Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE Dohoda lídrov Európskej únie o pomoci Ukrajine nepoteší Vladimira Putina

Ruský prezident Vladimir Putin Zobraziť galériu (6)
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Kremlin Pool Photo/Sputnik/Kristina Kormilitsyna)

MOSKVA/KYJEV - Ukrajinské sily včera popoludní vypálili 20 rakiet na oblasť Čierneho mora a polostrov Krym ovládaný Ruskom, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Na polostrove sa im podarilo zasiahnuť leteckú základňu Belbek, naznačil na sociálnej sieti Telegram veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Ruská raketa naproti tomu zasiahla nemocnicu Charkovskej oblasti, kde ľahko zranila štyroch ľudí, uviedli večer miestne úrady.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 707

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 707 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Pri ruskom vzdušnom útoku na Beryslav v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti zahynuli dvaja Francúzi, ktorí sa venovali dobrovoľníckej činnosti. S odvolaním sa na ukrajinské úrady o tom dnes informovala agentúra Reuters. Podotkla, že podrobnosti incidentu nemohla nezávisle overiť, ale Rusko ostreľova Ukrajincov kontrolovanú časť Chersonskej oblasti pravidelne.

21:32 Aktualizácia: Ruské útoky na Cherson zabili dvoch, 10 zranili. Ruské útoky v Chersonskej oblasti medzi 31. januárom a 1. februárom si vyžiadali najmenej 2 mŕtvych a 10 zranených, informoval 1. februára guvernér Oleksandr Prokudin.

21:22 Ukrajina sa potýka s obmedzením vojenskej pomoci od svojich spojencov a musí sa viac zamerať na vojenské technológie, ak má zastaviť ruskú vojenskú agresiu. Vyplýva to z komentára hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl Valerija Zalužného, ktorýdnes zverejnila na svojom webe stanica CNN. 

21:00 Americký prezident Joe Biden sa vo štvrtok telefonicky poďakoval predsedníčke Európskej komisie (EK) Ursule von der Leyenovej za schválenie finančnej pomoci pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur. Uviedol to Biely dom, informuje agentúra AFP.

20:35 V Rusku odsúdili ženu na päť dní väzenia za náušnice v dúhových farbách, uviedla vo štvrtok ľudskoprávna organizácia Egida s odvolaním sa na jej právneho zástupcu. Informuje agentúra DPA.

19:45 Médiá odhalili, že poslanci Bundestagu prerušili vojenskú pomoc Ukrajine na pokyn FSB.  Poslanci strany „Alternatíva pre Nemecko“ koordinovali texty svojich prejavov s kurátormi FSB a na ich pokyn zažalovali vládu, aby zastavila vojenskú pomoc Ukrajine.

18:48 Rakúsko vlani po prvý raz za dve desaťročia vyviezlo viac energie ako doviezlo vďaka stabilným tokom zemného plynu z Ruska a nižšej spotrebe energie v krajine. Informuje správa Bloomberg.

18:10 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) so sídlom vo Viedni vo štvrtok oznámila, že pracovníkom z ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Enerhoatom zakázali vstup do okupovanej Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES). TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

17:00 Ruskí diplomati nariadili zamerať sa na umelcov, ktorí sú proti Putinovi - Bloomberg. Ruské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo svojim diplomatom vo viacerých krajinách monitorovať ruské celebrity, ktoré nepodporujú vojnu, a diktátora Vladimira Putina.

16:27 Pomoc EÚ pre Ukrajinu, na ktorej sa lídri členských krajín dohodli vo štvrtok, vysiela ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi silný odkaz, uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Informuje agentúra AFP.

Ursula von der Leyenová
Zobraziť galériu (6)
Ursula von der Leyenová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

16:22 Manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská vo štvrtok vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby urobilo viac pre návrat ilegálne odvlečených ukrajinských detí do Ruska. Informuje agentúra DPA.

16:20 Problémy s inžinierskymi sieťami v Rusku nekončia: nehoda na vykurovacom potrubí v Rostove zanechala 136 bytových domov bez vykurovania. Prielom sa dotkol aj 8 sociálnych zariadení v mestskej časti Vorošilovský.

16:00 Český premiér Petr Fiala privítal dnešnú dohodu summitu EÚ o finančnej pomoci Ukrajine. Je podľa neho dôležité, že sa krajiny Európskej únie dokážu v kľúčových veciach zhodnúť. Fiala to povedal novinárom po konci dnešnej mimoriadnej vrcholnej schôdzky šéfov štátov a vlád krajín únie. Zhoda na peniazoch pre Ukrajinu bola dnes prekvapivo nájdená už krátko po začatí summitu po tom, ako po intenzívnych rokovaniach v minulých dňoch a hodinách svoje výhrady stiahol maďarský premiér Viktor Orbán.

15:37 Lídri členských krajín EÚ dosiahli vo štvrtok jednotu a jednomyseľnosť, aj keď nie podľa ideálneho scenára. Uviedla to s odkazom na mimoriadny summit EÚ  predsedníčka EP Roberta Metsolová, informuje spravodajca.

15:20 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vo štvrtok na Facebooku reagoval na dohodu lídrov členských štátov EÚ na mimoriadnom summite v Bruseli o finančnej pomoci pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur. "Vybojoval som, že peniaze Maďarov nemôžu dať Ukrajincom," napísal Orbán, informuje spravodajca v Budapešti.

15:00 Súd v ruskom meste Kazaň vo štvrtok rozhodol, že novinárka Rádia Slobodná Európa (RFE/RL) Alsu Kurmaševová zostane vo väzbe minimálne do 5. apríla. Informovali o tom agentúra AFP a samotná RFE/RL.

14:45 Ukrajinská vojenská rozviedka (HUR) vo štvrtok oznámila, že ukrajinské ozbrojené sily v noci na 1. februára zničili raketový čln Ivanovec ruskej Čiernomorskej flotily. Ruské úrady tieto tvrdenia Ukrajiny zatiaľ nekomentovali. Britská stanica BBC, ktorá o tom informovala, upozornila, že v čase vojny takéto správy nie je možné potvrdiť z nezávislých zdrojov. Podľa BBC v čase útoku sa raketová korveta nachádzala pri jazere Donuzlav, ktoré na západnom pobreží Krymského polostrova ústi do Čierneho mora. 

14:15 Bloomberg: Majetok najbohatších Rusov vzrástol od začiatku roka o 7,95 miliardy dolárov. Napríklad akcionár „Severstalu“ Alexej Mordashov zbohatol až o 2,14 miliardy dolárov. Jeho majetok dosiahol 23 miliárd dolárov.

13:36 Ruskí vyšetrovatelia vo štvrtok uviedli, že majú dôkazy o zostrelení ruského vojenského lietadla Il-76 ukrajinskou armádou, ktorá pri tom použila systém protivzdušnej obrany Patriot americkej výroby. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters. Ruský vyšetrovací výbor uviedol, že ukrajinskí vojaci v oblasti Lypci v Charkovskom regióne vystrelili na lietadlo dve rakety.

12:49 Hlavného veliteľa ukrajinskej armády Valerija Zalužného údajne v pondelok predvolali do prezidentskej kancelárie, kde mu oznámili, že končí vo funkcii. Oficiálne majú jeho odvolanie oznámiť do konca týždňa, uviedla v noci na štvrtok s odvolaním sa na svoje zdroje americká televízia CNN. Informuje TASR.

12:49 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ privítal dohodu o poskytnutí pomoci Kyjevu vo výške 50 miliárd eur na roky 2024–27, ktorú na svojom mimoriadnom summite v Bruseli vo štvrtok dosiahla Európska únia.

12:28 "Je veľmi dôležité, že toto rozhodnutie prijalo všetkých 27 lídrov, čo opäť dokazuje silnú jednotu EÚ," reagoval prezident Volodymyr Zelenskyj na správu, že lídri EÚ sa dnes dohodli na balíku pomoci pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur.

12:27 Predseda Európskej rady Charles Michel vo štvrtok na sociálnej sieti X oznámil, že lídri členských štátov EÚ sa na mimoriadnom summite v Bruseli dohodli na finančnej pomoci pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur. Informuje TASR.

11:37 Európske centrum Russian Election Monitor (REM) bolo v Rusku vyhlásené za nežiaducu organizáciu. Ide o rozhodnutie Generálnej prokuratúry Ruskej federácie, informovala vo štvrtok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) s odvolaním sa na komisiu Štátnej dumy, ktorá má vyšetrovať zahraničné zasahovanie do ruskej politiky.

11:20 Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell uviedol, že v rámci mimoriadneho štvrtkového summitu EÚ bude naliehať na lídrov členských krajín, aby čo najskôr dosiahli dohodu o balíku finančnej pomoci pre Ukrajinu. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

10:33 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz vo štvrtok pred mimoriadnym zasadnutím Európskej rady v Bruseli vyhlásil, že v otázke finančnej podpory Ukrajine vo výške 50 miliárd eur je potrebná dohoda všetkých členských štátov EÚ. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

10:32 Ruská armáda pri svojom raketovom útoku na Charkovskú oblasť na východe Ukrajiny zasiahla aj zdravotnícke zariadenie. Pri útoku utrpeli zranenia štyria ľudia, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

10:31 Šéf ukrajinskej tajnej služby SBU Kyrylo Budanov vo štvrtok vyzval Spojené štáty, aby Ukrajine dodali americké útočné lietadlá typu A-10 Thunderbolt, určené na podporu pozemných síl. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

9:32 Ukrajinský minister obrany Rustem Umerov oznámil európskym spojencom, že ukrajinská armáda môže v súčasnosti vystreliť trikrát menej delostreleckých granátov ako ruské jednotky. S odvolaním sa na správu tlačovej agentúry Bloomberg o tom vo štvrtok informovala britská stanica BBC.

9:15 Budanov naznačil plán zvýšiť počet úderov na ruskú kritickú infraštruktúru. Existuje "hypotetický" plán na zvýšenie tempa úderov v Rusku, povedal Kyrylo Budanov, šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky.

8:42 Rusko počas noci vypustilo proti Ukrajine štyri útočné drony šáhed iránskej konštrukcie, polovicu z nich sa podarilo zostreliť nad Charkovskou oblasťou na východe krajiny, uviedlo dnes velenie ukrajinského letectva, pod ktoré spadá aj protivzdušná obrana. Ruské ministerstvo obrany ohlásilo zostrelenie 11 nepriateľských dronov, o prípadných škodách sa nezmienilo. Ukrajinský generálny štáb hlási tvrdé boje na fronte počas uplynulého dňa, ruské útoky sa však podľa neho podarilo obrancom odraziť a nepriateľ zaznamenal citeľné straty.

8:08 Štvrtkový mimoriadny summit EÚ, na ktorom sa lídri členských krajín pokúsia upraviť dlhodobý rozpočet EÚ aj s 50-miliardovým balíkom finančnej pomoci pre Ukrajinu, bude pod ostrým dohľadom Európskeho parlamentu (EP). Lídri hlavných politických skupín v stredu členské krajiny vyzvali, aby sa urýchlene dohodli na hospodárskej a finančnej podpore navrhovanej v rámci Nástroja pre Ukrajinu, informuje spravodajca TASR.

7:37 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že v noci na dnes bolo nad Belgorodskou, Kurskou a Voronežskou oblasťou zostrelených 11 dronov.

7:16 Podľa vojenskej správy Sumskej oblasti ruská armáda ostreľovala severovýchodnú Sumskú oblasť 216-krát počas 43 samostatných útokov v priebehu 31. januára.

6:17 Ukrajinské úrady vyzvali činiteľov krajiny, aby prestali pri verejnej komunikácii používať vulgarizmy. Agentúra Reuters v tejto súvislosti upozornila, že stres kvôli takmer dva roky trvajúcej ruskej invázii v napadnutej krajine narastá. Pri ruskej vojenskej agresii mnoho Ukrajincov zahynulo, ďalší sú zmrzačení alebo prišli o svoje domovy. Mnoho ľudí v napadnutej krajine bežne častuje invázne vojská alebo ruského prezidenta Vladimira Putina hanlivými výrazmi.

6:16 V Bruseli sa koná mimoriadny jednodňový summit Európskej únie, ktorého hlavnou témou je finančná a vojenská pomoc Ukrajine. Hoci v posledných týždňoch prebiehali intenzívne rokovania, k takzvanej ukrajinskej facilite, teda poskytnutiu 50 miliárd eur z revízie rozpočtu ÚNIE, má stále výhrady jedna krajina - Maďarsko. Či sa podarí dosiahnuť dohodu celej dvadsaťsedmičky, ukáže až dnešné rokovanie. 

 Ukrajina zasiahla vojenské letisko Belbek na Kryme

"Vedeli ste, že v ukrajinskom letectve je 204. Sevastopolská brigáda taktického letectva? Tak jej domovskou základňou je letisko Belbek! Ukrajinskí letci sa určite na svoje domovské letisko vrátia. A zatiaľ ďakujem všetkým, ktorí sa podieľajú na očisťovaní Krymu od ruskej prítomnosti," napísal Oleščuk. Pripojil videozáznam zachytávajúci dym stúpajúci k oblohe a zvuky explózie. Rusko v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom pripojilo ukrajinský Krym k svojmu územiu. Vtedy tiež obsadilo vojenskú infraštruktúru na polostrove, vrátane letiska Belbek.

Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení na telegrame napísalo, že ukrajinské útoky odrazila ruská protivzdušná obrana. Ministerstvo však uviedlo, že úlomky zostrelených rakiet spadli na území vojenského areálu v Ljubymivke na sevastopoľskom predmestí, ale že na leteckej technike škody nespôsobili. Ljubymivka leží neďaleko od Belbeku. Ukrajinská strana ohlásila večer ruský útok na nemocnicu v obci Velykyj Burluk pri Kupjansku. Šéf charkovskej oblastnej správy Oleh Syněhubov na sieti telegram napísal, že z nemocnice bolo evakuovaných 38 ľudí, štyroch ľahko zranených ošetrili na mieste. Raketa podľa neho poškodila strechu, okná a fasádu budovy.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu