Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Srbsku sa začne proces s rodičmi žiaka, ktorý vlani zastrelil desať ľudí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BELEHRAD - V Srbsku sa v pondelok začne súdny proces s rodičmi tínedžera, ktorý vlani v máji zastrelil na základnej škole v Belehrade desiatich ľudí vrátane svojich spolužiakov.

Streľba vtedy len 13-ročného žiaka otriasla srbskou verejnosťou a vyvolala v krajine vlnu protivládnych demonštrácií. Počas nich sa vytvorilo aj opozičné hnutie, ktoré spoločne kandidovalo v nedávnych voľbách ako koalícia Srbsko proti násiliu (SPN).Mladík nebol v čase streľby podľa srbského práva pre svoj vek trestne zodpovedný. Srbská prokuratúra však vlani v októbri obvinila jeho otca zo "závažného konania proti všeobecnej bezpečnosti".

Otec údajne učil mladíka používať strelné a airsoftové zbrane, strieľať na cieľ a správne dýchať. Prokuratúra ho tiež obvinila, že nedostatočne zabezpečil svoje zbrane, čo mladíkovi umožnilo ukryť si v ruksaku pištoľ a 92 nábojov.Matku páchateľa prokurátor obvinil z nelegálnej držby munície. Obvinený je aj šéf srbského streleckého klubu pre krivé svedectvo.

Aleksandar Vučič
Zobraziť galériu (2)
Aleksandar Vučič  (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

Srbský prezident Aleksander Vučič po streľbe prisľúbil "odzbrojenie" Srbska. Následné protesty však označil za politické a šíril konšpiračné teórie o tom, že ich údajne organizovali zahraničné mocnosti.Podľa údajov švajčiarskej organizácie Small Arms Survey v Srbsku pripadá 39 zbraní na 100 obyvateľov, čo je najvyššia miera vlastníctva zbraní v Európe. Pre porovnanie: podľa údajov z roku 2017 je tento pomer na Slovensku 6,5 zbrane na 100 obyvateľov.

Viac o téme: StreľbaŽiakSrbskoŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu