Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zimbabwianska vláda odobrila zrušenie trestu smrti: Zrušenie musí ešte schváliť tamojší parlament

(Zdroj: Getty Images)

HARARE - Zimbabwianska vláda odobrila v utorok zrušenie trestu smrti, ktorý v tejto juhoafrickej krajine oficiálne stále existuje, hoci sa nevykonal už takmer dve desaťročia. Zrušenie musí ešte schváliť tamojší parlament, pričom bezprostredne nebolo známe, kedy o ňom bude hlasovať, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

 V Zimbabwe došlo k poslednej poprave v roku 2005 a odvtedy v tejto krajine nie je profesia kata ani nikým zastúpená. Ľudí je tam však napriek tomu možné odsúdiť k trestu smrti za vraždu s priťažujúcimi okolnosťami. Na popravu tak v súčasnosti čakajú desiatky odsúdených. "Vládny kabinet schválil zrušenie trestu smrti," oznámil minister pre informácie Jenfan Muswere. Vláda sa pre takýto krok podľa jeho slov rozhodla po celoštátnej diskusii. "Vzhľadom na potrebu zachovať pri odsudzovaní vrahov odstrašujúci prvok sa očakáva, že nový zákon bude ukladať dlhé tresty, avšak bez porušenia práva na život (bez trestu smrti)," povedal ďalej Muswere.

Dodal, že v prípade vrážd s "priťažujúcimi okolnosťami" tak odsúdeným zrejme budú hroziť "doživotné tresty" odňatia slobody. V Zimbabwe bolo podľa oficiálnych údajov popravených - od získania nezávislosti od Británie z roku 1980 - celkovo 79 ľudí. Jedným z odporcov trestu smrti je aj 81-ročný prezident Emmerson Mnangagwa, ktorému v 60. rokoch 20. storočia takýto trest udelili za to, že počas vojny za nezávislosť vyhodil do vzduchu vlak, no neskôr mu ho zmiernili, pripomína AFP. Podľa údajov ľudskoprávnej organizácie Amnesty International boli v roku 2022 tresty smrti povolené v dovedna 87 krajinách sveta, z ktorých však len 52 ich stále udeľovalo a len 20 aj vykonávalo.

Viac o téme: VládaAfrikaZimbabweTrest smrti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu