Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Severná Kórea zrušila všetky dohody na podporu ekonomickej spolupráce s Južnou Kóreou

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

PCHJONGJANG - Severokórejský parlament sa vyslovil za zrušenie všetkých dohôd na podporu ekonomickej spolupráce s Južnou Kóreou. S odvolaním sa na severokórejskú štátnu agentúru KCNA to napísala agentúra Reuters, podľa ktorej sa tak naďalej prudko zhoršujú vzťahy medzi oboma štátmi. Reuters tiež informoval o správe pre OSN, podľa ktorej KĽDR v rozpore s rezolúciami Bezpečnostnej rady pokračuje v rozvoji svojich jadrových zbraní.

"Severná Kórea ďalej vyvíjala jadrové zbrane a vyrábala štiepne jadrové materiály," konštatuje správa odborníkov predkladaná OSN každý polrok. KĽDR podľa nej pokračovala v odpaľovaní balistických rakiet, na obežnú dráhu vyslala satelit a svoj arzenál rozšírila o taktickú jadrovú ponorku.

archívne video

Heger na schôdzke V4 s Južnou Kóreou: Máme rovnaké hodnoty a čelíme rovnakým výzvam (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Časť svojho zbrojného programu podľa správy zrejme komunistická krajina financuje z kybernetických útokov. Konkrétne pozorovatelia píšu o 58 útokoch na spoločnosti spojené s kryptomeny v rokoch 2017 až 2023 v hodnote približne troch miliárd dolárov (69 miliárd Kč), z ktorých je podozrivá Severná Kórea.

Krok severokórejského parlamentu je ďalším z radu podobných z posledných mesiacov. V januári komunistická krajina zrušila vládne úrady, ktoré mali na starosti vzťahy s Južnou Kóreou, vrátane záležitostí zjednocovania a medzikórejského turistického ruchu.

Severokórejský líder Kim Čong-un vtedy v parlamente vyhlásil, že pre KĽDR už naďalej nie je možné usilovať sa o zmierenie a mierové znovuzjednotenie s Južnou Kóreou. Vyzval na prerušenie všetkej komunikácie medzi oboma Kóreami a tiež na prijatie ústavného dodatku, ktorý by Južnú Kóreu označil za striktne oddelenú krajinu a nepriateľa číslo jeden.

Pozastavenie vojenskej dohody

Soul zase koncom minulého roka v reakcii na to, že KĽDR vypustila špionážnu družicu, pozastavil platnosť vojenskej dohody, ktorej cieľom bolo zníženie napätia na Kórejskom polostrove. Pchjongjang ju potom tiež pozastavil a uviedol, že na hranicu s južným susedom vyšle silnejšiu armádu a nové zbrane. Hoci je Severná Kórea známa tvrdou rétorikou, sledujú niektorí pozorovatelia vývoj z poslednej doby s obavami. KĽDR a Južná Kórea sú technicky stále vo vojnovom stave. Kórejská vojna z rokov 1950 až 1953 totiž skončila prímerím, nie mierovou zmluvou.

Viac o téme: DohodaSpoluprácaKim Čong-unSeverná KóreaJužná KóreaZrušenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu