Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Po dlhej chorobe zomrel bývalý írsky premiér John Bruton

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DUBLIN - Vo veku 76 rokov zomrel v utorok bývalý írsky premiér John Bruton. V 90. rokoch prispel k severoírskej Veľkopiatkovej dohode a mierovému riešeniu tamojšieho sektárskeho násilia. Neskôr pôsobil na pozícii veľvyslanca Európskej únie vo Washingtone.

Zomrel po dlhej chorobe v utorok ráno pokojnou smrťou v nemocnici Mater Private v Dubline, obklopený milujúcou rodinou, oznámili jeho najbližší vo vyhlásení.Bruton bol ako líder centricko-pravicovej strany Fine Gael v rokoch 1994 až 1997 írskym premiérom a v tejto pozícii zohral dôležitú úlohu pri rokovaniach medzi Britániou a znepriatelenými politickými skupinami v Severnom Írsku.

Úspech rokovaní vyústil k Veľkopiatkovej dohode v roku 1998, ktorá v Severnom Írsku priniesla mier medzi proírskymi katolíckymi republikánmi a probritskými protestantskými unionistami. Mierovú dohodu podpísal jeho nástupca Bertie Ahern.

Bruton v premiérskej funkcii tiež presadil zníženie firemnej dane, čo výrazne prispelo k rozmachu írskej ekonomiky v 90. rokoch minulého storočia. Zasadil sa tiež za vypísanie referenda o ústavnom dodatku, ktorý v katolíckom Írsku umožnil rozvod.

Viac o téme: úmrtieBývalý premiérÍrskoJohn Bruton
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu