Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Ľudí uchvátil jeden z večných plameňov: Neuveríte, kde sa nachádza! Ako je to možné?

(Zdroj: Profimedia)

NEW YORK - Rybár, fotograf a učiteľ telocviku Mike Loughran zaujal na Instagrame príspevkom, v ktorom zdokumentoval vzácny prírodný úkaz – večný plameň. Na zemeguli ich máme celkovo deväť. Američan sa ale zameral na jeden z najkurióznejších, ktorý horí v útrobách vodopádu.

Príspevok dokumentujúci slávny večný plameň vo vodopáde s príznačným názvom Eternal Flame Falls (Vodopád večného plameňa) nazbieral na Instagrame vďaka príspevku Mikea Loughrana viac ako miliónov lajkov. Jedinečný prírodný úkaz sa nachádza v Shale Creek Preserve, ktorá je súčasťou Chestnut Ridge Park. „Vzácny prirodzene sa vyskytujúci večný plameň!“ napísal autor videa. „Tento plameň je jedným z deviatich veľkých prirodzene sa vyskytujúcich večných plameňov, ktoré máme na Zemi. Je jedným z najznámejších, pretože sa nachádza vo vnútri vodopádu," uviedol ďalej. Podľa jeho slov plameň vzniká kvôli trhlinám v zemi, ktorými uniká kombinácia prírodných plynov. Zapálený môže byť aj úderom blesku alebo ľudským pričinením. Niektorí tvrdia, že tento plameň zapálili pôvodní obyvatelia Ameriky pred stovkami rokov.

Ďalšie večné plamene sa nachádzajú v Centralii v Pensylvánii, uhoľných poliach Jharia v Indii, takzvanej „bráne do pekla“ v Turkménsku, údolí hory Olympos v Turecku, horúcom prameni Guanziling na Taiwane, lávovom jazere Erta Ale v etiópskej púšti, na azerbajdžanskom polostrove Absheron a napokon v Kirkúku v Iraku. Ako uviedol Loughran, tajomstvo tohto javu spočíva v uvoľňujúcom sa plyne, ktorý preniká na zemský povrch z podzemia a ide o pomerne nový druh geologického procesu. Typ tohto plynu, ktorý udržiava aj newyorský plameň, zvyčajne pochádza z hlboko ponorených, starobylých a extrémne horúcich nánosov bridlíc.

„Teplota hornín sa zvyčajne musí blížiť k bodu varu,“ vysvetlil Arndt Schimmelmann z Indiana University v Bloomingtone pre vedecký portál Live Science a doplnil, že horniny v okolí Eternal Flame sú teplé ako šálka čaju a tiež geologicky mladšie, ako sa očakávalo. Tieto zistenia viedli niektorých vedcov k teórii, že produkovaný plyn je výsledkom iných procesov a vzniká z organických molekúl v bridliciach. Uviedol aj to, že ak je rovnakým spôsobom produkovaný aj na iných miestach, potom máme oveľa väčšie zdroje bridlicového plynu, ako si experti mysleli.

Viac o téme: VodopádúkazVečný plameň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu