Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalšia hrozba od jemenských rebelov: Krajiny Západu môžu zostať odrezané od sveta, ohrozená je aj Európa!

Rebelské skupiny Húsióv operujúce na území Jemenu. Hrozbu prinášajú aj pod hladinou mora Zobraziť galériu (2)
Rebelské skupiny Húsióv operujúce na území Jemenu. Hrozbu prinášajú aj pod hladinou mora (Zdroj: SITA/AP, Getty Images)

JEMEN – Povstalci, ktorí od novembra minulého roku prepadávajú a ničia nákladné lode, môžu Západu uškodiť ešte v oveľa väčšej miere. Oblasť na juhu Arabského polostrova je strategicky dôležitá nielen v rámci lodnej dopravy. Hlboko na dne mora tu prechádza aj dôležité káblové spojenie medzi tromi kontinentmi. Jeho poškodenie by malo katastrofálne následky a Húsíovia sú si toho vedomí.

archívne video

Juraj Blanár v Bruseli o vojenskej misii EÚ v Červenom mori (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Spoločnosti v oblasti telekomunikačného spojenia, ktoré operujú na území Jemenu, vyjadrili svoje obavy, že Húsíovia plánujú poškodiť sieť podmorských káblov v Červenom mori. Ako informuje britský The Guardian, v prípade úspešnej sabotáže by niektoré krajiny západného sveta ostali úplne odrezané od internetu. V neposlednom rade by to spôsobilo aj prerušenie prenosu finančných údajov. 

Káblová sieť 

Obavy z možnej sabotáže sa začali šíriť po tom, ako účet na Telegrame pod kontrolou jemenských rebelov uverejnil mapu káblovej siete na dne Červeného mora. V príspevku sa objavila aj nasledovná správa: "Vieme, že existujú vierohodné mapy medzinárodnej káblovej siete, ktoré spájajú na dne morí všetky regióny sveta. Zdá sa, že Jemen sa nachádza vo výhodnom strategickom bode, keďže v jeho blízkosti prechádzajú internetové linky, ktoré nespájajú len krajiny, ale celé kontinenty."

Spoločnosť Yemen Telecom uviedla, že v posledných rokoch vynaložila diplomatické aj právne úsilie, aby presvedčila globálne medzinárodné telekomunikačné aliancie, aby nemali žiadne styky s Húsínmi, pretože by im to pomohlo ohľadom fungovania a umiestnenia a smerovania podmorských káblov.

Ako informuje rezort zahraničných vecí Jemenu, spoločnosť TeleYemen so sídlom v Adene ostro odsúdila hrozby teroristických útokov na podmorskú káblovú sieť, ktorých oslabiť svetovú ekonomiku. Spomína sa aj záliv Báb al-Mandab, ktorý oddeľuje červené more od Adenského zálivu. "Rebeli sa systematicky pomocou bezpilotných lietadiel zameriavajú na komunikačnú infraštruktúru v Jemene a využívajú štátne inštitúcie, ktoré nezákonne ovládajú od roku 2015, na financovanie svojich teroristických aktivít a zhromažďovanie informácií na potlačenie oponentov a novinárskej obce."

Hrozba pretrváva 

Cez Červené more smerom do Egypta sa prenáša odhadom asi 17 percent svetovej internetovej siete. Čo do počtu je to 16 podmorských káblov, ktoré sú náchylné na poškodenie (lodné kotvy, zemetrasenia). Jeden z najhlavnejších AE-1 má dĺžku 25-tisíc km a spája Európu, Áziu a Afriku. 

Na minulotýždňovom Fóre o bezpečnosti v Perzskom zálive sa viacerí analytici vyjadrili, že "káble sú zatiaľ mimo ohrozenia Húsíov". Dodali však, že "problémom nie je motivácia rebelov, ale skôr ich technologická zaostalosť". V ich výbave totiž absentujú zariadenia, ktoré by boli schopné odolať tlaku na dne mora. Hrozba však naďalej pretrváva, pretože na niektorých miestach sú káble len 100 metrov pod hladinou mora. 

Pokusy už boli

Príkladom je aj rok 2013, kedy boli v Egypte pri Alexandrii zadržaní traja potápači, ktorí sa snažili poškodiť podmorské káble. Moammar al-Eryani, jemenský minister informatizácie, uviedol, že Húsíovia predstavujú vážnu hrozbu pre "jednu z najdôležitejších digitálnych infraštruktúr na svete", pričom dodal, že "ide o teroristickú skupinu, ktorá nemá žiadny strop ani pud sebazáchovy".

Húsíovia operujúci na území Jemenu.
Zobraziť galériu (2)
Húsíovia operujúci na území Jemenu.  (Zdroj: SITA/AP)

Rebelské skupiny v Jemene začali ohrozovať lode, ktoré sa plavili cez Adenský záliv a Červené more ďalej do Egypta už v novembri minulého roku. Takýmto spôsobom sa snažia podporovať Palestínu v konflikte medzi Izraelom a radikálnym hnutím Hamas. Hovorca Húsíov Mohammed Abdul Salam povedal, že rozhodnutie (Húsíov) podporiť Gazu je pevné a zásadové a nebude ovplyvnené žiadnym útokom. 

"Čo sa týka jemenských vojenských spôsobilostí, radi by sme zdôraznili, že ich nie je ľahké zničiť a počas rokov krutej vojny boli znovu vybudované. Namiesto eskalácie a podnecovania nového frontu v regióne by sa Amerika a Británia mali podriadiť medzinárodnej verejnej mienke, ktorá požaduje okamžité zastavenie izraelskej agresie, zrušenie obliehania Gazy a prestať chrániť Izrael na úkor palestínskeho ľudu."

Viac o téme: Internet JemenPalestínaTelekomunikáciaHamasPásmo GazyIzrael vo vojneHúsíoviaPodmorské kábleAE-1
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu