Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Švédsko deportovalo iránsky pár pre plánovanie útoku na židovskú komunitu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Švédske úrady v roku 2022 deportovali iránsky pár pre podozrenie, že plánovali útok na židovskú komunitu.

 Podľa investigatívnej správy Švédskeho rozhlasu požiadal pár o azyl vo Švédsku, pričom sa vydávali za Afgancov. Úrady im vyhoveli. Pár bol v apríli 2021 zadržaný pre podozrenie z plánovania teroristického činu, uviedol Švédsky rozhlas. Pre nedostatok dôkazov neboli obvinení, ale pre bezpečnostné riziko ich v roku 2022 údajne deportovali.

Vážna bezpečnostná hrozba

"Sme presvedčení, že tu boli na misii v službe Iránu. Vo Švédsku ich považovali za veľmi vážnu bezpečnostnú hrozbu. A to je dôvod, prečo boli vyhostení, aj keď sme ich nemohli stíhať," povedal švédsky prokurátor Hans Ihrman.Podľa zdrojov Švédskeho rozhlasu pár zrejme pracoval pre iránske Revolučné gardy (IRGC) a o troch rôznych cieľoch zhromažďovala informácie a fotografie.

Jedným z cieľov útoku mal byť Aron Verstandig, predseda rady švédskych židovských komunít. Pre rozhlas povedal, že v roku 2021 ho o tom informovala švédska bezpečnostná služba. "V podstate mi povedali, že som bol označený za jeden z cieľov možného teroristického činu," uviedol. Pár obvinenia poprel.

Viac o téme: ŽidiaDeportáciaŠvédskoIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu