Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Maďarský parlament nerokuje o vstupe Švédska do NATO, poslanci Fideszu neprišli

(Zdroj: SITA/AP Photo/Denes Erdos)

BUDAPEŠŤ - Na pondelňajšiu mimoriadnu schôdzu maďarského parlamentu, ktorú iniciovali opozičné strany s cieľom čo najskôr hlasovať o vstupe Švédska do NATO, neprišli poslanci vládneho bloku Fidesz-KDNP. Podľa servera telex.hu tak nebolo možné schváliť program schôdze, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Server dodal, že v rokovacej sále boli prítomní americký veľvyslanec David Pressman, ale aj veľvyslanec SR v Budapešti Pavol Hamžík a budapeštianski veľvyslanci Holandska, Nórska, Dánska i Poľska. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken 30. januára vyjadril nádej, že Maďarsko – ako posledný členský štát NATO – čoskoro ratifikuje vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie. "Očakávam, že sa tak stane v najbližších týždňoch, keď sa znovu zíde maďarský parlament," povedal šéf americkej diplomacie.

Kedy sa uskutoční ratifikácia vstupu Švédska do NATO?

Internetové vydanie denníka Népszava v tejto súvislosti poznamenalo, že Fidesz zrejme nechce ukončiť "tragikomédiu" okolo vstupu Švédska do NATO. Líder parlamentnej frakcie vládnej strany Fidesz Máté Kocsis na Facebooku oznámil, že ratifikácia vstupu Švédska do NATO sa môže uskutočniť na začiatku riadneho zasadnutia parlamentu, ktoré sa má konať 26. februára; vyžaduje si to však stretnutie švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona s predsedom maďarskej vlády Viktora Orbána v Budapešti.

"Ak je vstup pre Švédov dôležitý, prídu sem, rovnako ako odišli do Turecka," napísal Kocsis. Podľa Népszavy však nespresnil, prečo je návšteva Kristerssona v Budapešti taká dôležitá, najmä po tom, čo sa švédsky premiér už stretol s Orbánom minulý štvrtok v Bruseli. Budapešť podľa denníka doposiaľ nepredložila žiadne relevantné argumenty, prečo blokuje vstup tejto škandinávskej krajiny, pričom záhadou je aj to, čo chce Maďarsko týmto krokom získať. Isté však zatiaľ je, že Maďarsko utrpí vážnu diplomatickú ujmu, píše Népszava.

Viac o téme: NATOMaďarskoŠvédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu