Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Irán prvýkrát odpálil balistické strely dlhého doletu z vojnovej lode

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

TEHERÁN - Iránske revolučné gardy v utorok oznámili, že prvýkrát odpálili balistické strely dlhého doletu z vojnovej lode. Správu sme prevzali z tlačovej agentúry AFP.

Z vojnovej lode Šahíd Mahdaví boli počas námorných manévrov vypálené aj dve balistické strely schopné zasiahnuť cieľ vzdialený 1700 kilometrov. "Vypálenie balistickej strely z vojnovej lode prebehlo úspešne," uviedol aj vrchný veliteľ gárd Hosejn Salámí. Revolučné gardy pri inej príležitosti v strednej časti Iránu simulovali útok balistickej strely zem-zem na izraelskú leteckú základňu Palmachim južne od Tel Avivu, oznámila štátna televízia.

Islamská republika neuznáva Izrael

Dodala, že Palmachim je "hlavnou základňou pre stíhačky F-35" v Izraeli. Manévre iránskej armády sa konajú v období prudko sa zhoršujúceho napätia v regióne po 7. októbri, keď vypukla vojna medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Islamská republika neuznáva Izrael a dlhodobo podporuje Palestínčanov. Západné vlády opakovane vyjadrili obavy z iránskeho jadrového programu. Balistické strely sú totiž schopné dopraviť s vysokou presnosťou na rôznu vzdialenosť bojovú hlavicu, vybavenú konvenčnou výbušninou, alebo častejšie jadrovú či termonukleárnu nálož.

Viac o téme: Vojnová loďIránBalistická strela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu