začala vtedy vytekať zo zlomu, zasiahla potrubie zásobujúce teplou vodou región Sudurnes, kde žije približne 28.000 ľudí. Služba civilnej ochrany uviedla, že prebiehajú prípravy na položenie nového potrubia.

archívne video

Na Kamčatke vybuchla sopka, dediny pokryl sivý popol (Zdroj: Profimedia)

Po erupcii museli vo štvrtok opäť uzatvoriť aj neďaleké svetoznáme geotermálne kúpele Modrá lagúna a evakuovať všetkých hostí. Láva sa počas dňa vyliala aj na prístupovú cestu ku kúpeľom. V piatok boli v oblasti zatvorené školy, verejné kúpaliská aj športoviská.

K najnovšej erupcii došlo približne štyri až päť kilometrov severne od rybárskeho mestečka Grindavík a dva až tri kilometre západne od elektrárne Svartsengi, ktorá zásobuje elektrinou približne 30.000 ľudí na polostrove Reykjanes. V rovnakej oblasti nastali erupcie aj 18. decembra a 14. januára.

Viac o téme: SopkaŠkodyErupciaIsland
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu