Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Európska únia prichádza s veľkou zmenou! Na TOTO máte právo: Ušetríte kopec peňazí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v piatok privítala politickú dohodu o spoločných pravidlách na podporu opráv tovaru pre spotrebiteľov. Vo štvrtok ju dosiahli vyjednávači Európskeho parlamentu a Rady EÚ, informuje spravodajca.

Nové pravidlá navrhla EK v marci 2023 a zavádzajú "právo na opravu" v rámci zákonnej záruky tovarov aj mimo nej. To má uľahčiť  a zlacniť opravu výrobkov namiesto ich jednoduchej výmeny za nové. Výsledkom budú úspory pre spotrebiteľov, podpora obehového hospodárstva a zníženie množstva odpadu.

archívne video

Raši na Rade Európskej únie o kohéznej politike a čerpaní eurofondov zo strany Slovenska (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Keď sa chyba objaví v rámci zákonnej záruky a spotrebitelia sa rozhodnú pre opravu výrobku, zákonná záruka sa predĺži o jeden rok. Po uplynutí zákonnej záruky budú môcť požiadať o jednoduchšiu a lacnejšiu opravu. Pokazené výrobky však musia byť technicky opraviteľné. Výrobcovia budú mať povinnosť zverejňovať informácie o opravárenských službách vrátane orientačných cien najbežnejších opráv.

Nové pravidlá

Nové pravidlá zabezpečia dostupnosť náhradných dielov pre technicky opraviteľný tovar za primeranú cenu. Výrobcom bude zakázané používať zmluvné, hardvérové alebo softvérové prekážky pri opravách. Napríklad nebudú môcť brániť nezávislým opravárom používať použité, kompatibilné a náhradné diely z 3D tlačiarní.

Členské štáty budú musieť takéto opravy podporovať  napríklad vo forme poukážok, fondov na opravy alebo podporou miestnych iniciatív opráv. Na to sa budú dať použiť peniaze z fondov EÚ. Európsky parlament a členské štáty (Rada EÚ) ešte musia  formálne odobriť politickú dohodu. Nová smernica potom nadobudne platnosť 20. deň po zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

Viac o téme: OpravaPrávoSpotrebiteľEurópsky parlamentRada EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu