Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sunak sa počas návštevy Severného Írska stretne s vedením novej vlády

Rishi Sunak Zobraziť galériu (2)
Rishi Sunak (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein)

BELFAST - Britský premiér Rishi Sunak v nedeľu odcestoval na dvojdňovú návštevu Severného Írska. Jeho návšteva sa koná deň po tom, ako sa Michelle O'Neillová z republikánskej strany Sinn Féin zapísala do histórie ako prvá nacionalistická premiérka, informovala agentúra AFP.

Po sobotňajšom obnovení deľby moci v Severnom Írsku, ktoré O'Neillovej umožnilo ujať sa svojej funkcie, táto politička vyslovila predpoklad, že na území Spojeného kráľovstva sa v najbližšom desaťročí uskutoční hlasovanie o zjednotení Severného Írska s Írskom.Sunakova vláda pritom ešte začiatkom tohto týždňa uviedla, že miesto Severného Írska v rámci Spojeného kráľovstva sa zdá byť "na desaťročia zabezpečené", keďže "je nepravdepodobné, že by boli objektívne splnené podmienky na uskutočnenie hlasovania o hraniciach" Írska.

Rishi Sunak
Zobraziť galériu (2)
Rishi Sunak  (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, pool)

K návratu decentralizovanej správy vecí verejných v Severnom Írsku došlo po tom, ako najväčšia probritská Demokratická unionistická strana (DUP) tento týždeň ukončila dvojročný bojkot vládnych inštitúcií. Predchádzala tomu dohoda o pravidlách obchodu v Severnom Írsku po brexite, uzavretá so Sunakovou vládou v Londýne. DUP totiž v roku 2022 pristúpila k bojkotu vlády práve pre svoj nesúhlas s obchodnými podmienkami Spojeného kráľovstva a EÚ pre toto územie.

Podľa Veľkopiatkovej - alebo Belfastskej - dohody z roku 1998, ktorá ukončila tri desaťročia sektárskeho násilia v Severnom Írsku, sú si posty prvého ministra a zástupcu prvého ministra rovné, pokiaľ ide o právomoci.Na post námestníčky prvej ministerky nastúpila za DUP Emma Little-Pengellyová.Sunak sa v pondelok v Belfaste stretne s oboma líderkami a s novovytvorenou severoírskou exekutívou, aby "prediskutoval ich bezprostredné plány", uviedol jeho úrad na Downing Street.

Viac o téme: Návšteva Rishi SunakSeven Írsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu