Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Smutná správa! Pri havárii vrtuľníka na juhu Čile zahynul exprezident Sebastián Piňera

Sebastián Piňera
Sebastián Piňera (Zdroj: TASR/AP Photo/Luis Hidalgo, File)

SANTIAGO - Čilský exprezident Sebastián Piňera zahynul pri havárii vrtuľníka, ku ktorej došlo v utorok na juhu Čile. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na vyhlásenie kancelárie tohto 74-ročného politika a podnikateľa.

 K havárii vrtuľníka došlo v utorok v blízkosti mesta Lago Ranco ležiaceho 920 kilometrov južne od hlavného mesta Santiago.Na palube stroja boli štyri osoby. Kým Piňera nehodu neprežil, ďalších troch ľudí sa podarilo zachrániť. Vyšetrovaním okolností havárie sa zaoberá prokuratúra.Sebastián Piňera bol prezidentom Čile dve funkčné obdobia - v rokoch 2010-14 a 2018-22.

Kým počas Piňerovho prvého funkčného obdobia Čile dosiahlo rýchly ekonomický rast a prudký pokles nezamestnanosti, druhé funkčné obdobie sa vyznačovalo násilnými protestmi proti nerovnosti, ktoré viedli k obvineniam z porušovania ľudských práv a skončili sa prísľubom vlády predložiť novú ústavu.

Dvojnásobný prezident tiež koordinoval reakciu vedenia krajiny na pandémiu vyvolanú infekčnou chorobou COVID-19, ktorá v prípade Čile zahŕňala jednu z najrýchlejších očkovacích kampaní na svete.Jedným z vrcholov jeho prvej administratívy - často o ňom hovoril aj samotný Piňera - bola záchrana 33 baníkov, ktorí zostali uväznení v podzemnej bani v púšti Atacama. Táto udalosť z roku 2010 sa stala globálnou mediálnou senzáciou a poslúžila ako námet pre film z roku 2014.

Viac o téme: HaváriaúmrtieVrtuľník ČileSebastián Piňera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu