Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MIMORIADNY ONLINE Ukrajina čelí náletu ruských dronov, médiá hlásia explózie

(Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV - Ukrajina čelí náletu ruských dronov Šáhed iránskej konštrukcie. Krátko po vyhlásení leteckého poplachu boli počuť výbuchy v Kropyvnyckom, správnom stredisku Kirovohradskej oblasti v centrálnej časti krajiny, uviedol server RBK-Ukrajina. Upozornil, že výbuchy môžu byť dielom protivzdušnej obrany, odrážajúcej nepriateľský útok. Situáciu sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 702

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 702 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

20:00 Ukrajinskí predstavitelia v sobotu uviedli, že Rusko neposkytlo žiadne vierohodné dôkazy na podporu svojich tvrdení, že ukrajinské sily zostrelili vojenské transportné lietadlo prevážajúce ukrajinských vojnových zajatcov, ktorí mali byť vymenení za ruských zajatcov. Informovala o tom tlačová agentúra AP a následne portál britského denníka The Guardian.

19:37 Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu na spomienkovom podujatí pri Petrohrade znova označil svoju útočnú vojnu proti Ukrajine ako boj proti nacizmu. Informovala o tom agentúra DPA, píše TASR.

18:57 Ruskí sabotéri zastrelili v sobotu dvoch ľudí v ukrajinskej dedine, do ktorej prenikli cez neďalekú hranicu. S odvolaním sa na miestnych predstaviteľov o tom informovala agentúra AFP, píše TASR.

18:21 Ukrajina a Litva hovorili o spoločnej výrobe bezpilotných lietadiel. Dronom venovali veľkú časť svojich rokovaní ministri zahraničných vecí oboch krajín, uviedol v sobotu šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

17:25 Predseda dolnej komory ruského parlamentu (Štátnej dumy) Viačeslav Volodin v sobotu na 80. výročie ukončenia obliehania Leningradu uviedol, že môže hroziť tretia svetová vojna. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

15:39 Bieloruský prezident Lukašenko pricestoval do Ruska na stretnutie s Putinom.

13:20 Investigatívni novinári na Ukrajine sa len za posledný týždeň stali terčom dvoch útokov. Obe porušovali súkromie a mali za cieľ diskreditovať pracovníkov médií, ktorí bežne dohliadajú na úradníkov a odhaľujú korupciu a zneužívanie moci.

12:42 Jemenskí Húsíovia zaútočili v Červenom mori na tanker s ruskou ropou. V dôsledku toho začal horieť britský ropný tanker Marlin Luanda. Prevážal ropu ruského pôvodu.

12:30 Ak vláda nedostane zahraničnú pomoc, možno bude musieť pristúpiť k úsporným opatreniam, čo znamená znížiť nepodstatné výdavky, kým sa ekonomická situácia nestabilizuje, a žiadať viac ukrajinských občanov, ktorí už teraz zápasia v dôsledku vojny.

12:02 Ruská sabotážna skupina zastrelila brata a sestru v Khotinskej komunite v Sumskej oblasti ráno 27. januára, uviedla regionálna vojenská správa.

11:56 Rusko za posledný deň zaútočilo na najmenej deväť ukrajinských oblastí, pričom zabilo najmenej dvoch ľudí a zranilo troch vrátane policajta, informovali regionálni predstavitelia 27. januára.

11:24 Ruské bezpilotné lietadlá zhodili výbušniny na Beryslav v Chersonskej oblasti ráno 27. januára, pričom zabili muža a zranili ďalšiu osobu, uviedol guvernér Oleksandr Prokudin.

10:54 V Poľsku sa prevrátil autobus idúci z Ukrajiny. Incident sa stal neďaleko ukrajinsko-poľských hraníc. Miestne médiá informovali, že vodič nezvládol autobus v zákrute. V autobuse sa viezlo 59 cestujúcich a dvaja vodiči. 19 zranených previezli do nemocnice, ich životy nie sú ohrozené.

10:39 USA plánujú umiestniť jadrové zbrane v Spojenom kráľovstve prvýkrát od roku 2008, informoval The Telegraph 26. januára s odvolaním sa na dokumenty Pentagonu, ktoré získal. Správa prichádza v čase narastajúceho napätia medzi Ruskom a NATO. Poručík admirál Rob Bauer, predseda Vojenského výboru NATO, minulý týždeň povedal, že civilisti spojeneckých krajín by mali byť pripravení na perspektívu totálnej vojny s Ruskom v nasledujúcich 20 rokoch.

10:27 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 27. januáru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

9:34 Maďarsko komplikuje rokovania o balíku EÚ pre Ukrajinu vo výške 50 miliárd eur - Reuters.

8:54 Vyjednávači amerického Senátu sa dohodli na dohode, ktorá výrazne obmedzuje nelegálne prechody migrantov a zároveň odblokuje pomoc Ukrajine, uviedla CNN 26. januára s odvolaním sa na zdroje.

8:18 Ruský vyšetrovací výbor zverejnil zábery ukrajinských vojnových zajatcov, ktorí údajne nastúpili do lietadla Il-76, ktoré bolo následne zostrelené.

7:11 Stabilita, nezávislosť a demokratická perspektíva Ukrajiny je v slovenskom záujme a garantovať ju môže aj členstvo Ukrajiny v Európskej únii (EÚ). Povedal to predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), ktorý sa počas týždňa stretol s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom.

7:08 Bidenova administratíva pracuje na dlhodobom pláne podpory Kyjeva, ktorý nepredpokladá výrazné územné zisky Ukrajiny v roku 2024, informoval Washington Post.

6:12 Ruské ministerstvo obrany pokračuje v rozširovaní svojho vplyvu v Afrike a zahŕňa predchádzajúce snahy Wagnerovej skupiny, informoval Inštitút pre štúdium vojny 26. januára vo svojom dennom hodnotení.

Ukrajina čelí náletu ruských dronov, médiá hlásia explózie

Ukrajina čelí náletu ruských dronov Šáhed iránskej konštrukcie. Krátko po vyhlásení leteckého poplachu boli počuť výbuchy v Kropyvnyckom, správnom stredisku Kirovohradskej oblasti v centrálnej časti krajiny, uviedol server RBK-Ukrajina. Upozornil, že výbuchy môžu byť dielom protivzdušnej obrany, odrážajúcej nepriateľský útok.

Veliteľstvo ukrajinského letectva, pod ktoré spadá aj protivzdušná obrana, ešte pred náletom varovalo, že sa ku Kirovohradskej oblasti blížia nepriateľské bezpilotné lietadlá. Nasledovalo varovanie, že drony sú už pri meste Kropyvnyckyj. A potom výstraha, že sa blíži druhá vlna dronov, mieriacich k mestu Kremenčuk, nachádzajúcom sa tiež v centrálnej časti Ukrajiny, v Poltavskej oblasti.

Ruské drony prilietajú z juhu. Letecký poplach bol vyhlásený sprvu v Chersonskej, Mykolajivskej, Kirovohradskej a Záporožskej oblasti. Drony ale zamierili aj ďalej na sever a severozápad, uviedol na svojom webe list Ukrajinska pravda. Letecký poplach bol vyhlásený aj v ďalších regiónoch, kde majú ľudia zostať v krytoch, kým nebezpečenstvo nepominie, napísal server RBK-Ukrajina a pripomenul, že platí zákaz publikovať snímky a zábery zachytávajúce činnosti protivzdušnej obrany.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu