Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vo výzbroji ju nemá ani USA: Ukrajina dostane nový typ supermodernej rakety! Zatiaľ ju nepoužil nikto na svete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Na Ukrajinu mala už v stredu doraziť prvá dodávka nových striel od americkej firmy Boeing a švédskeho výrobcu Saab, ktoré zatiaľ nemá vo výbave ani armáda Spojených štátov. Ukrajina bude prvou krajinou, ktorá systém použije v boji, nová technológia doplní jej arzenál zbraní dlhšieho doletu, povedali webu Politico štyri informované zdroje vrátane dvoch amerických činiteľov.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 706 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Plán poskytnúť zbrusu novú zbraň ohlásilo americké ministerstvo obrany už vlani vo februári. Systém s názvom Ground-Launched Small Diameter Bomb, čo možno preložiť ako "bomba s malým priemerom odpaľovaná zo zeme", však bolo potrebné otestovať, čo zabralo niekoľko mesiacov. Po úspešnom ukončení testov teraz strely mieria na bojisko, píše Politico. Správa prišla v čase, keď Pentagon kvôli prieťahom v Kongrese už mesiac nemá peniaze na ďalšie vyzbrojovanie Ukrajiny brániace sa ruskej agresii. Dodávky novej zbrane však vychádzajú z dohody, ktorú vláda s Boeingom uzavrela už vlani.

Podobná bomba existuje vo výzbroji amerických ozbrojených síl, no zatiaľ ju bolo možné odpáliť len zo vzduchu. Nový vývoj však umožnil spustiť rakety  z rôznych systémov na zemi aj z vody.

Systém vyvinutý americkou spoločnosťou v spolupráci so švédskou firmou Saab umožňuje zasahovať ciele vo vzdialenosti zhruba 150 kilometrov. Pozostáva z navádzanej nálože s hmotnosťou ľahko vyše 100 kilogramov, ktorá je pripevnená k raketovému motoru a vysielaná z pozemných odpaľovačov, uvádza Politico. Jeden z nemenovaných zdrojov označil zbraň za významný nový nástroj pre Ukrajinu, ktorá sa aktuálne potýka s nedostatkom munície. "Dáva im to schopnosť hlbších úderov, ktorú nemali, dopĺňa to ich ďalekonosný arzenál," uviedol americký činiteľ. "Je to len ďalší šíp do ich túžby, ktorý im umožní robiť viac," dodal.

Pomoc pre Ukrajinu

Nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 100 miliónov dolárov zahŕňa okrem iného dodávku systému Himars. Ako nedávno informoval časopis Forbes, tento viacnásobný raketomet mohol byť špeciálne upravený na odpálenie novej kĺzavej bomby. Má integrovaný systém GPS, sklápacie krídla a môže niesť rôzne hlavice. To predstavuje ďalšie nebezpečenstvo pre ruské okupačné jednotky na Ukrajine.

250-librová bomba síce nemá dosah britského Storm Shadow (250 kilometrov) ani amerického ATACMS (do 300 kilometrov), no v súčasnej situácii by mala ukrajinským ozbrojeným silám enormne pomôcť. Zásoby munície kyjevských jednotiek sú značne vyčerpané. Na dodávky od aliančných partnerov, najmä z Európy, sa čaká mesiace. Na fronte sú Ukrajinci niekedy v pomere s ruským delostrelectvom 1:5 a viac a obranné boje mimoriadne sťažuje nedostatok munície.

Pentagon sa zatiaľ k veci nechcel oficiálne vyjadrovať. "Najskôr prediskutujem akékoľvek dodávky s Ukrajinou," povedal generálmajor Pat Ryder, hovorca amerického ministerstva obrany. "Môžem vás však ubezpečiť, že budeme aj naďalej robiť všetko, čo je v našich silách, spolu s našimi partnermi v priemysle, aby sme Ukrajine poskytli presne tie zručnosti, ktoré potrebuje - a čo najrýchlejšie dodali zodpovedajúce zdroje."

Viac o téme: BombaUSAUkrajinaNová zbraň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu