Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE Zalužného odvolali z funkcie hlavného veliteľa armády: Ruský prezident by mal byť vyšetrovaný

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (6)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

KYJEV - Hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného odvolali z funkcie. Oznámil to ukrajinský minister obrany Rustem Umerov, informujeme podľa správy agentúry AFP. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 714

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 714 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:47 Americkí senátori vo štvrtok hlasovali v prospech zváženia balíka vojenskej pomoci pre Ukrajinu a Izrael za 95 miliárd dolárov. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP a Reuters.

20:02 Ruský útok na Avdiivku zabil 72-ročnú ženu.

19:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok - po odvolaní Valerija Zalužného z funkcie hlavného veliteľa ozbrojených síl - vyzval nové velenie armády, aby vypracovalo novú stratégiu boja proti ruskej invázii. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Mali by sme mať k dispozícii realistický a podrobný akčný plán pre ozbrojené sily Ukrajiny na rok 2024. S prihliadnutím na reálnu aktuálnu situáciu na bojisku aj na ďalšie vyhliadky," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti.

18:50 Rusko a Ukrajina si vo štvrtok vymenili po 100 vojnových zajatcoch. Výmenu sprostredkovali Spojené arabské emiráty, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie ruského ministerstva obrany. „Dňa 8. februára sa po rokovaniach vrátilo 100 ruských vojakov, ktorí boli v zajatí v smrteľnom nebezpečenstve, z územia kontrolovaného kyjevským režimom,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Dodalo, že Moskva výmenou za to odovzdala Kyjevu 100 zajatých ukrajinských vojakov.

17:41 Hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl generála Valerija Zalužného odvolali z funkcie. Oznámil to ukrajinský minister obrany Rustem Umerov, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

"Dnes bolo prijaté rozhodnutie o zmene vedenia Ozbrojených síl Ukrajiny. Som úprimne vďačný Valerijovi Fedorovičovi (Zalužnému) za všetky jeho úspechy a víťazstvá," uviedol Umerov na sociálnej sieti. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj medzičasom oznámil, že Zalužného vo funkcii nahradí doterajší veliteľ pozemných síl Olexandr Syrskyj. Zalužnému tiež navrhol, aby bol naďalej súčasťou snáh Ukrajiny o porážku ruských síl.

16:55 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok upozornili na skutočnosť, že v Európe existujú zvolení politici a politické strany, ktoré vedome slúžia záujmom Ruska a podkopávajú jednotu a demokraciu EÚ. Informuje o tom spravodajca TASR.

16:46 Fínsko ponechá svoje pozemné hranice s Ruskom naďalej uzavreté, a to až do 14. apríla. Oznámilo to vo štvrtok fínske ministerstvo vnútra, informuje agentúra AP. Vláda premiéra Petteriho Orpa sa rozhodla uzavrieť hranice s Ruskom vlani v novembri. Vtedy obvinila Rusko, že na hraničné priechody úmyselne posiela žiadateľov o azyl bez dokladov, aby spôsobilo problémy Fínsku, ktoré krátko predtým vstúpilo do NATO. Moskva toto obvinenie poprela.

16:42 Ruský prezident Vladimir Putin a ďalší vysokopostavení ruskí činitelia by mali byť vyšetrovaní a stíhaní za svoju úlohu v zjavných vojnových zločinoch spáchaných ruskými silami počas bojov o ukrajinské mesto Mariupol, uviedla dnes organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW). Zverejnila zároveň novú správu analyzujúcu boje o prístavné mesto, ich následky a ruskú okupáciu. Moskva by podľa nej mala poskytnúť obetiam a ich rodinám reparácie.

15:45 Rusko musí skončiť s násilným presunom detí z Ukrajiny, poskytnúť informácie o deportovaných deťoch a zaistiť ich návrat domov, vyplýva zo štvrtkového vyhlásenia Výboru OSN pre pre práva dieťaťa. TASR informuje podľa agentúry AFP.

14:11 Dolná komora talianskeho parlamentu vo štvrtok schválila poskytnutie ďalšej vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Za bolo 218 poslancov, proti hlasovalo 42. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry DPA.

Za schválenie pomoci hlasovali aj poslanci pravicovej strany Liga vedenej Matteom Salvinim, ktorý sa v minulosti netajil obdivom k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. "Nemôžeme sa vzdať Ukrajiny. Nedovolíme, aby autokracia zničila našu budúcnosť," povedal poslanec Ligy Paolo Formentini. Zároveň vyzval na zvýšenie úsilia o nájdenie riešenia konfliktu za rokovacím stolom.

14:03 Súd na juhu Ruska odsúdil na desať rokov väzenia občianku Ukrajiny za špionáž v prospech jej vlasti. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na ruské štátne tlačové agentúry. Súd v meste Rostov nad Donom uviedol, že žena poskytla ukrajinským ozbrojeným silám informácie o ruskej protivzdušnej obrane a vojenskom vybavení. Súd ju "uznal za vinnú zo špionáže a odsúdil ju na desať rokov väzenia," citovala rozsudok agentúra RIA Novosti.

13:58 Ukrajinská polícia oznámila, že vo štvrtok našla miestneho predstaviteľa z mesta Nikopol na juhu krajiny zastreleného v jeho aute. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Polícia dostala "anonymné hlásenie, že v aute predstaviteľa našli zastrelenú neidentifikovanú osobu", a príslušníci už "pracujú na mieste vraždy, ktorej obeťou sa stal zástupca predsedu mestskej rady Nikopolu".

13:52 Na konci vlaňajšieho roka sa v krajinách Európskej únie nachádzalo 4,31 milióna vojnových utečencov z Ukrajiny, ktorí mali štatút dočasnej ochrany. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil štatistický úrad EÚ Eurostat, informuje TASR.

Najviac utečencov z Ukrajiny s dočasnou ochranou sa k 31. decembru 2023 nachádzalo v Nemecku, a to 1,25 milióna. Predstavuje to 29 percent z celkového počtu ukrajinských utečencov s dočasnou ochranou v EÚ. Po Nemecku nasledovalo Poľsko, kde je vyše 950.000 utečencov (22,1 percenta), a Česko, ktoré prijalo vyše 373.000 ľudí (8,7 percenta) utekajúcich pred vojnou na Ukrajine.

13:40 Nemecký kancelár Olaf Scholz vo štvrtok vyzval Európsku úniu a Spojené štáty, aby vystupňovali kroky, ktoré zaistia dodávky pomoci Ukrajine. Scholz to uviedol v Berlíne pred odletom na návštevu Washingtonu, kde bude viesť rozhovory s americkým prezidentom Joeom Bidenom. Informujú o tom tlačové agentúry AFP a DPA.

13:17 Poľský premiér Donald Tusk vo štvrtok ostro kritizoval amerických senátorov z Republikánskej strany za to, že zamietli balík v hodnote 118 miliárd dolárov. Republikáni spájali pomoc pre Ukrajinu a Izrael so zavedením prísnejších opatrení na hraniciach s Mexikom. Informuje o tom agentúra PAP.

12:14 Rusko a Irán nebudú pozvané na Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu, ktorá sa uskutoční koncom budúceho týždňa, informovalo VoA 7. februára s odvolaním sa na predsedu konferencie Christopha Heusgena.

11:45 Zástupcu starostu Nikopolu v Dnepropetrovskej oblasti zastrelili 8. februára vo svojom aute neznámi páchatelia, informovala generálna prokuratúra.

10:33 Ruské sily sa vo veľkom pokúšajú o dobytie mesta Avdijivka. "Bohužiaľ, nepriateľ sa tlačí zo všetkých strán. V našom meste nie je ani jedna mestská časť, ktorá by bola viac-menej pokojná," povedal Barabaš pre ukrajinské médiá. "Útočia s veľmi veľkými jednotkami," dodal.  Moskva vlani v októbri zintenzívnila snahy o získanie kontroly nad týmto mestom vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Dobytie Avdijivky by pre Rusko znamenalo veľmi potrebné víťazstvo pred druhým výročím spustenia invázie na Ukrajinu a marcovými prezidentskými voľbami. Barabaš opísal boje v okolí mesta ako "veľmi náročné a horúce". "Situácia v niektorých smeroch je jednoducho nereálna," dodal. Podľa jeho slov zostalo v meste menej ako 950 obyvateľov, pred vojnou tam žilo približne 32.000 ľudí.

MIMORIADNY ONLINE Zalužného odvolali
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: GeneralStaff.ua)

9:34 Ukrajinská protivzdušná obrana a mobilné skupiny takzvaných lovcov dronov zostrelili 11 zo 17 útočných dronov vypálených Ruskom na štyri oblasti Ukrajiny, oznámili vo štvrtok vzdušné sily Kyjeva. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.

8:35 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi navštívil v stredu Záporožskú jadrovú elektráreň (ZAES), ktorá leží na Ruskom kontrolovanom území na východe Ukrajiny. Nezverejnil však takmer nijaké bližšie informácie o tom, čo v elektrárni zistil, informovala v noci na štvrtok agentúra DPA.

7:04 Ukrajina zostrelila 11 útočných bezpilotných lietadiel typu Shahed vypustených Ruskom v noci na 8. februára, uviedlo letectvo vo svojej rannej aktualizácii.

6:28 Bývalý moderátor Fox News a krajne pravicový komentátor Tucker Carlson na sociálnej sieti oznámil, že jeho rozhovor s ruským prezidentom Vladimirom Putinom bude odvysielaný vo štvrtok 8. februára.

6:01 Pokračujúce vyhrážky Kremľa použitím jadrových zbraní proti Ukrajine a jej spojencom sú čiastočne zamerané na odradenie západnej pomoci Ukrajine, zhodnotil Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej dennej správe zo 7. februára.

Zelenskyj žiada, aby sa na Ukrajinu previedli zmrazené ruské aktíva

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiada, aby boli zmrazené ruské aktíva prevedené Kyjevu, ktorý už takmer dva roky odoláva ruskej agresii. Vyjadril sa tak v stredu večer vo svojom tradičnom prejave, uvádza agentúra DPA.

Zelenskyj povedal, že je čas "spôsobiť Rusku maximálne systémové straty". Dodal, že tým má na mysli najmä zmrazené aktíva, a to "jednak tohto teroristického štátu, ako aj osôb s ním spájaných". "Všetko musí byť skonfiškované a použité na obranu pred terorom," povedal ďalej ukrajinský prezident s tým, že "je spravodlivé", aby Rusko platilo za svoje činy.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (6)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Roman Koksarov)

Zelenskyj uviedol, že o otázke zmrazených ruských aktív diskutoval aj so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom, ktorý v stredu navštívil Kyjev. "Naozaj potrebujeme jednotné a rázne rozhodnutie... Rozhodnutie, ktoré ukáže naše spoločné rešpektovanie medzinárodného práva a tiež absolútne pohŕdanie (ruským) teroristickým štátom," dodal ukrajinský prezident. Európska únia zamýšľa, že ako prvé poskytne Ukrajine výnosy zo zmrazených aktív ruskej centrálnej banky, ako sú napríklad nahromadené úroky. Podľa odhadov by mohlo ísť ročne o miliardové sumy.

Republikáni v Senáte zamietli balík pomoci Ukrajine a Izraelu

Republikáni v americkom Senáte v stredu večer odmietli balík v hodnote 118 miliárd dolárov, ktorý spájal pomoc pre Ukrajinu a Izrael so zavedením prísnejších opatrení na hraniciach s Mexikom. Informuje o tom agentúra AFP. Za balík hlasovalo iba 49 senátorov, 50 boli proti. Na schválenie bolo potrebných 60 hlasov. Dohoda podľa republikánov nezhŕňala dostatočne prísne opatrenia na boj s nelegálnou imigráciou na americko-mexickej hranici.

Líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer medzičasom avizoval, že ešte v stredu chce iniciovať ďalšie hlasovanie o schválení zahraničnej pomoci za približne 96 miliárd dolárov. Toto hlasovanie by sa už podľa neho nevzťahovalo na návrh zákona o ochrane hraníc. Otázne je, či po prípadnom schválení v Senáte balík prejde aj v Snemovni reprezentantov, v ktorej má väčšinu Republikánska strana. Prezident USA Joe Biden už predtým obvinil Donalda Trumpa – svojho predchodcu a pravdepodobného vyzývateľa v novembrových prezidentských voľbách – z nabádania republikánov, aby balík blokovali.

Mnoho členov Republikánskej strany vyjadrilo v nedeľu s balíkom nesúhlas aj napriek tomu, že doňho autori zapracovali ich viaceré požiadavky. V stredajšom hlasovaní ho nakoniec podporili iba štyria zo 49 republikánskych senátorov. Hlavný republikánsky vyjednávač dohody, senátor James Lankford, uviedol, že podľa viacerých jeho kolegov by túto záležitosť mali vyriešiť prezidentské voľby.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu