Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Predlžovanie konfliktov neprospieva nikomu, povedal Kaliňák v Maďarsku

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BUDAPEŠŤ - Podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák v piatok v severomaďarskej Tate vyhlásil, že predlžovanie vojenských konfliktov neprospieva ani jednej krajine. Podľa agentúry MTI Kaliňák dodal, že v záujme rozvoja je potrebný mier a pokoj, informuje spravodajca v Budapešti.

Kaliňák sa stretol so šéfom maďarského rezortu dopravy Kristófom Szalaym-Bobrovniczkým. Ministri navštívili 1. obrnenú brigádu Györgya Klapku vybavenú novým technickým vybavením a simulátorom.

archívne video

Vyjadrenie Róberta Kaliňáka po rokovaní vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Szalay-Bobrovniczky tvrdil, že vojna na Ukrajine sa musí zastaviť a že je potrebné dosiahnuť prímerie a mierové rokovania. Dodal, že s Kaliňákom sa zhodli v hodnotení okolností a udalostí vojny na Ukrajine. 

Spoločná história i hodnoty

"Slovensko aj Maďarsko sú členmi Európskej únie i NATO, ale najdôležitejšie je, že sme susedmi so spoločnou históriou, spoločnými hodnotami a že máme úzke strategické partnerstvo," podčiarkol maďarský minister.

Skutočnosť, že maďarské letectvo môže zabezpečovať vzdušný priestor Slovenska, podľa jeho slov svedčí o dôvere SR voči Maďarsku. Súčasťou Kaliňákovej návštevy v Tate bolo aj predstavenie obrnených bojových vozidiel Leopard 2A7, PzH 2000, Lynx a Gidrán. "Časť tejto modernej techniky sa vyrába v Maďarsku, takže otvára sa priestor aj na spoluprácu v zbrojárskom priemysle," uviedol Szalay-Bobrovniczky. 

Viac o téme: Konflikt Robert KaliňákMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu